Linkuri accesibilitate

Demisii şi demiteri. Se rupe Alianța aflată la guvernare?
Liderii celor trei partide din cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană au avut astăzi la Chişinău o întâlnire care urma să netezească disputele apărute între ei după raportul din parlament a premierului Vlad Filat pe marginea atacurilor raider asupra băncilor. După şedinţă, liderii au semnalat însă că tensiunile nu au fost depăşite. Liliana Barbăroşie relatează:

Tensiunile din Alianța pentru Integrare Europeană


Întâlnirea de astăzi a demonstrat încă o dată că raporturile dintre liderii Alianţei sunt pe o pantă descendentă şi că până la ruperea Alianţei s-ar putea să mai existe un singur pas. Iar acest pas ar putea fi făcut chiar joi, când Parlamentul se va întruni în şedinţă şi când expiră termenul acordat de liberal-democraţi şi comunişti speaker-ului Marian Lupu pentru a-l demite pe Procurorul General. După o discuţie de aproximativ două ore cu liderul liberal democraţilor şi cel al liberalilor, Marian Lupu a repetat că chiar dacă ar vrea, nu-l poate demite pe Valeriu Zubco fără a încălca Constituţia. Şi nici să-i ceară să-şi depună mandatul nu are de gând: „Nu sunt în drept să fac acest lucru. Constituţia prescrie clar în ce situaţii poate fi demis procurorul.”

Europa Liberă: Dar domnia sa şi-ar putea depune demisia…

Marian Lupu:
„Şi-ar putea, însă în mod normal acesta e un lucru benevol, nu unul efectuat sub presiuni politice.”

Premierul şi liderul liberal-democraţilor Vlad Filat spune că dacă Marian Lupu nu se răzgândeşte, joi grupul său parlamentar va iniţia procedura de demitere a acestuia: „Acest punct este unul de la care noi nu vom devia. Asta înseamnă că vom iniţia procedura de demitere a lui Marian Lupu. Dacă pentru cineva Procurorul General este mai important decât Alianţa, să-şi asume acest lucru.”

Iată însă cum a comentat liderul liberalilor, Mihai Ghimpu, rezultatele întâlnirii sale de astăzi cu partenerii de guvernământ: „Am făcut tot posibilul ca să găsim soluţia pentru menţinerea Alianţei. Cred că s-au epuizat toate şansele. Oare nu este clar că demiterea lui Marian Lupu este ruperea Alianţei?”

Joia trecută, liberal-democraţii l-au demis, cu sprijinul comuniştilor, pe directorul SIS şi au cerut eliberarea din funcţie a directorului Comisiei Naţionale pentru Piaţa Financiară şi a Procurorului General. Cele trei demisii au fost cerute de premierul Vlad Filat, care a pus la îndoială că cei trei funcţionari ar fi acţionat cu bună credinţă în cazul atacurilor asupra băncilor moldoveneşti care cât pe ce nu i-a lăsat fără acţiuni pe mai mulţi investitori străini. Drept urmare astăzi şi-a depus demisia Mihai Cibotaru, directorul CNPF, nu însă şi Procurorul General, Valeriu Zubco.

Potrivit legii supreme, dacă nu-şi depune mandatul, acesta poate fi demis doar în cazul unei condamnări legale sau dacă renunţă la cetăţenia Republicii Moldova. Premierul Vlad Filat crede însă că este un motiv inventat: „Totul depinde de dorinţă, ” a spus premierul.
XS
SM
MD
LG