Linkuri accesibilitate

Moldova are scriitori foarte buni în așteptarea unui public și a unei reprezentări internaționale


Scriitorii Doina Uricariu și Lucian Dan Teodorovici la Tîrgul Internațional de Carte de la Frankfurt pe Main
Scriitorii Doina Uricariu și Lucian Dan Teodorovici la Tîrgul Internațional de Carte de la Frankfurt pe Main

De vorbă cu scriitorul Lucian Dan Teodorovici la Tîrgul Internațional de Carte de la Frankfurt.




Lucian Dan Teodorovici este bine cunoscut colegilor săi scriitori din Moldova, fiind, între altele, coordonatorul colecției „Ego. Proză” a editurii ieșene Polirom și editor al săptămînalului Suplimentul de cultură. Ultimul său volum, apărut recent, se intitulează „Matei Brunul” dar, la tîrgul de carte de la Frankfurt, am stat de vorbă despre literatura în R. Moldova și necesara prezență pe scena internațională, în primul rînd în Europa, a talentaților scriitori moldoveni.


Despre Moldova și scriitorii ei în direct de la Tîrgul de Carte de la Frankfurt: cu Lucian Dan Teodorovici (Polirom)

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:02 0:00
Link direct


Europa Liberă: Lucian Dan Teodorovici ai fost de curînd la Chișinău la un Tîrg de carte, am înțeles. Cu ce impresii te-ai întors la Iași?

Lucian Dan Teodorovici:
„In primul rînd să spun cu ce așteptări am fost dat fiind că era cel mai important Tîrg de carte din Chișinău. Se organizau lecturi, erau scriitori români învitați, erau diverse mese rotunde și, pornind tocmai de la așteptările acestea, pot spune că impresiile nu sînt neapărat dintre cele mai fericite; sînt într-un fel triste, în sensul că nu am găsit acolo publicul pe care îl doream și și-l dorea orice fel de scriitor.

In orice caz nu vreau să încep cu părerea asta negativă. Sînt convins că existau foarte, foarte multe motive să fie prezent publicul să fie prezent acolo, fiindcă literatura în general, cea din Republica Moldova e cît se poate de bine reprezentată acum, nu numai în România, ci și din alte țări. Prin urmare, din punctul acesta de vedere era un tîrg bun. Erau invitați foarte buni, erau nume impoortante; problema e că publicul era destul de puțin interesat...”

Europa Liberă: Vorbim de la Tîrgul de carte de la Frankfurt unde editorii moldoveni - și nici Ministerul Culturii, în formula în care au venit ei din alte țări, nu sînt prezenți. Cum îți explici faptul?

Lucian Dan Teodorovici:
„Cred că de aici am și pornit practic cu ideea, pentru că sînt nu neapărat suprins. Vin de foarte mulți ani la Tîrgul de la Frankurt și nu am observat o prezență moldovenească. In schimb, sînt țări foarte mici care au standuri foarte bune, care sînt vizibile aici, și lucrul ăsta, ca român, nu are cum să nu te afecteze. Pentru că pînă la urmă, din punctul acesta de vedere avem aceeași limbă; și dacă ar exista și efortul acesta făcut de instituțiile din R. Moldova cred că ar fi extrem de bine, măcar din punctul de vedere al limbii române. Pe de altă parte revin la ceea ce spuneam anterior: sînt scriitori atît de buni - personal eu cred că sînt scriitori foarte, foarte buni - care ar avea nevoie de reprezentare.”

Europa Liberă: Neîndoielnic că sînt scriitori foarte buni, dar nu numai scriitori. Există o generație nouă de istorici care își publică acum lucrările, și mi se par lucrări importante cum sînt cele scrise sau îngrijite de Igor Cașu, lucrări care apar în cărți străine și am văzut una din ele expusă aici de de o firmă britanică. Este de neînțeles cum Kosovo poate fi prezentă și Republica Moldova nu.

Lucian Dan Teodorovici:
„Da, exact! Eu m-am referit la scriitori fiindcă și eu însumi sînt și scriitor pe de altă parte, și atunci deja, cînd mă refer la carte, automat mă duc cu gîndul către literatură. Da, dar tot vorbind despre literatură o să pomenesc doar așa în trecere un mare succes al unui scriitor, Iulian Ciocan, din Chișinău, care a fost cuprins într-o antologie americană extrem de importantă, Best European Fiction, pe anul 2011. Am căutat să văd reflectarea în presa din R. Moldova a acestui succes. Nu a existat!

Deci, nu știu ce se întîmplă. Eu o spun cu tot dragul și cu toată simpatia. Este de tras un semnal de alarmă! Iar Tîrgul de la Frankfurt cred că e un lucru care nu mai trebuie spus, este cel mai important din lume și prezența R. Moldova aici ar trebui într-un fel să se facă într-un fel simțită, nu numai prin standul României. E adevărat, sînt cărți ale unor autori din R. Moldova în standul României. Dar ar trebui o acțiune de alt tip, ar trebui o acțiune din partea statului moldovenesc.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG