Linkuri accesibilitate

O fi Hramul sărbătoarea întregului oraş, dar în mod cert nu e sărbătoarea mea!

Şi a fost vineri mare sărbătoare în oraş, şi au băut şi mîncat oamenii pe săturate, şi au ţopăit, şi şi-au exhibat din nou bădărania şi lipsa educaţiei. Aşa se întîmplă mereu de Hramul Oraşului, iar în dimineaţa zilei următoare Parcurile din centrul capitalei arată de parcă au trecut prin ele nişte hoarde de sălbatici.

Realitatea cu amănuntul consemnată de Iulian Ciocan


O lucrătoare de la Spaţii Verzi povesteşte că în dimineaţa zilei de 15 octombrie a fost şocată de cantitatea de chiştoace din inima capitalei cu iz european. Zice doamna uluită: „Au mai rămas oare ţigări prin magazine? Doamne fereşte, cît de multe îs, straşnic. Nu au educaţie, deloc. Au aruncat peste tot...”

Pe de altă parte, în ziua Hramului, o tînără electrizată, de parcă l-a apucat pe Dumnezeu de un picior, mărturiseşte că ar petrece cu prietenii non-stop în centrul oraşului, dar... frigul nu o lasă. Ar trebui să-i plîngem de milă, nu?

În fond, ăştia sîntem, asta ne duce capul să facem. Nu prea ai ce comenta aici. Pentru că s-a vorbit suficient despre incultura hoardelor petrecăreţe. Oamenii aceştia, în temei tineri fără 7 ani de-acasă, nu se cred membrii unei colectivităţi, nu simt apartenenţa la o comunitate şi nu sînt în stare să înţeleagă că iresponsabilitatea lor e dovada clară a mizeriei ţării pentru mulţi ani înainte.

Totuşi, orice om cu un dram de luciditate e normal să se întrebe: dar de ce aceşti indivizi, proiectaţi parcă din perioada Neanderthalului, pot oricînd să murdărească nestingheriţi oraşul? Dar de ce oare aceşti indivizi debusolaţi nu pot fi amendaţi sau pedepsiţi? De ce nu există nici o autoritate care să-i pună la respect? În ce ţară trăim noi, în definitiv, stimaţi ascultători?

Mărturisesc sincer că de ani buni nu mai vin în centrul Chişinăului de Hramul Oraşului. M-aş simţi acolo un corp străin, m-aş simţi penibil printre cetele de omuleni care zbiară, rîgîind, cu sticlele de bere în mînă, şi care aruncă cu nonşalanţă plasticurile printre tufişuri. O fi asta sărbătoarea întregului oraş, dar în mod cert nu e sărbătoarea mea!

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG