Linkuri accesibilitate

Un nou tarif pentru căldură în Chișinău


Tariful e posibil după reducerea profitului şi pierderilor de reţea la CET-uri şi Termocom.




Agenția Națională pentru Reglementări în Energetică a decis că tariful pentru căldură în Chișinău se majorează în noul sezon de încălzire cu peste 9 la sută. Majorările erau așteptate după ultima scumpire a gazelor rusești, dar sunt mai mici decât cele cerute inițial de furnizorul de energie termică, Termocom. Relatează Alla Ceapai.


În acest sezon de încălzire chişinăuienii vor plăti 987 de lei pentru fiecare gigacalorie consumată, adică cu 90 de lei mai mult decît iarna trecută. Decizia a fost adoptată vineri de agenţia pentru reglementări în energetică, după mai multe zile de negocieri cu CET-urile şi Termocom.

Adoptarea noului tarif a fost posibilă după ce au fost reduse profitul şi pierderile de reţea la CET-uri şi Termocom. Şi asta după ce la începutul acestei săptămîni Termocomul cerea un tarif de 1045 de lei pentru o gicacalorie. Iată ce a declarat directorul Termocom-ului, Mihai Cernei:

„Din toată structura care a fost şi sunt poziţii care ne-au dezgolit complet, noi am scos 143 de lei din structura tarifului care a fost.”

Trebuie de precizat că energia termică livrată de Termocom provine în proporţie de 75 la sută de la cele două centrale electro-termice din Chişinău. Noul tarif a nemulţumit Cet-urile care au declarat că vor avea mari pierderi la sfîrşitul acestui an. Iată ce spune directorul CET-1, Teodor Moiseev:

„În rezultatul întăririi tarifelor care o să fie CET1 o să aibă pierderi de aproape 6 mln la sfîrşitul anului. Sperăm că de la anul nou se vor schimba tarifele la gaz.”

CET-2, care alimentează în proporţie de 87 la sută Termocomul cu energie termică, şi-a redus mai puţin cheltuielile decît CET-1. Primarul Dorin Chirtoacă, prezent la şedinţa ANRE a cerut de la CET-2 să-şi reducă şi mai mult cheltuielile, ceea ce ar asigura menţinerea vechiului tarif la căldură de 898 de lei.

Dorin Chirtoacă: „De ce CET-1 poate să reducă din cheltuieli, avînd o sarcină mai mică, iar dumneavoastră avînd o situaţie mai bună, o sarcină mai mare, nu doriţi să reduceţi din cheltuieli, cel puţin la nivelul, la care o face CET-1 şi Termocom.”

Iată care a fost răspunsul directorul Cet 2, Alexandru Comarov:

„Dacă în scurt timp ne vom convinge că cifrele ANRE nu corespund realităţii, cine va răspunde? Situaţia este foarte complicată şi dacă unii se pot mândri cu faptul că Termocomul şi CET-1 au acceptat reduceri atât de mari ca să fie micşorat tariful, peste o săptămîna însă ne vom da seama ce s-a întîmplat şi nu ştiu cine o să răspundă pentru asta.”

Trebuie de menţionat că ieri, în cadrul unei şedinţe cu administraţia Termocom-ului, primarul Dorin Chirtoacă a solicitat întreprinderii să-şi retragă de la ANRE majorările cerute. Drept urmare, astăzi Mihai Cernei a declarat că mai reduce încă 10 milioane din profitul Termocomului. Ceea ce ar fi avut ca efect o scădere în plus de 20 de lei pentru fiecare gigacalorie.

„Adică ca să fim cu totul goi, mai scoate încă 10 mln., domnule primar.”

Însă, Consiliul Agenţiei pentru Reglementare în Energetică nu a acceptat cerinţa Termocomului, şi a decis ca în acest sezon chişinăuenii vor plăti 987 de lei pentru fiecare gigacalorie consumată.
Previous Next

XS
SM
MD
LG