Linkuri accesibilitate

Bugete îngrijorătoare: 15% se cheltuie pe țigări, 30% pe alcool...


„Fiecare al 4-lea deces, caz de boală e influenţat de consumul nociv de alcool şi de fumat.”




Ţigări şi alcool. Cum, cu ce costuri şi cu ce eficienţă trebuie exercitat controlul asupra acestora în numele unui mod sănătos de viaţă? Vom discuta în această dimineaţă cu prim-vicedirectorul Centrului Naţional de Sănătate Publică Ion Şalaru.

Europa Liberă: Astăzi o conferinţă naţională va examina probleme care ţin de strategiile controlului asupra consumului de alcool şi tutun, inclusiv din punctul de vedere al costurilor şi eficacităţii. Statul este obligat să dezvolte asemenea strategii, dacă-şi doreşte cetăţeni cât mai sănătoşi. În general, din punctul Dvs. de vedere, cât de mult trebuie să alarmeze numărul celora care-şi îneacă amarul în tutun şi alcool, aici în Republica Moldova?

Ion Şalaru:
„Aceste două probleme cum ar fi consumul nociv de alcool şi fumatul sunt unele dintre cele mai importante probleme de sănătate publică, iar alcoolul şi fumatul predomină în lista factorilor de risc pentru sănătate, atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei.

Interviul dimineții la Europa Liberă: cu Ion Șalaru despre nevoia unor strategii socio-medicale pentru a micșora consumul de alcool și tutun
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:21 0:00
Link direct


Dacă ne referim la bărbaţi, astăzi principalul factor de risc pentru sănătate este consumul nociv de alcool şi practic fiecare al patrulea deces sau caz de boală este într-un fel sau altul influenţat de consumul nociv de alcool, cât şi fumatul care se află pe locul doi în această listă al factorilor de risc. La femei este situaţia un pic altfel, dar oricum acest doi factori sunt în primii 10 care condiţionează atât starea de sănătate, cât şi decesele. În rezultat conduc la scurtarea anilor de viaţă sănătoşi, ani de viaţă fără dizabilităţi.”

Europa Liberă: Dle doctor, consumul nociv de alcool ce ar însemna? Ar trebui poate să explicăm pentru că într-un fel sau altul toată lumea mai consumă un pahar de vin.

Ion Şalaru:
„Potrivit recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în cazul alcoolului a fost determinat
că o cantitate de 20 de ml de alcool pur pe zi nu este nociv, ceea ce ar fi echivalent cu 50 de grame de vodcă, 200 de ml de vin sau o sticlă de bere.”

Europa Liberă: Cum în general cum au stat lucrurile până acum în privinţa măsurilor de control al tutunului şi alcoolului?

Ion Şalaru:
„În general, avem legi la fiecare capitol, atât în domeniul controlului tutunului cît şi legea cu privire la băuturile alcoolice. În acelaşi timp sunt prevăzute articole în codul administrativ care prevăd penalizări în cazul
Nu am avut până acum o strategie naţională în domeniu sau programe naţionale, care să vină cu metodologii şi indicaţii clare cine şi ce ar trebui să facă...

fumatului în locuri publice sau conducerii în stare de ebrietate. În acelaşi timp, nu am avut până la moment o strategie naţională în domeniu sau programe naţionale, care să vină cu metodologii şi indicaţii clare cine şi ce ar trebui să facă. Dar nu numai de aceasta este nevoie.

Este nevoie de o viziune pe termen lung, să zicem cinci, şapte sau 10 ani, în care să ştim de unde pornim şi către ce vrem să ajungem. Numai aşa putem obţine efecte.

În cazul fumatului există anumite închipuiri false că un anumit tip de ţigări sunt mai puţin nocive decât altul, la noi în ţară încă se mai vând ţigări fără filtru, spre deosebire de Uniunea Europeană unde în curând va fi interzisă producerea ţigărilor fără filtru, deci fiecare ţigară este nocivă, indiferent de gradul de nicotină sau gudron conţine.

Noi în ultimile trei luni am efectuat o analiză cost-eficienţă privind aplicarea unor anumite strategii de control în domeniul tutunului şi alcoolului, luând ca bază o metodologie a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi am trecut prin prisma aceste metodologii mai multe posibile acţiuni. Adică ce am avea dacă am implementa anumite acţiuni atât în domeniul controlului tutunului cât şi a alcoolului.”

Europa Liberă: Care ar fi acestea?

Ion Şalaru:
„În cazul controlului tutunului cea mai cost-eficientă măsură ar fi creşterea accizelor în totalitate, atât a accizelor specifice cât şi a accizelor supra-valoare, de fapt a preţului în general la ţigări, în combinaţie ar fi cu arvetismentele stabilite pe ţigări.

În cazul alcoolului cea mai eficientă măsură ar fi de asemenea creşterea accizelor, dar aici avem de a face cu o creştere graduală, precum şi efectuarea unor campanii de educare şi promovare, cât şi taxarea producerii alcoolului în condiţii casnice pentru a reducere această pondere, deoarece noi în conformitate cu studiul global „Sănătatea şi alcoolul” care a fost publicat de OMS în luna februarie a acestui an, suntem pe primul loc în lume la consumul de alcool – cu 18,2 l de persoană pe an.

După publicarea acestui raport s-au început mai multe
Imagine din Belarus
Imagine din Belarus
discuţii că nu ar fi chiar aşa, că nu credem că am fi noi cei mai băutori. De fapt, această cantitate se formează din consumul oficial care constituie 8,2 l şi aici nu avem ce spune, aşa şi este, plus 10 l de consum oficial, indiferent de faptul dacă consumul neoficial determinat de anumiţi experţi internaţional, aceasta nu are o importanţă deosebită, oricum suntem la o distanţă mare de alte ţări şi oricum este o problemă de sănătate.”

Europa Liberă: Cam cât se estimează că se cheltuieşte din veniturile unei familii pentru năravuri proaste cum ar fi fumatul sau beţia?

Ion Şalaru:
„În rezultatul mai multor studii efectuate de
Fumatul reduce cu până la 15% din bugetul unei familii, iar alcooul până la 30 %. ...

mai multe instituţii sociologice, pot să vă spun că fumatul reduce cu până la 15 % din bugetul unei familii, iar alcooul până la 30 %. Vă puteţi închipui în combinaţie aceste vicii cu cât reduc bugetul şi sănătatea unei familii.

Dacă să facem o comparaţie cu venitul care îl încasează statul la buget şi costă sistemul de sănătate fumatul, atunci
No smoking
No smoking
în conformitate cu evaluările noastre pe anul 2010 avem o egalitate perfectă, circa 430 de milioane de lei sunt pagubele pe sănătate din cauza maladiilor care sunt condiţionate de consumul de tutun şi exact aceeaşi cifră se încasează la buget în cazul accizelor aplicate pentru ţigări.”

Europa Liberă: Deci cât se câştigă pe tutun şi alcool, cam tot atâta ...

Ion Şalaru:
„... se cheltuie pe sănătate. În cazul alcoolului impactul pe sănătate este mai mare decât veniturile. Dacă să luăm media pe ţară, noi avem că pe persoană se fumează la circa 75 de cutii de ţigări.”

Europa Liberă: Dle Şalaru, vă mulţumim pentru amabilitatea de a fi alături de noi în această dimineaţă. A fost Ion Şalaru, prim-vicedirector al Centrului Naţional de Sănătate Publică.
XS
SM
MD
LG