Linkuri accesibilitate

„Dacă viitorul este incert, nimeni nu va dori să investească”


Rocco Buttiglione la Chișinău
Rocco Buttiglione la Chișinău

Un interviu cu parlamentarul italian Rocco Buttiglione despre sărăcie, politică și rolul bisericii în viața socială.



Vicepreședintele camerei inferioare a Parlamentului italian, Rocco Buttiglione a participat la Chișinău la manifestări de solidaritate socială organizate de biserica catolică și i-a acordat Valentinei Ursu un interviu despre săracie și combaterea ei.

Europa Libera: Ne-am pomenit ca traim in doua lumi paralele. Lumea saracilor si lumea bogatilor. De unde vine bogatia?

Opiniile unui parlamentar italian despre prezentul și viitorul Moldovei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:20 0:00
Link direct


Rocco Buttiglione: „Bogăţia vine din muncă. Şi noi trebuie sa ajutăm oamenii să-şi găsească un loc de muncă. Omul are dreptul să-şi găsească un serviciu. Un stat care nu reuşeşte să creeze locuri de muncă suficiente pentru cetăţenii săi, este un stat care nu-şi îndeplineşte
O clasa de antreprenori eficientă, onesta, responsabilă, este o mare bogăţie pentru stat.”

misiunea (un stat falit). Locurile de muncă mai înseamnă şi afacerile, antreprenoriatul. Pentru că munca manuală este şi una intelectuală.

Capacitatea de a vedea unde există necesităţi umane, cum trebuie de organizat producția pentru a face faţă acestor necesităţi, unde pot fi găsite preţuri adecvate pentru producţia care se realizează. O clasa de antreprenori eficientă, onesta, responsabilă, este o mare bogăţie pentru stat.”

Europa Libera: Cum poate fi ajutat omul nevoias intr-un stat sarac?

Rocco Buttiglione: „Să-i găsim de lucru. Primul lucru este locul de muncă. Daca există loc de muncă - nu sunt alte probleme, iar dacă nu există loc de lucru - atunci există o problemă - de a găsi un loc de muncă. Apoi trebuie asigurat un salariu adecvat, un salariu din care poate trăi o familie. Este vorba despre o muncă umană, care ar valorifica creativitatea persoanei. Aceasta face ca muncă să fie mai
plăcută pentru muncitori, dar şi mai productivă pentru întreprindere.

Mai există problema sindicatelor si a drepturilor sindicatelor si a lucrătorilor asociaţi. Trebuie de edificat, pe lângă muncă, sistemul de asigurare socială a statului social. Dar prima problema este locul de muncă.”

Europa Libera: O tara saraca exista mai mult din asistenta care ii este oferita din exterior. Cat timp ar putea sa zicem-asa sa paraziteze.

Rocco Buttiglione: „Trebuie transformată asistenţa în susţinere pentru dezvoltare. Trebuie facut totul pentru a obţine încrederea necesară pentru investiţii. Investiţii sunt necesare pentru a crea locurile de muncă. Asistenţa este justificată pentru situaţii excepţionale, cînd sunt persoane care nu pot munci, e bună pentru momentele particulare când nu sunt locuri de muncă si persoanele trebuie susţinute, dar calea de ieşire din aceasta situaţie este crearea locurilor de muncă. Trebuie să fie un volum de investiţii aici, care ar crea locuri de muncă.

Şi Moldova trebuie să-şi onoreze cerintele valabile pentru un stat atractiv. Investiţiile vin daca sunt respectate legile, nimeni nu va investi, dacă nu are siguranţă că investiţiile nu îi vor fi furate. Investiţiile se fac
Eu cred că Moldova aparţine Europei...

dacă există o monedă stabilă, investiţiile se fac dacă este politică stabilă si o perspectivă de a putea munci, pentru că se investeşte pentru a putea munci.

Daca viitorul este incert, nimeni nu va dori să investească. Este necesar de acordat aceste garanţii şi mai mult ca atât, eu cred că Moldova aparţine Europei, Moldova este un stat european, moldovenii sunt europeni, are dreptul de a intra in Uniunea Europeană. Nu pot să spun când se va intampla asta, nu mâine, dar cred că din aceasta perspectivă, trebuie de mers pe aceasta cale.”

Europa Libera:Ati venit la Chisinau pentru a participa la aceasta saptamana sociala catolica „Curajul de a creste alaturi de cel din urma.” Prin ce gasiti important acest eveniment organizat in capitala Moldovei?

Rocco Buttiglione: „Pentru că trebuie sa stimulăm guvernantii să se ocupe de problemele statului, de a avea, într-un mod oarecare, o
Politica, în calitate de preocupare prudentă pentru binele comun, vizează toţi cetăţenii.

responsabilitate politică, nu ca partide dar, desigur, în calitate de cetăţeni. Ioan Paul al II spunea că „politica este preocuparea prudentă pentru binele comun.”

In timp ce politica trebuie să rămînă înafara bisericii, ca o chestiune de partid; politica, în calitate de preocupare prudentă pentru binele comun, vizează toţi cetăţenii. Şi biserica trebuie sa-si educe cetăţenii catolici să-şi asume responsabilitatea lor pentru binele comun.”
XS
SM
MD
LG