Linkuri accesibilitate

România: Curtea Supremă versus DNA


Şeful Direcției Naționale Anticorupție îi acuză pe judecători de rea-voință în dosarele de mare corupție.



Procurorul şef anticorupție din România este din nou pus la colț, după ce Direcția Națională Anticorupție (DNA) a anunțat că face acte de urmărire penală pentru mai mulți judecători de la Înalta Curte de Casație şi Justiție. De la Bucureşti Sabina Fati.

România: Curtea Supremă versus DNA
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:12 0:00
Link direct


Daniel Morar, procurorul român care a avut primul curajul să-i pună sub acuzare pe liderii politici suspectați de corupție, a fost reclamat de judecătorii Înaltei Curți pentru declarațtiile sale publice în care explica tertipurile prin care magistratii instantei supreme, cercetati de coruptie, au cerut iesirea la pensie, aceasta fiind o tactica pentru multi judecatori cercetati penal sau disciplinar. Mai mult, procurorul șef anticoruptie a relatat cum judecătorii Înaltei Curți din România acceptă contestarea tuturor interceptarilor telefonice, dosarele de coruptie intîrziind astfel foarte mult.

Fără să o spună direct, şeful Direcției Naționale Anticorupție îi acuza de fapt implicit pe judecători de rea-voință în dosarele de mare corupție, cele care sunt tergiversate de ani de zile la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Daniel Morar era pina acum tinta predilecta a politicienilor români, care de altfel au şi incercat sa-l schimbe, o data prin vot in parlament si a doua oara chiar inaintea alegerilor generale din 2008 cind i s-a terminat primul mandat.

Acum, după ce magistrații Înaltei Curți au înteles ca Direcția Nationala Anticoruptie a ajuns cu investigatiile până la cei mai bine situati judecători, Daniel Morar este incoltit chiar de propria sa casta. Numele cel mai sonor aflat in lucru pe masa procurorilor români anticorupție este cel al Gabrielei Victoria Bârsan, preşedinta Sectiei de Contencios Administrativ şi Fiscal de la Curtea Supremă, în sarcina căreia s-a retinut infractiunea de trafic de influență. De altfel pentru a bloca ancheta procurorilor sotul judecatoarei, Corneliu Bârsan, la rindul sau judecator, dar la Strasbourg, la CEDO-Curtea Europeana a Drepturilor Omului, a invocat propria sa imunitate diplomatica in fata mandatului de perchizitie.

Totuşi, Consiliul Superior al Magistraturii nu a admis acest pretext, deşi pe de altă parte a alertat Inspecția Judiciară pentru a-l verifica pe procurorul-şef anticorupție pentru declaralatiile sale publice. Primul care i-a luat apararea lui
Ambasadorul Mark Gitenstein
Ambasadorul Mark Gitenstein
Daniel Morar a fost Mark Gitenstein, ambasadorul american la Bucuresti, care a afirmat ca este „derutant” faptul că spusele procurorurlui-şef anticorupție despre eficiența sistemului judiciar „pot declanşa o ancheta”.

Prezent in Romania, Lanny Breuer, adjunctul Procurorului General al Statelor Unite a precizat că l-a vizitat pe Daniel Morar fiindca are „o reputație remarcabilă”, oferindu-se în acelaşi timp să-l sprijine cu toate instrumentele pe care le are la indemina

Politigraf

XS
SM
MD
LG