Linkuri accesibilitate

Protestele împotriva sistemului financiar internațional se extind în lume


La Roma, „indignați” spărgînd geamul unei bănci în timpul demonstrațiilor de sîmbătă
La Roma, „indignați” spărgînd geamul unei bănci în timpul demonstrațiilor de sîmbătă

Organizatorii acțiunii internaționale susțin că obiectivul lor ar fi „adevărata democrație”.






Protestele de tip „Ocupati Wall Street”, demarate cu saptamini in urma la New York, se intind nu doar in alte parti ale Statelor Unite, dar si in alte parti ale lumii. Detalii de la corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Asa cum s-a intimplat si in trecut cu manifestatiile impotriva globalizarii, ocazionate de obicei de reuniunile Fondului Monetar International, Bancii Mondiale si Organizatiei Comerciale Mondiale si de aceasta data este greu de identificat o agenda comuna a protestatarilor, fiecare sub-grupare avind propriul obiectiv si propriile prioritati.

In mare insa este vorba despre proteste impotriva sistemului financiar mondial, lacomiei marilor corporatii si reducerii cheltuielilor guvernamentale. Manifestatii au avut loc la sfirsitul saptaminii in 900 de localitati din Europa, Africa, Asia si Statele Unite, cele mai ample fiind in Europa.

La Roma s-au produs ciocniri violente cu politia. La New York,
Proteste la New York în Parcul Zuccotti Park lîngă zona financiară a orașului
Proteste la New York în Parcul Zuccotti Park lîngă zona financiară a orașului
simbata, 70 de persoane au fost arestate. „Ce este entuziasmant este solidaritatea internationala” - a declarat Ben Walker, care preda la universitatea din Norwitch, in Anglia. Organizatorii actiunii internationale sustin ca obiectivul este “adevarata democratie”. „Uniti, cu o singura voce le spunem politicienilor si elitelor financiare pe care le servesc ca noi vom fi cei care vom decide propriul viitor” – se arata in comunicat.

Actiunile de protest au coincis cu reuniunea de la Paris a Grupului celor 20, care a cerut Uniunii Europene sa-si rezolve de indata criza financiara.

La New York, manifestanti au defilat in Piata Times, scandind „Ne-au vindut, bancile au fost salvate cu banii nostri”. Un alt slogan care se face auzit pe toate meridianele in aceste zile este „Noi sintem cei 99%” – aluzie la faptul ca actuala ordine favorizeaza un segment ingust in defavoarea marii majoritati a populatiei.

Actiunea globala a demarat in Spania in Mai, fiind urmata de Wall Street si acum a capatat dimensiuni globale. Manifestatii semnificative au avut loc in America la Denver, Orlando, Milwaukee si Raleigh, in Carolina de Nord. In America, politicienii au ezitat initial, cind li s-a cerut sa se raporteze la manifestatii. Candidati republicani le-au criticat pentru ca apoi sa incerce sa le foloseasca politic, impotriva administratiei Obama. La fel incearca si presedintele. Asta pentru ca posibilul sau contra-candidat, Mitt Romney, a lucrat in domeniul financiar si poate fi prezentat drept un aliat al Wall Streetului. Or, un recent sondaj de opinie arata ca 68% dintre independenti si 60% dintre republicani privesc cu neincredere institutiile financiare, Wall Streetul fiind un simbol in acest sens.
XS
SM
MD
LG