Linkuri accesibilitate

Cum se poartă cu adevărat lupta în interiorul sistemului judiciar (Adevărul)


Un ghiveci populist (Evenimentul Zilei.



Şeful Departamentului Național Anticorupție, Daniel Morar, a acuzat recent la televiziune Înalta Curte de Casație si Justiție că nu tine seama, in procese, de dovezi precum interceptarile telefonice, si face prea usor pe plac inculpatilor, care cer stramutari de procese, eliberari conditionate, judecari in stare de libertate si altele asemenea. Drept represalii, Consiliul Superior al Magistraturii a decis sa-i deschida lui Daniel Morar o ancheta disciplinara. Editorialistul ziarului România Liberă, Cristian Campeanu aminteste ca in conducerea acestui organism se afla si trei tineri judecatori, care au ajuns acolo prin lobby-ul increzator al societatii civile, al mass media si al unor reprezentanti de seama ai corpului diplomatic acreditat la Bucuresti. Cei trei au tradat insa spectaculos increderea, au trecut de partea sistemului ticalosit, scrie Campeanu. Articolul aminteste si o alta grozavie recenta: 98 de deputati ai opozitiei au votat impotriva unei legi care incrimina camataria. In acest gest, comentatorul vede nu lipsa de raspundere din partea parlamentarilor, ci pur si simplu un semnal trimis clanurilor de interlopi: veti avea parte de protectie, daca sprijiniti schimbarea puterii politice din Romania.

Ancheta disciplinara demarata impotriva sefului anticoruptie, Daniel Morar, i se pare dimpotriva lui Liviu Avram, editorialistul de la Adevărul, mană cerească. In cadrul anchetei, Morar va avea in
sfarsit posibilitatea sa-si argumenteze acuzatiile aduse Inaltei Curti de Casatie si Justitie, fara sa i se mai dea in cap cu prevederile aberante ale codului deontologic al magistratilor – si anume ca procurorii si judecatorii nu au voie sa-si exprime parerea cu privire la probitatea profesionala si morala a colegilor lor. Opinia publica va avea astfel sansa de a vedea cum se poarta cu adevarat lupta in interiorul sistemului judiciar, mai arata Liviu Avram.

In Evenimentul Zilei, Mircea Cartarescu isi impartaseste impresiile de telespectator ocazional. Pe langa groaza inspirata de balamucul televizat de la OTV, comentatorul se refera si la un talk show de pe postul B1TV – o televiziune pe care o considera candva promitatoare. Aici, o vedeta in breasla realizatorilor, Robert Turcescu, a moderat de curand, citam, “un ghiveci populist”, in care personaje dubioase precum Cozmin Gusa sau Sorin Rosca Stanescu puneau la zid intelectuali de talia lui Gabriel Liiceanu, Horia-Roman Patapievici si Andrei Plesu.
XS
SM
MD
LG