Linkuri accesibilitate

A fi sau a nu fi... artist invitat în Marea Britanie


Carpe Diem Quartet
Carpe Diem Quartet

British PEN: „Artiștii și autorii sînt tratați ca și cum ar fi potențiali migranți economici sau teroriști.”




Intr-un moment de tensiuni și incertitudini atît pe plan economic cît și al securității, Marea Britanie și-a înăsprit reglementările referitoare la imigrație și eliberarea de vize temporare de reședință și lucru. In mod puțin așteptat, una din categoriile de străini cele mai afectate o constituie... artiștii. Cu explicații Victor Eskenasy.

Cu scopul declarat de a limita intrarea în Anglia a unor străini care încearcă să abuzeze de sistemul actual de imigrare și să descurajeze tentative altora de a se stabili pe teritoriul britanic, Serviciul de imigrare a introdus încă în 2008 un sistem sever de acordare a vizelor pe bază de puncte. Cei care aveau nevoie de vize trebuiau să dovedească deținerea echivalentului de 800 de lire sterline într-o bancă și că banii au stat în depozit cel puțin trei luni.

În cazul artiștilor, aceștia trebuiau să găsească organizații care să-i sponsorizeze și să-și asume responsabilitatea pentru ei atîta timp cît se aflau pe teritoriul britanic. Sistemul, care determină după expresia multor artiști citați de „New York Times” șicanări inutile, include predarea pașapoartelor pentru cîteva săptămîni și îl făcea pe directorul grupului de apărare a drepturilor omului British PEN să declare: „Artiștii și autorii sînt tratați ca și cum ar fi potențiali migranți economici sau teroriști. In esență guvernul încearcă să-i supună unui sistem care nu a fost creat pentru ei și care îi consideră ca o amenințare în loc de o binefacere.”

Intre victimele recente sînt amintiți poetul beatnik Alex Galper, rezident al New York-ului dar născut în Uniunea Sovietică, care urma să dea un recital gratuit cu poeziile sale la un eveniment de caritate, artistul georgian Gela Patashuri, căruia i se comandase o lucrare de către o galerie de artă de la Londra și un renumit regizor iranian Abbas Kiarostami, invitat să pună în scena opera lui Mozart,
Regizorul Abbas Kiarostami la Festivalul Filmului de la Munchen în 2010
Regizorul Abbas Kiarostami la Festivalul Filmului de la Munchen în 2010
Cosi fan tutte” la Opera Națională Engleză. Acesta a renunțat pur și simplu după ce viza acordată i-a fost retrasă și i s-a spus să facă o nouă cerere, cu obligația de a i se lua încă odată amprentele digitale.

Aplicarea reglementărilor extrem de neclare a dus la numeroase anulări de participări internaționale la festivaluri și evenimente artistice, cum a fost cazul aniversării a 150 de ani de la nașterea poetului indian Rabindranath Tagore, unui celebru muzician indian fiindu-i refuzată intrarea în Anglia. Unui fotograf profesional american, Alec Soth, invitat la o expoziție britanică, i s-a permis să intre în țară, după ore îndelungate de interogatoriu și după ce a promis că nu va face fotografiile ce urmau să fie expuse la Bienala Foto de la Brighton. Fotografiile au fost făcute în cele din urmă de fata lui, în vîrstă de șapte ani...

Unul din cazurile mult citate de presă și de critica muzicală este cel al cvartetului american Carpe Diem din Ohio, invitat să cînte la o conferință academică consacrată activității compozitorului rus Serghei Taneyev.


Cvartetul Carpe Diem interpretînd muzica lui Taneyev

Violoncelista cvartetului a fost oprită pe aeroportul Heathrow timp de opt ore, funcționarii vamali i-au spus că ar fi trebuit să anunțe Uniunea Europeană în prealabil că va cînta gratuit muzica lui Taneyev și apoi a fost suită din nou în avion cu destinația Chicago. Sosiți cu un alt avion, violista cvartetului a fost acceptată, dar cei doi violoniști au fost interogați cu suspiciune de funcționari vamali, care îi întrebau tot timpul la ce le folosesc... viorile, refuzînd să creadă că vin la o conferință științifică.

In cele din urmă, cei trei muzicieni au ajuns la conferința de la Leeds dar, în absența violoncelistei nu au putut interpreta cvartetele pentru care fuseseră invitați. Iar acesteia din urmă, atunci cînd s-a plîns la consulatul britanic din Chicago, solicitînd viza, i s-a răspuns: „nu putem să v-o dăm, fiindcă nu aveți nevoie de viză. Cei de la imigrație au greșit...”
XS
SM
MD
LG