Linkuri accesibilitate

O nouă recesiune globală cu rădăcini europene?


Reuniunea G20 de la Paris: „găsirea unor elemente de stabilitate” în zona euro.



Miniștrii de finanțe și guvernatorii băncilor centrale din cele mai mari economii ale lumii se întâlnesc astăzi la Paris pentru a discuta criza datoriilor din zona euro, care riscă să provoace o nouă recesiune la nivel global. Mircea Țicudean a sintetizat o relatare a agenției Reuter despre agenda întâlnirii G20 din capitala franceză.

Întâlnirea finanțiștilor din așa-numitul grup G20 vine după ce a patra economie ca mărime din zona euro, Spania, și-a văzut retrogradat ratingul datoriei pe termen lung de către agenția Standard & Poor's.

Agenția și-a motivat decizia anunțată joi seară prin perspectivele slabe ale creșterii economiei spaniole, condițiile de creditare dificile, menținerea nivelului înalt al șomajului și altele.

Săptămâna aceasta Spania a fost retrogradată și de agenția Fitch, după ce a treia mare economie din zona euro, Italia, primise și ea avertizări asemănătoare.

Un oficial de la ministerul francez de finanțe a declarat reporterilor Reuter că în contextul unor asemenea semnale negative întâlnirea care începe vineri seară la Paris are ca prioritate absolută ”găsirea unor elemente de stabilitate” în zona euro, ca o condiție pentru succesul tuturor economiilor din G20.

Reuter scrie că temerile de un posibil faliment al Greciei și poate al altor economii europene ar putea lovi grav întregul sistem financiar global, iar țările ne-europene din G20 sunt tot mai enervate de ceea ce percep ca lipsa de reacție a liderilor politici din Europa.

Înainte de a pleca spre Paris de la Ottawa joi seară, ministrul de finanțe candian Jim Flaherty le-a spus reporterilor că măsurile convenite până acum pentru salvarea zonei euro sunt ”insuficiente”.

Reuter anticipează că reuniunea finanțiștilor de la Paris nu va aduce probabil mari decizii, ea având rolul de a pregăti un summit G20 care se va ține tot în Franța, la Cannes, la începutul lunii noiembrie.

Dar tot Reuter scrie că la Paris s-ar putea schița deja o strategie de coordonare a politicilor economice din G20, grupul care generează 85% din bogăția planetei.

Un oficial de la ministerul francez de finanțe a spus că până la summitul de la Cannes din 3-4 noiembrie va fi redactată o listă cu măsuri pe care va trebui să le ia fiecare mare economie în parte pentru a contribui la relansarea economiei globale.

Pe agenda întrunirii de la Paris se va afla în afara crizei zonei euro și disputa valutară legată de cursul monedei chineze, yuanul. Statele Unite acuză Beijingul că își ține moneda la un nivel exagerat de scăzut, pentru a face cât mai mulți bani din exporturi. China respinge în general acuzația, dar în ultima vreme a dat semnale că este gata să facă unele compromisuri.

Reuter mai scrie că inițial Franța, care conduce anul acesta grupul G20, voia să folosească întrunirile de la Paris și Cannes pentru a propune o reformă fundamentală a sistemului financiar global și reducerea dependenței lui de dolarul american. Dar criza datoriilor din zona euro a deraiat ambițiile președintelui Nicolas Sarkozy, care va trebui să asculte la el acasă criticile ne-europenilor speriați de posibilitatea unei noi recesiuni globale cu rădăcini europene.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG