Linkuri accesibilitate

Fostul lider libian Muammar Gaddafi a fost ucis la Sirta


Libienii sărbătoresc la Tripoli la aflarea veștii că Gaddafi a fost ucis la Sirta
Libienii sărbătoresc la Tripoli la aflarea veștii că Gaddafi a fost ucis la Sirta

Consiliul Național de Tranziție a promis că va proclama eliberarea Libiei.



Autoritățile interimare ale Libiei au anunțat că fostul lider libian Muammar Gaddafi a fost ucis în orașul său natal Sirta, ultimul centru de rezistență al fostului regim. Nu s-a știut până astăzi unde se afla Gaddafi, după ce acesta a fost alungat din capitala libiană Tripoli în august. Alexandru Eftode rezumă relatările agențiilor de presă.

Fostul lider libian Muammar Gaddafi a fost ucis
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:34 0:00
Link direct


Moartea lui Gaddafi, fostul lider libian în vârstă de 69 de ani care a condus Libia de pe când avea 27, a fost confirmată de premierul interimar, Mahmoud Jibril: „Am așteptat vreme îndelungată acest moment. Muammar Gaddafi a fost ucis”, a spus Jibril la o conferință de presă la Tripoli.

După 42 de ani la putere și șase luni de război civil, Gaddafi a fost înlăturat în august când forțele rebelilor au cucerit capitala libiană. A fost ucis în orașul său natal Sirta pe coasta Mediteranei, ultimul centru de rezistență al loialiștilor fostului regim, cucerit astăzi de forțele Consiliului Național de Tranziție: „Știm cu certitudine că Sirta a fost eliberată”, a declarat televiziunii BBC Mahmud Shammam, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Tranziție. „Este o zi măreață pentru poporul libian”, a spus Shammam.

Circumstanțele morții lui Gaddafi rămân deocamdată neclare. Televiziunea libiană a relatat că fostul lider ar fi fost găsit într-un canal de scurgere la marginea unei șosele. Potrivit altor relatări, Gaddafi s-ar fi baricadat cu o mână de loialiști înarmați până în dinți într-un complex de clădiri la Sirta, opunând rezistență combatanților rebeli care au reușit să-i înconjoare astăzi, după câteva săptămâni de lupte aprige. La un moment dat, un convoi a încercat să părăsească zona luptelor, dar a fost distrus de aviația NATO. NATO a confirmat că avioanele sale au atacat două vehicule militare azi dimineață lângă Sirta, fără a confirma însă că uciderea lui Gaddafi se datorează acelui atac.

Televiziunea de limbă arabă Al-Jazeera a difuzat imagini înfățișând un bărbat cu trăsăturile lui Gaddafi, mort sau grav rănit, cu capul însângerat și gol până la brâu, pe care combatanții îl rostogoleau pe trotuar. Potrivit autorităților interimare libiene, cadavrul a fost dus de la Sirta în orașul învecinat Misrata, pe care forțele lui Gaddafi îl asediaseră timp de luni de zile într-unul din cele mai sângeroase episoade ale războiului civil.

Televiziunea Al-Arabiya a difuzat imagini înfățișând un corp neînsuflețit transportat pe acoperișul unui vehicul, în timp ce o mulțime scanda „Sângele martirilor nu a curs degeaba”.

În imaginile televizate din Sirta se putea vedea cum locuitori ai orașului sărbătoreau pe străzi la aflarea știrii despre moartea lui Gaddafi și cucerirea orașului mediteranean de către forțele noilor autorități libiene.

Înainte de ofensiva de joii, Consiliul Național de Tranziție a promis că, în ziua în care Sirta o să cadă, va proclama eliberarea Libiei, fapt care va conduce la formarea unui nou guvern în decurs de o lună.

Lideri internaționali au reacționat la relatările despre moartea lui Gaddafi. La Moscova, președintele rus Dmitri Medvedev a spus că este o știre bună, dacă se confirmă, și că poporul libian trebuie să-și decidă viitorul.

Uniunea Europeană a spus într-o declarație că moartea lui Gaddafi va permite Libiei să „întoarcă o pagină în istoria sa și să îmbrățișeze un viitor nou și democratic”. Președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso a declarat că era timpul ca o epocă a despotismului să se încheie în Libia, unde poporul libian a suferit vreme prea îndelungată.

Barosso și președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy au mai îndemnat Consiliul Național de Tranziție să lanseze „un amplu proces de reconciliere” care ar înlesni o tranziție „democratică, pașnică și transparentă”.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG