Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Sincretismul de Halloween


In grupul de cerșetori ritualici de dulciuri i-am recunoscut pe aceiași copii care merg duminică la moschee în costume cu cravată, ceea ce le dă uneori un aer usor obscen de însurătoare.



Mi-au sunat la usa niste copii monstruosi, cu fete schimonosite, masti rînjitoare si coarne. Una din fetite era clar o vrajitoare, pentru ca tinea in mana o matura noua, pe care inca se mai vedea o parte din eticheta pretului. Mi-au strigat in cor, scîlcind cuvintele englezesti, „trick-o-triiit“!... Aha, atunci mi-am amintit ca era Halloween, sarbatoarea americana de pomenirea mortilor.

Jurnal de corespondent: Dan Alexe (Berlin)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:52 0:00
Link direct


Stim cit de hulita e aceasta datina reactivata artificial. Multi o ponegresc doar pentru ca vine din America. Acolo, la americani, aceasta veche sarbatoare celtica de pomenirea mortilor a ajuns initial sa capete o conotatie sinistra, iar dupa aia una ludic-comerciala. E intr-un fel o paralela exacta a ceea ce au facut americanii cu St. Nicolae - Mos Craciun. Vechi sarbatori europene laicizate, americanizate, si re-exportate inapoi peste ocean.

Astazi, in Europa occidentala, pina si scolile incurajeaza asta, organizand petreceri de Halloween, la care elevii vin mascati. Ba chiar, sinistrul ritual s-a extins in ultimul deceniu si in Europa de Est.

Ceea ce m-a uimit insa cel mai tare a fost prezenta copiilor musulmani in acel grup amenintator care mi-a sunat la usa si care voia bomboane. Locuiesc in Bruxelles intr-un cartier musulman foarte sarac, unde in unele zile vad mai multe femei voalate decit in Kabul. Vinerea si duminica, toata lumea se gateste pentru dus la moschee, tinand sub brat Coranul invelit in basmale curate.

In grupul de cersetori ritualici de dulciuri i-am recunoscut pe aceiasi copii care merg duminica la moschee in costume cu cravata, ceea ce le da uneori un aer usor obscen de insuratoare. De obicei, chiar daca poarta costum, au in picioare papuci, ca sa se descalte mai usor la intrarea moscheii. Vazandu-i insa pe acesti copii musulmani, turci si marocani, pictati ca niste draci si vrajitoare de Halloween, am inteles ca respectiva mascarada este de fapt inocenta.

La urma urmei, copiii fusesera pictati pe fata si ajutati sa-si puna coarne dracesti de catre aceiasi parinti care nu i-ar lasa sa iasa de Craciun si sa cinte colinde cu Mesia. Asa incat le-am umplut buzunarele cu bomboane. Poate totusi au sa vina si de Craciun.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG