Linkuri accesibilitate

Un an și jumătate după gratii: Ilie Cazac


La Chișinău la o demonstrație pentru eliberarea lui Ilie Cazac.
La Chișinău la o demonstrație pentru eliberarea lui Ilie Cazac.

Stela Surchicean: „Ilie e un deţinut politic pe care îl folosesc care şi cum pot.”






La insistenţa avocaţilor Promo-Lex, Procuratura Generală a pornit o urmărire penală pentru a identifica persoanele care au refuzat să-i ofere asistenţă medicală lui Ilie Cazac în penitenciar. Fostul inspector fiscal, condamnat la 14 ani de închisoare sub acuzaţia de înaltă trădare şi spionaj în favoarea Chişinăului, se plângea că are probleme digestive şi ale cavităţii bucale, însă administraţia penitenciarului a refuzat să-i ofere îngrijiri medicale. Diana Răileanu.

Săptămâna trecută Ilie Cazac a împlinit 26 de ani. Un an şi jumătate din viaţă şi i-a petrecut după gratii, fiind acuzat de regimul de la Tiraspol că ar fi spionat în favoarea Republicii Moldova. De ziua lui alături i-a fost doar mama.

„Trist şi fără speranţă” astfel şi-a revăzut fiul Stela Surchicean: „El concret este demoralizat. Nu mai are
Stela Surchicean
Stela Surchicean
speranţă. L-am întrebat: ce-i cu tine? El a spus: „Cînd îmi aduc aminte că iarăşi trebuie să mă duc acolo, cînd îmi aduc aminte că iarăşi trebuie să văd ce se petrece acolo, nu vreau mamă...” Mi-a spus că eu idee nu am ce trage el acolo. Ilie e un deţinut politic pe care îl folosesc care şi cum pot.”

În repetate rînduri Ilie Cazac a cerut liderului de la Tiraspol, Igor Smirnov, graţierea sa însă de fiecare dată cererea era respinsă. Ultima scrisoare Ilie a trimis-o la 19 septembrie, însă nu a primit niciun răspuns.

Lipsa vreunei reacţii din partea administraţiei transnistrene îi dă speranţe Stelei Surchicean că fiul ei ar putea fi eliberat: „Lui i-au spus că în curînd va fi eliberat dar trebuie să aştepte nu mai puţin de trei luni, fiindcă ei au dreptul să-i dea răspuns timp de trei luni. Pe lângă aceste trei luni procedura mai poate dura încă 20 de zile, până se duc în penitenciar, până în fac caracteristica. Deci, poate fi eliberat la începutul anului 2012.”

Între timp, la insistenţa avocaţilor Asociaţiei Promo-Lex, Procuratura Generală a pornit o urmărire penală pentru a identifica persoanele care au refuzat să-i ofere asistenţă medicală lui Ilie Cazac în penitenciar. Ilie se plângea că are probleme digestive şi că îl dor dinţii, însă administraţia penitenciarului a refuzat să-i ofere îngrijiri, ne-a spus directorul Promo-Lex.

Ion Manole: „Persoanele urmează a fi identificate şi
Ion Manole (Promo-Lex)
Ion Manole (Promo-Lex)
aici este o problemă pentru că Procuratura noastră nu întotdeauna finalizează aceste dosare şi aceste proceduri.”

Europa Liberă: Dle Manole, dar ţinând cont de faptul că persoanele care refuză să-i ofere asistenţă medicală lui Ilie Cazac se află în regiunea transnistreană, ce şanse sunt ca un astfel de dosar să aibă sorţi de izbândă?

Ion Manole:
„Cel puţin aceasta este procedura legală pe care trebuie să o parcurgă avocaţii. Sperăm foarte mult că odată cu aceste demersuri şi odată cu pornirea dosarului penal, autorităţile să fie capabile să insiste la nivel internaţional şi să invite experţi internaţionali care să poată investiga şi spune foarte clar care este starea lui.”

Directorul Asociaţei Promolex este rezervat în ceea ce priveşte şansele lui Ilie Cazac de a fi eliberat la începutul anului viitor, aşa cum speră Stela Surchicean şi iată de ce: „Am sperat conform aceloraşi surse care ne spuneau că va fi eliberat de ziua aşa-zisei independenţei de la Tiraspol, că va fi eliberat de ziua lui Smirnov, că va fi eliberat o dată cu venirea patriarhului Kiril, respectiv eu de exemplu nu mai cred. Este nevoie de presiuni la nivel internaţional ca această persoană să fie liberă. Altfel nu putem aştepta mană cerească de la acest regim ilegal.”

Săptămâna trecută la Chişinău s-a aflat într-o vizită de documentare Înaltul Comisar pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, Thomas Hammarberg. Europa Liberă a insistat să afle de la reprezentantul european ce se poate face pentru eliberarea lui Ilie Cazac.

Thomas Hammarberg: „Cred că Ilie Cazac trebuie
Thomas Hammarberg
Thomas Hammarberg
să fie eliberat imediat. Nu am văzut niciun argument convingător că această persoană ar fi comis vreo infracţiune sau vreo crimă.

Incarcerarea lui Ile Cazac vădit încalcă standardele drepturilor omului. Prin urmare, Ilie trebuie eliberat şi trebuie să beneficieze de compensaţii pentru suferinţa care i-a fost cauzată. În acelaşi timp, cred că comunitatea internaţională nu a fost şi nu este suficient de activă ca să facă presiuni asupra autorităţilor transnistrene ca justiţia să fie asigurată în acest caz, ca Ilie Cazac să fie eliberat.”

Arestat la 20 martie 2010, Ilie Cazac, fost angajat al Serviciului Fiscal din Tighina, a fost condamnat la 14 ani de închisoare pentru ceea ce autorităţile nerecunoscute de la Tiraspol consideră a fi acţiuni de spionaj în favoarea Republicii Moldova.
Previous Next

XS
SM
MD
LG