Linkuri accesibilitate

24.10 - Chișinău: O alianţă pragmatică


Evoluţiile îngrijorătoare în sfera relaţiilor dintre biserică şi puterea de la Chişinău ne arată că R. Moldova se încăpăţînează să fie o excepţie nefericită în familia popoarelor civilizate.





24 octombrie 2001

Ora Moldovei.

O alianţă pragmatică.

Partidul Comuniştilor de guvernământ din Republica Moldova are toate şansele să înscrie o pagină insolită în istoria formaţiunilor politice de sorginte marxistă-leninistă. Este vorba de relaţia strânsă a PCRM cu biserica ortodoxă din Moldova, subordonată canonic Patriarhiei ruse.

Adunarea clericilor de săptămâna trecută de la Chişinău i-a oferit ocazia preşedintelui Voronin să declare că nu va permite niciodată înregistrarea Mitropoliei Basarabiei. Atitudinea sa mai mult decât tranşantă confirmă intenţia autorităţilor moldovene exprimată în ultimele săptămâni de a nu îndeplini eventuala decizie a CEDO privind înregistrarea Mitropoliei Basarabiei, chiar cu riscul unei posibile excluderi a Republicii Moldova din Consiliul Europei.

Declaraţia preşedintelui dovedeşte deplinul acord între acuzaţiile nefondate ale ministrului de Justiţie moldovean, Ion Morei, la Strasbourg la adresa României şi poziţia conducerii statului în această problemă. Bucureştiul astfel obţine un răspuns indirect la solicitarea premierului Adrian Năstase în legătură cu atitudinea oficială a Chişinăului faţă de afirmaţiile lui Morei, fapt care, evident, nu poate încălzi raporturile bilaterale.

Opoziţia Chişinăului faţă de Europa trebuie spus contrazice reorientarea politicii de ultimă oră a politicii externe a Moscovei spre o colaborare mai accentuată cu Occidentul, colaborare dictată de actualul context al luptei împotriva terorismului internaţional. Această dorinţă nouă a Kremlinului, după cum scria recent Izvestia, de a nu mai fi o excepţie, de a fi parte a lumii civilizate, este deocamdată în proces de formulare şi conştientizare.

A vedea în Occident nu un adversar, ca de obicei, ci un partener şi chiar un aliat este ceva ce poate scandalizeze establishmentul politic şi militar rusesc. Nu mai puţin o asemenea viziune ar turna jar în sânul bisericii ortodoxe ruse care, aşa cum se ştie, a respins până acum cu vehemenţă orice dialog cu vestul, cu biserica catolică. Iar ceea ce este un simplu strănut la centru, la periferii ajunge o adevărată febră.

Pericolul fundamentalismului religios în lumea de azi pune într-o lumină extrem de suspectă ideea unui concordat, adică a unei relaţii privilegiate între Mitropolia Moldovei şi partidul de guvernământ, idee avansată la sus-pomenita adunare a clericilor ortodocşi. În plus, ea contrazice Constituţia, care proclamă egalitatea cultelor religioase şi separarea bisericii de stat.

Evoluţiile îngrijorătoare în sfera relaţiilor dintre biserică şi puterea de la Chişinău, precum şi noile cazuri de intimidare la adresa preoţilor Mitropoliei Basarabiei, semnalate de presă, ne arată că Republica Moldova se încăpăţinează să fie o excepţie nefericită în familia popoarelor civilizate. Consecinţele acestei politici pentru destinul locuitorilor săi sunt uşor de prevăzut.

Din Chişinău, pentru Radio Europa Liberă, Vitalie Ciobanu.
  • 16x9 Image

    Vitalie Ciobanu

    Sunt scriitor și jurnalist. Colaborez cu Europa libera de 23 de ani în calitate de comentator. Începând cu iunie 2023 realizez podcastul „Cultura la frontieră”. Vreau prin această emisiune să punem în valoare artiștii, scriitorii, oamenii de creație din Republica Moldova, să vorbim despre opera lor, să-i descifrăm înțelesurile, să o plasăm într-un context mai larg, național și european. Acest produs sper să continue tradiția emisiunilor culturale ale Europei libere, în condiții noi, în era tehnologiilor digitale.

XS
SM
MD
LG