Linkuri accesibilitate

Statele Unite deschid o „ambasadă virtuală” în Iran


„Statele Unite nu au nici o neînţelegere cu poporul iranian.”


Secretarul de stat american Hillary Clinton a anunțat înființarea unei „ambasade virtuale” a Statelor Unite în Iran. Doamna Clinton a făcut acest anunț într-un intrerviu acordat serviciilor persane de la Vocea Americii si BBC. Statele Unite şi Iranul nu au contacte diplomatice din 1979, când a avut loc Revoluţia Islamică din Iran.

Hilary Clinton: „În ciuda faptului că nu avem contacte diplomatice, voi anunţa deschiderea unei ambasade „virtuale” la Teheran. Site-ul nostru va fi funcţional pînă la sfîrşitul anului şi vom continua dialogul mai ales cu studenţii pe care îi încurajăm să vină să studieze din nou în Statele Unite. Vom căuta şi alte modalităţi directe de schimburi, de la persoana la persoană pentru a ne dezvoltar relaţiile dintre între poporul american şi cel iranian, pe care le cred importante în secolul 21.”

Doamna Clinton nu a făcut precizări despre cum anume ar putea funcţiona o astfel de „ambasadă virtuală”, cu atît mai mult cu cît regimul de la Teheran cenzurează drastic comunicarea prin internet: „Statele Unite nu au nici o neînţelegere cu poporul iranian. Vă sprijinim aspiraţiile. Am fi încîntaţi dacă mîiine regimul din Iran şi-ar schimba atitudinea şi s-ar întreba: de ce oare să întunecăm strălucirea tinerilor noştri ? Să lăsăm viitorul Iranului să înflorească…. Dacă s-ar întîmpla asta, a spus secretarul de stat american, atunci Statele Unite ar sprijini această schimbare de atitudine.

Întrebată de serviciul persan al BBC despre atitudinea administraţiei Obama faţă de protestele de stradă de după controversatele alegeri prezidenţiale din 2009, Hillary Clinton a spus că Washingtonul nu a primit atunci nici o cerere de sprijin din partea opoziţiei iraniene şi administraţia a ascultat la vremea respectivă acele voci din Iran care au spus că un sprijin american ar fi putut avea atunci un efect negativ asupra opoziţiei, putînd eventual să o compromită în ochii opiniei publice.

Răspunzînd unor întrebări venite prin internet de la diferite persoane din Iran, doamna Clinton a spus că sancţiunile pe care administraţia americană ar vrea să le impună regimului de la Teheran nu trebuie să afecteze populaţia.

În legătură cu atitudinea faţă de presupusa tentativă de asasinare a ambasadorului saudit la Washington, pusă de oficialităţile americane în seama regimului de la Teheran, doamna Clinton a spus că Washingtonul ar dori ca Teheranul să ia parte la o anchetă independentă a Naţiunilor Unite asupra incidentului şi să ajute la găsirea celor implicați. Teheranul susţine că incidentul ar fi fost înscenat de către Washington.
XS
SM
MD
LG