Linkuri accesibilitate

Ce ştiu vest-europenii despre crimele comunismului


„Poţi cumpăra de oriunde tricouri cu chipul lui Guevara, dar nici unul cu chipurile victimelor lui.”


În marginea unui summit la Praga al primilor miniștri din țările grupului Visegrad - țări central și est europene ale fostului bloc comunist - a fost lansată oficial astăzi Platforma Memoriei și Conștiinței Europene. Este o inițiativă prin care cercetători de la 20 de institute din 16 țări își propun să informeze mai bine publicul vest-european despre crimele comunismului în țările estice ale Uniunii Europene. Oana Serafim are detaliile.

Ce ştiu vest-europenii despre crimele comunismului
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:02 0:00
Link direct



Iniţiativa este continuarea într-un fel a Declaraţiei de la Praga, din mai 2009, semnată printre alţii de fostul preşedinte Vaclav Havel, de pastorul Joachim Gauck, de parlamentarul suedez Goran Lindblad şi fostul preşedinte al Lituaniei, Vitautas Landsbergis. Declaraţia de la Praga cerea măsuri concrete pentru condamnarea regimurilor totalitare, comunist şi fascist, vinovate de crime împotriva umanităţii.

Radio Europa Liberă a stat de vorbă despre studiul totalitarismelor în ţările Europei de Vest cu Anders Hjemdahl, de la Institutul pentru Informaţii despre Crimele Comunismului din Stockholm.

Cît de mult se ştie despre crimele comunismului în Suedia, şi in general in ţările occidentale ?

Anders Hjemdah: „Cunoaşterea acestor chestiuni nu ar trebui să fie o problemă, mai ales ca unele din ţările vecine Suediei au fost ocupate de comunişti timp de jumătate de secol. Dar de fapt cunoştinţele despre acest subiect sunt practic inexistente. Dacă esti un tânăr suedez interesat de drepturile omului şi de libertate, şansele cele mai mari sunt să porţi un tricou cu chipul lui Che Guevara pe el şi o insignă cu steaua roşie în 5 colţuri, să asculţi muzică revoluţionară. Cel mai probabil este ca aceşti tineri să creadă că economia de piaţă este nedreaptă şi opresivă şi să vadă în comunism o speranţă pentru un viitor mai bun. Generaţia mea nu a învăţat nimic în scoală despre ţările din vecinătate, de partea cealaltă a Mării Baltice, în ciuda faptului că erau atît de aproape. Ştiam despre războiul din Vietnam, dar nimic despre rezistenţa împotriva comuniştilor din ţările din vecinătate. Si cînd am văzut chipul zîmbitor al lui Mao Zedong pictat de Andy Warhol, habar nu aveam de zecile de milioane de oameni pe care i-a omorît. Poţi cumpăra de oriunde tricouri cu chipul lui Guevara, dar nici unul cu chipurile victimelor lui…"

Într-un sondaj realizat în Suedia în 2007, spune Anders Hjemdahl, rezultatele au fost îngrijorătoare: 90 % dintre studenţii intervievaţi nu auziseră niciodată despre Gulag, chiar dacă 5 dintre țările vecine Suediei au fost ocupaţi de comunişti 50 de ani. În schimb 95 % ştiau despre Holocaust şi despre Auschwitz. 43 la sută dintre cei intervievaţi spuneau că regimurile comuniste au ucis mai puţin de un milion de oameni, iar o cincime dintre cei intervievați au spus că victimele sunt cuprinse între nici una şi 10 mii. De fapt, cifra exactă este de 100 de milioane de oameni, şi asta e o evaluare reţinută.

Nici situaţia din altele ţări vest europene nu pare să fie mai bună, în ceea ce priveşte cunoaşterea trecutului comunist, mai spune expertul suedez: „S-au făcut cîteva studii, nu identice cu cel făcut de institutul nostru in Suedia, dar asemănătoare. Şi rezultatele au fost şi ele asemănătoare. Acum lucrăm la un studiu pan-european şi sperăm că vom avea pentru prima oară nişte date serioase de la care să pornim."
XS
SM
MD
LG