Linkuri accesibilitate

Violențe la Atena


Pe fundalul turbulențelor din stradă parlamentul dezbătea în lectura a doua noile măsuri de austeritate



Ciocniri violente, soldate cu o victimă, au izbucnit între grupuri rivale de protestatari la Atena, la o demonstrație amplă împotriva noilor măsuri de austeritate dezbătute de parlamentul Greciei la cererea creditorilor.

Peste 50 de mii de oameni s-au adunat astăzi, în cea de-a doua zi a unei greve generale, în piața Sintagma, scena unor violențe și în ziua de miercuri.

Violențe la Atena
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:02:58 0:00
Link direct



Susținătorii Partidului Comunist care participă la demonstrații au instalat un cordon în fața parlamentului pentru a-i împiedica pe cei mai înrăiți protestatari să atace poliția, dar au fost ei înșiși atacați cu sticle inflamabile și pietre aruncate de sute de atacatori purtând căști de motocicliști.

Haosul s-a dezlănțuit când simpatizanții comuniștilor au contra-atacat cu bâte, iar poliția a lansat gaze lacrimogene asupra celor care se băteau, în încercarea de a-i separa. Câteva zeci de oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale. Un bărbat de 53 de ani, muncitor în construcții, a fost internat la spital cu răni la cap și a decedat ulterior de un atac de inimă.

Pe fundalul turbulențelor din stradă parlamentul dezbătea în lectura a doua noile măsuri de austeritate, cerute de Fondul Monetar Internațional și țările zonei euro în schimbul eliberării unei tranșe proaspete din împrumutul salvator de 110 miliarde de euro. Grecia spune că va rămâne fără bani pentru plata datoriilor la mijlocul lui noiembrie, dacă nu primește noua tranșă de 8 miliarde.

Aprobat miercuri în prima lectură, pachetul de austeritate include reduceri salariale pentru 30 de mii de funcționari publici și suspendarea contractelor colective de muncă. Măsurile i-au înfuriat pe mulți greci.

Nikos Papageorgiou, șeful sindicatului hotelierilor a declarat agenției Reuters că protestele nu se vor opri până la căderea guvernului.

O altă protestatară, Irini Kyriakidou spune că guvernul nu va fi lăsat să aplice măsurile de austeritate. ”Ne vom opune la locul de muncă. Vom lupta ca să nu întrerupă contractele de muncă pentru că aceasta va însemna să ne întoarcem cu un secol înapoi”, spune protestatara.

Noile măsuri de austeritate sunt dificile pentru Partidul Socialist al premierului Georgios Papandreu. Ministrul de finanțe, Evangelos Venizelos a spus, însă, că fără ele pe Grecia o paște dezastrul. ”Fără aprobarea lor, nu are rost să mai merg vineri la întâlnirea miniștrilor europeni de finanțe, iar primul ministru - la summit-ul european de duminică”, a spus Venizelos.

Următoarea tranșă de împrumut pentru Grecia încă nu a fost aprobată oficial, dar urmează a fi pusă în discuție la întrunirile de vineri și duminică. Măsurile de austeritate precedente ale guvernului grec nu au reușit să atingă țintele stabilite anterior pentru reducerea deficitului bugetar. Cu toate acestea, inspectorii FMI și Uniunii Europene au recomandat eliberarea tranșei ca Atena să nu dea faliment.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG