Linkuri accesibilitate

Eliberarea soldatului israelian Gilad Shalit


Negocierile între guvernul premierului Beniamin Netaniahu şi Hamas au fost mediate de Egipt


După peste 5 ani de detenţie în închisorile organizaţiei Hamas, soldatul israelian Gilad Shalit a fost eliberat în schimbul a peste o mie de deţinuţi palestinieni, aflaţi în Israel. Schimbul a fost salutat de ambele părţi dar şi de comunitatea international. Relatările corespondenţilor noştri sunt rezumate de Oana Serafim.

Eliberarea lui Gilad Shalit
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:10 0:00
Link direct



Secretarul general al ONU Ban Ki Moon a fost printre primii care să salute schimbul de deţinuţi: „Sunt foarte încrezător în acest schimb de prizonieri după ani lungi de negocieri. Naţiunile Unite au cerut să se pună capăt detenţiei lui Gilad Shalit şi să fie eliberaţi şi prizonierii palestinieni ale căror drepturi au fost încălcate tot timpul.
Sper cu sinceritate că eliberarea sa va avea un efect pozitiv şi pe termen lung în procesul de pace în Orientul Mijlociu care este în impas.”

Negocierile între guvernul premierului Beniamin Netaniahu şi Hamas au fost mediate de Egipt şi potrivit premierului israelian şi liderului palestinian Mahmud Abbas nu au fost deloc uşoare.

Shalit avea 19 ani în 2006, cînd a fost luat prizonier de către militanţi Hamas.Era de pază în apropiere de Fişia Gaza. Marți, în primul interviu pe care l-a acordat unei televiziuni din regiune, părea obosit şi uşor confuz. Medicii care l-au examinat au spus că starea sa de sănătate este corespunzătoare.

În schimbul eliberării sale, israelienii au scos din închisori 447 de palestinieni şi în următoarele doua luni urmează să mai elibereze încă 550. În Fîşia Gaza, la Rafah, sosirea autobuzelor cu palestinenii eliberaţi a fost salutată cu mare entuziasm de mii de palestinieni. Printre mamele care îşi aşteptau fii eliberaţi, se număra si Mona Kafisha, care a avut 3 fii în închisorile israeliene: „Fiul meu Ayman a fost condamnat la 35 de ani şi a făcut 15, Alaa a fost condamnat la 30 de ani şi a făcut 8, iar Luay 19, şi a executat 10. Îi vor trimite acum în Gaza. Suntem fericiţi că o să-i vedem, dar suntem îngrijoraţi că trecerea frontierei fiind închisă n-o să putem să îi întîmpinăm.”

Şi în Israel emoţiile au fost mari. Premierul Beniamin Netaniahu şi-a asigurat poporul că înţelege starea de îngrijorare a familiilor celor ce au căzut victime atacurilor militanţilor Hamas acum eliberaţi şi a promis că măsurile de securitate vor fi întărite. Netaniahu a respins luni o cerere din partea familiilor victimelor militanţilor Hamas. Purtătorul de cuvînt al premierului israelian a spus: „Noi nu vrem să facem nimic care ar putea să îi facă pe terorişti mai puternici şi care ar putea pune în pericol viaţa civililor israelieni. Au fost negocieri extrem de dificile cu Hamas. Dar în final cred că am reuşit să ajungem la o înţelegere care să nu ne pună în pericol prin eliberările prizonierilor palestinieni.”

40 dintre palestinienii eliberaţi astazi de Israel vor fi deportaţi în Turcia, Siria şi Qatar, iar ceilalţi 550 vor fi eliberaţi treptat luna viitoare.

Din 1967 şi pînă acum în închisorile israeliene au fost în jur de 700 de mii de militanţi palestinieni, iar între cei eliberaţi astazi se numără şi 22 de membri ai parlamentului din Fâşia Gaza, controlată de gruparea Hamas.

Gilan Shalit a fost avansat ca sergent major şi a avut o întrevedere cu premierul Netaniahu înainte de a ajunge acasă, în nordul Israelului, la Mitzpe Hila.
XS
SM
MD
LG