Linkuri accesibilitate

„Onor la tricolor” (Jurnal de Chișinău)


Frigul și sclavia Gazpromului (V. Ciobanu/Adevărul).








Jurnal de Chisinau titrează pe prima pagină: „Onor la tricolor” şi anunţă că începând cu 28 octombrie va lansa campania cu acelaşi nume, care va urmări să convingă autorităţile să redenumească Ziua Drapelului de Stat, care se sărbătorește la 27 aprilie, în Ziua Tricolorului. Ziarul aminteşte că în anului 2000, liderul comunist Voronin l-a numit drapel fascist.

Tot acolo, Nicolae Negru scrie despre răspunsul pe care l-a dat Dumitru Diacov, preşedinte de onoare al Partidului Democrat, fiind întrebat care este atitudinea sa faţă de Piatra din PMAN. El atunci a răspuns că în capitală şi în PMAN trebuie să fie un monument care uneşte ţara, nu care o dezbină. Nicolae Negru propunea ridicarea unui monument al Mioriţei, celebrei oi care ne reprezintă din punct de vedere caracterologic şi identitar.

Petru Bogatu scrie că vizita Patriarhului Kiril la Chișinău si alte proiecte de acest fel ale Rusiei nu fac decât să-i demaşte poftele imperialiste ale Kremlinului. Această vizită, cu sau fără voie, indemna Moldova sa nu mai umble după potcoave de cai morţi şi să se grăbească spre Europa.

Despre acelaşi eveniment scrie şi Constantin Tănase în Timpul. Lui i s-a părut penibil ca în afară de presă chiar şi Mitropolotul Vladimir i-a mulţumit Patriarhului Kiril ca ar fi adus ploaia peste Moldova. Tănase consideră că mitropolitul moldovean în acest caz ar fi trebuit sa-i ceară socoteală patriarhului şi pentru lunile de secetă. Mai mult, în opinia editorialistului, comportamentul premierului Filat a fost lamentabil, când acesta a declarat ca este fericit ca a avut o ocazie unica de a discutat cu patriarhul rus. Cat de puţin îi trebuie unui premier moldovean ca sa fie fericit. Culmea lipsei de demnitate, crede Tănase, a atins-o Marian Lupu, care l-a decorat pe vizitator cu ordinul republicii.

În Adevărul scriitorul Vitalie Ciobanu scrie că sâmbătă a venit frigul şi toate problemele Moldovei, nealegerea președintelui, amânarea integrării europene, dosarul 7 aprilie, corupția din instituţii, drumurile proaste, trupele rusești din Transnistria, bocetul lui Voronin la primirea steluţei lui Kiril, toate aceste probleme si-au pierdut importanţa. Moldova Gaz a majorat tariful cu 23%, Gigacaloria va costa peste 1000 de lei. Moldova a intrat in sclavia Gazpromului. Creșterea economica exprimată in nişte procente minuscule se va topi odată cu venirea iernii. Reformele, considera Vitalie Ciobanu, au nevoie nu doar de mult curaj, dar si de timp pentru a-si arăta roadele, dar acum se pare ca anume tocmai timpul ne lipseşte.

Şi Viorel Mihail scrie în Săptămâna ca atunci când va da Dumnezeu ca Moldova sa intre in Uniunea Europeana, Uniunea Europeana nu va mai fi.
XS
SM
MD
LG