Linkuri accesibilitate

Afganistanul se repoziționează în perspectiva retragerii forțelor americane


Fără sprijin pakistanez șansele lui Karzai de a stabiliza Afganistanul, după retragerea americană sînt ca și inexistente.




Intr-un interviu acordat unui canal de televiziune pakistanez, presedintele Afganistanului, Hamid Karzai a spus ca daca ar izbucni un conflict intre Pakistan si Statele Unite, tara sa ar fi de partea Pakistanului. Care sint reactiile in Statele Unite ? - Corespondentul Statelor Unite la Washington, Valeriu Sela.


Nu este prima data ca presedintele Afganistanului face declaratii care pot fi percepute ca fiind ostile Americii, tara care a inlaturat de la putere regimul Taliban si practic l-a instalat pe Karzai la putere. Doar ca pina acum Karzai spunea ca Pakistanul este unul dintre principalii vinovati pentru tensiunile din tara sa, datorita sprijinului oferit gruparilor militante, impotriva guvernului afgan. Foarte de curind, Karzai acuza Islamabadul ca ar fi fost implicat in uciderea fostului presedinte afgan, Burhanuddin Rabbani, unul dintre arhitectii procesului de pace in Afganistan.

In interviul mentionat Karzai ar fi putut evita un raspuns transant, dar el a spus, „Doamne fereste, daca ar izbucni vreodata un razboi intre Pakistan si America, Afganistanul va de partea Pakistanului”. El a continuat, „Daca Pakistanul e atacat si daca pakistanezii au nevoie de ajutorul Afganistanului, vom fi alaturi de pakistanezi”. Fireste ca o astfel de situatie ipotetica este foarte putin probabila, in ciuda tensiunilor americano-pakistaneze. Karzai ar fi putut cu usurinta sa evite un raspuns transant.

Presedintele Afganistanului trebuie in primul rind sa raspunda tinind cont de interesele interne si regionale, or el stie foarte bine ca fara sprijin pakistanez sansele sale de a stabiliza Afganistanul, dupa retragerea americana sint ca si inexistente. Este clar, in acest context, ca presedintele Karzai are nevoie sa cistige bunavointa puternicului vecin. O alta maniera de a privi declaratia este pornind de la premiza ca regimul de la Kabul incearca sa se pozitioneze pentru ceea ce va urma retragerii americane. Presedintele Obama a anuntat vineri incheierea retragerii americane din Irak. Afganistanul este urmatorul pe lista.

Karzai intelege de asemenea ca situatia politica din Statele Unite, unde popularitatea presedintelui Obama a atins nivele extrem de coborite, l-ar putea determina pe acesta sa accelereze retragerea, chiar daca comandantii militari sint de alta parere. Or, in acel moment Hamid Karzai si echipa sa vor depinde de Pakistan, mai mult decit de orice alta tara din regiune.

Cum este perceputa declaratia in America? Ea nu poate decit sa intareasca argumentul celor care, la stinga si la dreapta spectrului politic vad in Afganistan o misiune care si-a pierdut directia.
XS
SM
MD
LG