Linkuri accesibilitate

Statele Unite: Opțiunile de politică externă ale republicanilor


Sediul cotidianului „The New-York Times'” la New-York
Sediul cotidianului „The New-York Times'” la New-York

Intrebări fundamentale, între care raporturile cu China, deteriorarea celor cu Pakistanul și impactul „primăverii arabe” își asteaptă încă răspunsul.





Care sint optiunile de politica externa ale republicanilor, care incearca sa il inlocuiasca, la Casa Alba, pe Barack Obama? – Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Un editorial aparut in cotidianul New York Times trece in revista optiunile de politica externa ale candidatilor republicani, stiut fiind faptul ca, cel putin pina acum, Partidul Republican se bucura de increderea populatiei mai ales in chestiuni de securitate nationala.

Editorialistul arata ca America traverseaza o perioada extrem de delicata in materie de politica externa, adaugind ca ideile candidatilor nu se ridica la inaltimea provocarilor timpului pe care-l traim. In editorial se arata ca republicanii stiu ca trebuie sa-l atace pe Obama, dar in legatura cu relatiile internationale par a nu putea decide cum sau de ce sa o faca.

Ca exemplu este adusa in discutie remarca guvernatorului de Texas, Rick Perry. Acesta a fost intrebat ce ar face daca arme nucleare pakistaneze ar incapea pe mina talibanilor. Raspunzind, Perry l-a acuzat pe Obama ca nu a vindut avioane de tip F16, Indiei in conditiile in care se stie ca India nu a vrut sa achizitioneze avioanele. Dar asta e chiar mai bine decit ce a spus Herman Cain, cind a declarat ca nu trebuie sa stie numele celor care conduc tari cum ar fi Ubeki-beki-beki-beki-stan-stan. Or, Uzbekistanul e condus autoritar de Islam Karimov si tara e un punct de aprovizionare important pentru fortele americane din Afganistan.

Favoritul republican Mitt Romney si-a facut cunoscute de curind ideile de politica externa, intre care majorarea bugetului apararii pina la 4% din Produsul National Brut, fara sa explice insa de unde va lua banii. Jon Huntsman doreste retragerea rapida din Afganistan, in timp ce fostul senator Rick Santorum doreste victoria - fara sa o defineasca insa. Romney a spus ca vrea sa consulte comandantii militari, adica ceea ce presedintele Obama face.

Cei mai multi candidate republicani sprijina Israelul si se opun incercarii Iranului de a obtine armament nuclear, dar si aici - se arata in New York Times - solutiile practice lipsesc. In privinta interventionismului militar, guvernatorul Perry a spus ca lupta trebuie mutata pe teritoriul inamicului, dar s-a pronuntat si impotriva aventurismului militar. Intrebari fundamentale, intre care raporturile cu China, deteriorarea celor cu Pakistanul si impactul „primaverii arabe” isi asteapta inca raspunsul.
XS
SM
MD
LG