Linkuri accesibilitate

Schumacherii moldoveni pe maşini fără „cai”






Cînd am fost vara aceasta acasă, am găsit o bună porțiune din drumul satului meu natal asfaltată. Este adevărat că pînă să ajungi la acea porțiune, îți cam dîrdîie dinții în gură, dar din vîrful dealului din sat, cobori lin la vale ca pe „unt”.

Drumul european mă bucură, însă o mare îngrijorare este că majoritatea şoferilor auto accelerează de parcă ar fi toți Schumacheri. Într-o zi, chiar dacă mergeam regulamentar pe marginea drumului, unul din şoferi, cu scopul de a ne speria și de a-și demonstra talentele de conducător auto, a îndreptat volanul spre noi, pietonii, riscînd astfel să fim spulberați de şoferul aventurist.

Acum dacă e să facem un joc de imaginație și ne închipuim pentru cîteva clipe că toate drumurile naționale sunt asfaltate, ușor ne putem da seama că numărul accidentelor rutiere va crește cu aceeași viteză cu cît va crește accelerația medie a șoferilor.

O problemă este de asemenea că majoritatea moldovenilor nu își permit să-și cumpere mașini noi pe care să le vîndă peste cîțiva ani și să-și cumpere altele noi. Mai degrabă preferă, sau sunt impuși de posibilități, să-și cumpere una second-hand „în stare bună”, pe care să o vîndă mai apoi pentru o altă mașină second-hand.

Anul trecut un proiect de lege, care prevedea modificarea plafonului de vârstă a mașinilor importate de la 7 ani la 10 ani, a stîrnit o intensă discuție în Parlament. Cred că acest proiect de lege propus de fracțiunea parlamentară a PL este o eroare și de fapt plafonul trebuie coborît mai mult, pînă la vîrsta de 5 ani, sau interzicerea totală a importului autoturismelor second-hand, cel puțin pentru perioada cît drumurile noastre vor fi aduse la nivelul european.
XS
SM
MD
LG