Linkuri accesibilitate

Începe o nouă epocă între Bucureşti şi Moscova?


Între conflictul transnistrean şi scutul antirachetă.



Venirea în România a reprezentantului Rusiei pentru conflictul din Transnistria face parte din şirul de actiuni, fapte, declarații care sugereaza ca intre Bucuresti si Moscova incepe o noua epoca. In plus Serghei Gubarev, reprezentantul special al Moscovei, a subliniat interesul Rusiei pentru pastrarea dialogului politic cu Romania asupra dosarului transnistrean. Ministrul roman de Externe, Teodor Baconschi a vorbit la intilnirea cu Serghei Gubarev despre necesitatea gasirii unei solutii durabile in Transnistria care sa asigure stabilitatea si prosperitatea regiunii pe baza principiilor suveranitatii si integritatii teritoriale ale Republicii Moldova. Totusi un diplomat roman ne-a spus ca la ultimele discutii despre Transnistria, Republica Moldova ar fi renuntat la sintagma „integritate teritoriala”, sugerind ca pornind de la un astfel de compromis s-ar putea intrevedea o rezolvare. La consultarile dintre secretarul de stat pentru afaceri europene, Bogdan Aurescu, si reprezentatntul special al Federatiei Ruse, cele doua parti au discutat despre formatul “5+2” ca fiind unul optim, iar Romania a tinut sa „aprecieze eforturile depuse de Rusia” pentru reluarea dialogului oficial pentru Transnistria.

Dincolo de politeturile legate de dosarul transnistrean, Serghei Gubarev, trimisul Rusiei la masa negocierilor pentru rezolvarea conflictului inghetat de la granita Uniunii Europene a transmis un mesaj politic si mai important atunci cind a spus direct că ‘asistam la “resetarea dialogului politic” romano-rus. Primul semnal in acest sens l-a dat, insa, chiar presedintele Traian Basescu, acum o luna, imediat dupa ce s-a intors din vizita facuta in Statele Unite. Atunci presedintele roman a spus ca nu doar Romania are „semne de intrebare cu privire la intentiile Federatiei Ruse legate de regiune, ci si Moscova, la rindul ei, are suficiente semne de intrebare legate de bunele intentii ale Romaniei”.

Traian Băsescu a precizat astfel pentru prima dată că România trebuie să fie „mai atentă” cu Rusia fiindca atitudinea Bucurestiului continuu pro-Republica Moldova “a fost un lucru care a iritat profund Moscova” si de aceea cele doua tari trebuie sa “creeze” un climat de incredere in care Romania sa fie crezuta ca “nu-si pune problema anexarii Republicii Moldova”, ci doar o ajuta sa se apropie de Uniunea Europeana.

Preşedintele Traian Băsescu a facut aceste declarații prietenoase neaşteptate despre relațiile cu Rusia dupa ce România şi Statele Unite au semnat Acordul privind amplasarea scutului impotriva rachetelor balistice, probabil la sugestia americanilor care vor sa demonstreze Moscovei că acest instrument militar sofisticat nu este o amenintare pentru Federatia Rusa.
XS
SM
MD
LG