Linkuri accesibilitate

Traian Băsescu a fost avertizat de Consilul Național pentru Combaterea Discriminării


Asztalos Csaba: „Traian Băsescu este autorul unor derapaje de limbaj, care puteau fi sanctionate doar cu o condamnare publică.”



Preşedintele României Traian Băsescu este cunoscut pentru declaraţiile sale neortodoxe, de multe ori belicoase. Dar cele legate de romii care cerşesc în Finlanda, împiedicând admiterea României în spaţiul Schengen sau de familia regală par mai degrabă provocări ţintite. Relatează de la Bucureşti Sabina Fati.

Traian Băsescu avertizat
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:24 0:00
Link direct



Este pentru a treia oara când preşedintele României este cercetat de către Consilul Național pentru Combaterea Discriminării - CNCD. Ca în majoritatea dosarelor pe care le solutioneaza această institutie menita sa vegheze mai ales daca diferitele minoritati sint tratate corect in societate, şi de aceasta data este vorba despre romi.

Traian Băsescu este acuzat de discriminare fiindcă atunci cind a vorbit despre piedicile Romaniei pe drumul spre Schengen a explicat ca diplomația nu poate face nimic in conditiile in care romii „cerşesc agresiv” şi „au inceput să fure prin autobuze” in Finlanda, stat care s-a opus, alaturi de Olanda, aderării României la spațiul Schengen.

În plus, preşedintele român a folosit expresia peiorativa referitoare la romi, astfel incit declaratiile sale au fost şi mai dure. Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii a constatat alunecarile presedintelui roman şi intr-o alta exprimare, atunci cind a vorbit despre lipsa de perspectiva a monarhiei, argumentind ca 80 la suta dintre români vor să-şi aleagă şeful de stat “bun, rau, dar stiu ca il schimba”. „Ce te faci, s-a întrebat Traian Băsescu, atunci când ai unul pe viață şi mai lasă şi mostenitori? Dacă iese vreunul cu dizabilități, ce te faci? Rămâi cu el şef de stat?”

Aceste întrebări cinic-retorice au fost amendate de Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, impreuna cu declaratiile despre romii din Finlanda cu avertisment. Cinci din cei sapte membri ai Consiliului au votat pentru aceasta contraventie, in vreme ce doi s-au opus, între ei şi seful institutiei, Asztalos Csaba care spune că în ambele situatii Traian Basescu este „autorul unor derapaje de limbaj, care puteau fi sanctionate doar cu o condamnare publica”.

Faptele discriminatorii se sanctioneaza de catre Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii din Romania cu avertisment, cu amenda de pina la 1000 de euro daca discriminarea vizeaza o persoana fizica sau cu amenda de pina la 2000 de euro daca este vorba de un grup de persoane sau o comunitate. Preşedintele s-a ales cu avertisment, dar poate ataca penalitatea contravenționala primita in justitie cum a mai facut-o si in 2007, cind a jignit indirect o ziarista care-l hartuia. Înalta Curte de Casatie şi Justitie a decis atunci ca a comis „o discrimnare”, nu şi „o contraventie”. Tot in 2007 presedintele roman a fost reclamat cind l-a laudat pe unul dintre medicii sai spunind „În sfârşit văd si eu un armean bun, un armean competent”. Deşi Uniunea Armenilor din România a făcut reclamație, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a considerat că afirmația respectivă nu a fost discriminatorie.

Politigraf

XS
SM
MD
LG