Linkuri accesibilitate

Moldovenii în fața pieței și a concurenței internaționale


La Forumul Economic Moldova-UE
La Forumul Economic Moldova-UE

Silvia Radu: „economia de piaţă se bazează pe concurenţă şi cel mai eficient şi mai bine organizat om de afaceri câştigă.”





Declaraţia Finală a Summitului Parteneriatului Estic care a avut loc la finele lunii trecute spune că până la sfârşitul anului, Republica Moldova poate începe negocierile pe marginea Acordului de liber-schimb cu Uniunea Europeană. Un Acord de Liber schimb presupune că agenţii economici din Republica Moldova vor putea să vândă marfa pe piaţa europeană, iar companiile europene să vină pe piaţa moldovenească cu un sortiment mai mare de produse. Vor putea face faţă concurenţei producătorii moldoveni şi care sunt regulile pieţei europene? Am căutat răspunsuri la aceste întrebări de la Silvia Radu, preşedinta Asociaţiei Businessului European.

Interviul dimineții la Europa Liberă: cu Silvia Radu despre perspectiva integrării moldovenilor în Spațiul Economic European
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:59 0:00
Link direct


Silvia Radu: „Piaţa Uniunii Europene este o piaţă foarte mare. De aceea, producătorii din Moldova au şanse foarte mari pentru a-şi promova bunurile produse aici în ţara noastră. Desigur, promovarea acestor bunuri pe piaţa europeană presupune anumite standarde de producţie, care le-ar permite să intre în concurenţă cu acele bunuri care deja există pe piaţa UE. Asociaţia Businessului European de fapt este creată pentru a ajuta cadrul de afaceri din Republica Moldova să aplice acele standarde necesare pentru a fi competitivi nu doar pe piaţa UE, dar la nivel internaţional, în orice ţară. Noi i-am ajuta să găsească o ieşire pentru bunurile lor la export.”

Europa Liberă: Dar cum poţi să-i explici unui producător, care de-a lungul timpului a lucrat cu anumite tehnici de producţie, are o anumită mentalitate, că mâine iată trebuie să schimbi acest lucru?

Silvia Radu:
„Acest lucru se face treptat. Este necesar un cadru normativ, legal, clar. Care sunt aceste norme care trebuie aplicate? Care sunt aceste standarde cerute de piaţa europeană? Cum aceste standarde trebuie să fie aplicate în Republica Moldova pentru a putea ajunge la acel nivel de calitate, care este cerut de potenţialii clienţi.

Vă asigur că aceşti producători, văzând potenţialul care le oferă lor o piaţă mult mai mare decât cea care există la noi în ţară, suntem o ţară mică, vor investi şi vor fi doar înspre beneficiile celor care vor aplica aceste norme în practică. Până la urmă, economia de piaţă se bazează pe concurenţă şi doar cel mai bun, cel mai eficient şi cel mai bine organizat om de afaceri câştigă.”

Europa Liberă: În ultima săptămână se aud tot felul de declaraţii, zonă eurasiatică de comerţ versus zonă a Uniunii Europene. Un om de afaceri, atunci când vede aceste două orientări, cum trebuie să gândească? Spre care să-şi îndrepte atenţia?

Silvia Radu:
„Faptul că există două oportunităţi pentru producătorii din Moldova este un avantaj, care eu sunt
sigură că ei îl vor avea în vedere pentru a-şi promova producţia şi pentru a mări producţia în două direcţii. Nu cred că am putea să-i dăm indicaţii unui producător unde să-şi vândă marfa.

Sunt sigură că prin acordul de liber schimb cu UE, exporturile în UE se vor face mult mai uşor, fără barierele care au existat până în ziua de astăzi, îl face mai eficient, cu un cost mai mic şi atunci producătorii vor avea potenţialul acestei pieţe, care se va deschide prin semnarea acestui acord.

Niciodată nu cred că vom închide exporturile către est. Este o piaţă foarte mare, foarte interesantă pentru Republica Moldova. O piaţă istorica, n-ar fi cazul să o închidem sau să nu mergem acolo pentru că vrem să mergem în altă parte. Vreau să vă asigur că orice om de afaceri nu se uită la politică, el se uită doar la interesul afacerii sale.”

Europa Liberă: Nu pot să nu vă întreb, după ultimele situaţii din Moldova, şi anume atacurile raider asupra unor companii, investitori străini, în astfel de situaţii cât de mult este afectată imaginea Republicii Moldova şi cât de mult sunt împiedicaţi investitorii să investească aici?

Silvia Radu:
„Desigur, pentru un investitor străin este
Pentru un investitor străin este foarte important ca într-o ţară să existe un stat de drept

foarte important ca într-o ţară să existe un stat de drept, unde legislaţia funcţionează, unde sunt aplicate normele existente.

Asociaţia Businessului European (ABE) de fapt este creată cu scopul de a promova aceste idei, de a insista asupra obligativităţii legislaţiei şi este regretabil faptul că au existat cazuri similare celor raider, dar eu sper că ABE va reuşi să ajute la promovarea implementării unui cadru legislativ puternic şi respectarea acestuia prin faptul că membrii asociaţiei sau comunitatea de afaceri din Moldova va respecta legislaţia şi va promova valorile care stau la baza unei economii de piaţă şi unei economii care se poate dezvolta şi are toate şansele de a se dezvolta doar înspre bine.”

Europa Liberă: Am vorbit cu mai mulţi antreprenori, şi mulţi spun că „în Moldova nu poţi să faci business fără să mituieşti.” În UE care sunt regulile jocului?

Silvia Radu:
„Eu cred că regulile jocului sunt peste tot egale. Nu cred ca există o legalizare a mituirii, acest lucru este o încălcare a legii. Prin semnarea Codului etic, pe care vrem să-l promovăm, noi am dori să atenţionăm jucătorii mediului de afaceri din Moldova despre importanţa evitării la astfel de cazuri, şi, de fapt, dacă majoritatea vor încerca să respecte legea, vor încerca să nu aplice astfel de practici, eu sunt sigură că până la urmă acei funcţionari de stat nu vor fi susţinuţi nici dintr-o parte şi vor trebui să se schimbe ei înşişi.

Este important ca toţi să încerce să promoveze acest lucru, pentru că daca promovează doar unul, este foarte greu de dezrădăcinat acest fenomen din societate. Dar chiar şi unul este mult, pentru astfel de situaţii, pentru că este un exemplu demn de urmat. Noi speram că ABE va contribui la eradicarea acestui fenomen din societate.”

Europa Liberă: Cum arată un producător moldovean care se ambiţionează să ajungă pe piaţa UE?

Silvia Radu:
„Este ambiţios, un producător care aplică cu eficienţă toate eforturile sale, financiare, fizice, de resurse umane. Este foarte importantă productivitatea muncii, care este aplicată la producerea oricăror bunuri. Este importantă aplicarea noilor tehnologii în activitatea economică şi este aplicarea, desigur obligatorie, a practicilor de corectitudine a gestiunii etice. Un astfel de producător este un producător integru, care va fi respectat şi primit în oricare ţară europeană şi în afara acestei comunităţi.”
XS
SM
MD
LG