Linkuri accesibilitate

Codul Etic al principalul partid de guvernământ din Romania


Monica Macovei
Monica Macovei

Democrat-liberalii români n-ar fi vrut sa aibă un Cod Etic, mai cu seamă că forma inițială era mult mai dură.



Cunoscută în Moldova mai ales ca șefa unei comisii de colaborare dintre parlamentul european și cel al Moldovei, Monica Macovei este considerată de mulți drept unul din puținii politicieni români care nu se dau bătuți în lupta împotriva corupției. Eurodeputata română a anunțat o inițiativă care amintește dictonul despre curățenia începută în ograda proprie. De la București, Sabina Fati.

Codul etic al PDL
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:02:22 0:00
Link direct



Pentru prima data in istoria politică a României, un partid îsi stabileste cu adevarat un Cod Etic. Este vorba despre Partidul Democrat Liberal, principalul partid de guvernamint din Romania, care a tergiversat cit a putut aceasta decizie pentru care s-a luptat eurodeputata Monica Macovei in ciuda criticilor extrem de necolegiale venite din partid. Potrivit acestui Cod Etic isi vor pierde calitatea de membri ai Partidului Democrat Liberal toti cei care au fost condamnati penal, indiferent de modul de executare a pedepsei, dar si cei care au fost declarati printr-o hotarire judecatoreasca definitiva si irevocabila ca au avut calitatea de lucrator sau colaborator al Securitatii. Nu scapa de filtrul PDL nici cei care au ocupat functii politice de conducere retribuite in aparatul central al partidului Comunist Roman. Acest Cod Etic suplineste in aceeasi masura legea lustratiei pe care Romania nu a avut-o la vreme si care le-a permis fostilor nomenklaturisti sa facă, la nivel central sau local, cariere politice interesante. In cazul PDL este vorba mai ales de personaje care ocupa fotolii in administratia judeteana si locala. !n zona socialistilor exista inca politicieni de cariera si-au facut ucenicia in Partidul Comunist.

În Codul Etic al principalului partid de guvernământ din Romania sunt prevăzute diverse alte sancțiuni, care pornesc de la un simplu avertisment si ajung la demiterea din functiile detinute, retragerea sprijinului politic pentru functile dobindite si la limita chiar eliminarea din PDL, sanctiuni care se aplica pentru conflicte de interese, in functie de gravitatea lor, pentru cei care nu depun la termen declaratiile de avere, pentru cei care promoveaza actiuni de rasism, xenofobie, anti-semitism si intoleranta, dar si pentru folosirea calitatilor oficiale in avantaj propriu

Democrat-liberalii romani n-ar fi vrut sa aiba un Cod Etic, mai cu seama ca forma initiala gindita de eurodeputata PDL Monica Macovei era mult mai dura si prevedea suspendarea din partid a tuturor celor care erau anchetati penal. Activul PDL s-a revoltat, insa, explicind ca jumatate dintre primarii principalului partid de guvernamint din Romania ar fi trebuit sa faca un pas inapoi. Actualul Cod Etic promovat de democrat-liberalii romani este o forma de compromis, care poate totusi elimina multe ambiguitati si pe baza caruia PDL va putea fi mai vocal in toate cazurile care de coruptie care apar in interiorul partidului.
XS
SM
MD
LG