Linkuri accesibilitate

„Iranul trebuie făcut răspunzător pentru acțiunile sale”


Figura lui Manssor Arbabsiar, acuzat de tentativă de asasinat, schițată în cursul audienței la tribunal.
Figura lui Manssor Arbabsiar, acuzat de tentativă de asasinat, schițată în cursul audienței la tribunal.

Reacții oficiale americane pe tema escaladării tensiunii în raporturile cu Teheranul.




Arabia Saudită a promis astăzi că va trage la răspundere Iranul pentru tentativa dejucată de asasinare a ambasadorului saudit la Washington și pentru orice „alte acte ostile”. Amenințarea Riadului vine după ce Statele Unite au dat publicității mai multe informații despre presupusul atentat și au avertizat din nou Iranul. Detalii, în relatarea corespondentului nostru la Washington, Valeriu Sela.

Referindu-se la cazul adus la cunostinta opiniei publice de Ministerul American al Justitiei, secretarul de stat Hillary Clinton a vorbit despre conexiunea iraniana spunind ca aceasta reprezinta o „escaladare periculoasa” a situatiei tensionate de pina acum.

Clinton a adaugat ca incercarea de asasinat, dejucata de autoritatile si serviciile de informatii americane, reprezinta o violare flagranta a legislatiilor internationala si americana de catre guvernul Iranian, un sponsor de lunga durata al folosirii violentei si terorismului. Sefa diplomatiei americane a continuat aratind ca acuzațiile cu privire la implicarea Iranului in incercarea de atentat arata ca regimul de la Teheran nesocoteste conventiile cu privire la protejarea diplomatilor, la care a aderat.

„Iranul trebuie facut raspunzator pentru actiunile sale” - a mai spus Hillary Clinton, mesaj care a fost rostit si de catre vice-presedintele Joseph Biden.

Dar observatorii politici se intreaba ce inseamna de fapt aceasta amenintare, ca Iranul va avea de platit un pret pentru cele intimplate. Teheranul continua sa nege ca ar avea de-a face cu presupusul atentat vinzindu-l pe ambasadorul saudit, spunind ca ar fi o incercare a liderilor americani de a distrage atentia de la problemele interne ale tarii.

Majoritatea analistilor spun ca o actiune militara impotriva Iranului e putin probabila, intr-un orizont de timp apropiat. Miza acestor acuzații este insa reactia Arabiei Saudite. In situatii anterioare, Statele Unite au apelat la sauditi sa obtina sprijin pentru sanctiuni impotriva Iranului.

Ambasadorul Adel al-Jubeir este un apropiat al suveranului Arabiei Saudite si daca acuzațiile facute publice ieri se dovedesc reale, faptul poate întari hotărîrea sauditilor de a pedepsi Iranul. Cele doua tari sint rivale in lumea musulmana, Iranul avind o populatie majoritar siita in timp ce Arabia Saudita are un lider sunit. Daca sanctiunile sint miza, atunci Arabia Saudita ar putea sa convinga China de exemplu sa sprijine inasprirea sanctiunilor, stiut fiind ca sauditii sint principalii furnizori de titei al Chinei.

Fapta incriminata, incercarea de a asasina un diplomat strain in Statele Unite este fara indoiala de mare gravitate. Daca va fi dovedita, atunci ea va constitui un argument solid in fata comunitatii internationale ca Iranul este un pericol aflat in afara perimetrului legalitatii internationale.
XS
SM
MD
LG