Linkuri accesibilitate

Reacții la Chişinău după semnarea acordului de liber schimb între mai multe țări din CSI


Opinii pro şi contra.


Vice-ministrul economiei, Octavian Calmâc, spune că acordul semnat aseară la Sankt-Petersburg nu doar că nu contravine angajamentelor Republicii Moldova faţă de Organizația Mondială a Comerțului, ci dimpotrivă, preia practicile şi principiile de reglementare a comerţului din cadrul acestei organizaţii pentru a fi aplicate şi în raporturile comerciale dintre ţările Comunității Statelor Independente:

Reacții politice la semnarea acordului de liber schimb„Pe lângă faptul că se facilitează accesul mărfurilor noastre pe piaţa CSI fără aplicarea taxelor, acest acord urmăreşte şi aplicarea normelor OMC în relaţiile dintre ţările CSI. Platforma OMC va fi aplicată acum şi la rezolvarea litigiilor comerciale dintre ţările CSI. Totul s-a negociat pornind de la prevederile OMC-ului şi asta este şi un stimul pentru ţările CSI de a adera la această organizaţie, dar şi motivul din care cele trei ţări asiatice nu au semnat acordul.”

Octavian Calmâc mai spune că până a începe negocierea convenţiei respective, Republica Moldova a tratat cu Comisia Europeană şi s-a asigurat că participarea sa la acest proiect nu va dăuna interesului pentru obţinerea unui acord de liber schimb cu Uniune Europeană. Până a-l ratifica, totuşi, autorităţile au de gând să se consulte încă o dată cu ţările occidentale cu care avem raporturi comerciale, mai susţine Octavin Calmâc, iar dacă vor apărea divergenţe, acordul ar putea fi modificat.

Preşedintele comisiei parlamentare pentru politică externă Igor Corman, spune însă că nu ştie dacă versiunea de acord semnată de premierul moldovean corespunde întocmai cu cea pe care a pregătit-o ministerul economiei şi pe care comisia condusă de el a încuviinţat-o încă în luna mai a acestui an ca fiind conformă cu angajamentele europene şi cele faţă de OMC ale RM. De ce ar exista îndoieli că anume aşa este, l-am întrebat pe deputatul democrat:

„Din informaţiile de care eu dispun la acest moment, în faza finală, deci în ajunul semnării acestui acord unele ţări - Rusia, Belarus, Kazahstan - au venit cu unele propuneri care nu erau în concordanţă cu prevederile OMC. La acest moment eu nu ştiu care sunt aceste propuneri şi prin urmare rămâne să facem cunoştinţă cu acest text şi să vedem dacă el corespunde cu cel avizat de noi.”

Liderul liberal, Mihai Ghimpu, s-a arătat însă surprins de decizia premierului Vlad Filat de a semna acest document:

„Fiindcă noi vorbim despre acord de liberă circulaţie şi liber schimb cu Uniunea Europeană şi când acolo, hop, şi avem acord de liber schimb cu CSI. Nu înţeleg rostul acestui acord. Noi oricum avem piaţă liberă cu CSI. Dar am să mă pronunţ când voi vedea conţinutul lui. Programul nostru totuşi se numeşte de integrare europeană, nu de integrare în CSI. Nu se va întreba oare Bruxellul- ce, iar umblaţi în două luntre? ”, ne-a spus Mihai Ghimpu.
XS
SM
MD
LG