Linkuri accesibilitate

România: pensiile și salariile vor fi înghețate până la mijlocul lui 2012


Despre piramida răsturnată a pensiilor românești.




Românii vor trebui să strângă cureaua mai mult decât credeau la începutul crizei economice. Guvernul Boc anticipează că mărirea pensiilor și a salariilor bugetarilor nu va fi posibilă cel puțin până în a doua jumătate a anului viitor, în ciuda dorinței contrare a electoratului și a opoziției. Relatează de la București Sabina Fati.

Corespondența zilei de la București
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:03 0:00
Link direct


Inainte sa vina cu proiectul bugetului in Parlament, reprezentantii guvernului român au decis sa inghete pensiile si salriile, pe fondul agravarii crizei economice. Cu toate acestea, opozitia din România a anuntat deja ca nu va vota Bugetul de stat pe 2012, daca guvernul nu va tine cont de cele cinci masuri propuse de liderii Uniunii Social Liberale, adica reducerea Contributiilor pentru Asigurarile de Sanatate, revenirea Taxei pe Valoarea Adaugata de la 24 la suta, cit este acum, la 19 la suta cit era acum un an, sprijinirea agricultorilor prin retinerea unui TVA de doar 9 procente, mentinerea surselor de cofinantare a proiectelor europene si nu in ultimul rind respectarea legii privind indexarea pensiilor cu rata inflatiei.

Guvernul român nu poate insa pune in aplicare aceste masuri, desi programul principalului partid aflat la putere se bazeaza pe filozofia taxelor mici. Mai multi ministri ai guvernului român au confirmat dealtfel ca salariile si pensiile vor fi inghetate pina la mijlocul anului viitor. Intrebarea imediata este de ce doar pina in semestrul doi? Raspunsul este simplu: fiindca in noiembrie anul viitor vor avea loc alegeri generale si locale. Asadar executivul român se pregateste de ce este mai rau, dar numai pina cind incepe campania electorala, fiindca dupa aceea trebuie sa faca unele cheltuieli pentru a fi mai atragator.

Acum citeva luni ministerul muncii anunta, fara sa faca toate calculele, o crestere a pensiilor cu sase procente pentru 2012, ca urmare a indexarii cu rata inflatiei. In România pensia medie este de 714 lei adica 178 de euro, in vreme ce cosul supravietuirii lunare calculat de diversi specialisti se ridica la circa 120 de euro. Dupa reformarea sistemului de pensii prin care cheltuielile anuale cu pensiile au scazut de la cinci miliarde si jumatate de euro la trei miliarde si jumatate, exista inca o mare problema care face ca fondul de pensii sa fie mereu falimentar.

Este vorba despre diferenta dintre pensionari si oameni activi. In România sint 5,5 milioane de pensionari și 4,7 milioane de angajati. In mod normal bugetul de pensii se sustine din contributiile celor angajati, dar atunci cind exista o diferenta de un milion intre angajati si pensionari, guvernul trebuie sa gaseasca mereu resurse pentru a completa.

Fostul ministru român al muncii, Ioan Botis avertiza acum citeva luni ca România are de 10-15 ani o rata de ocupare de 58 la suta, iar daca aceasta nu va ajunge in anii urmatori la 65 la suta, exista pericolul ca in viitorul nu foarte indepartat, pensiile sa nu mai poata fi platite, fiindca actualul sistem al contributiilor colective este unul de tip piramidal, prin care cei din virful piramidei, adica pensionarii, au bani doar daca cei de la baza sunt suficienti pentru a contribui. In România, cel putin deocamdata, piramida este rasturnata.
XS
SM
MD
LG