Linkuri accesibilitate

Vrem să ne integrăm în Europa, trebuie să avem un oraş modern


Cu Alexandru Ganenco și Aurel Marinciuc pe urmele vechiului Chișinău.




La Chișinău continuă manifestările legate de apropiata aniversare a 575 de ani de la prima atestare documentară a orașului. După ce ieri a fost redeschis Muzeul Orașului, în Turnul de Apă, astăzi a fost vernisată o expoziție despre trecutul capitalei la Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei. Tot astazi la acelasi muzeu a fost lansata si publicaţia „Retro Chişinău” unde poti admira fotografii cu strazile si cladirile Chisinaului de acum șase decenii. Pornind de la acest eveniment ,Alla Ceapai a discutat cu oamenii mai varstnici despre cum arata vechiul Chisinau.

A văzut pentru prima oară Chişinăul acum cinci decenii. Tînăr fiind venise să-şi facă studiile la Universitatea de Stat. Este vorba despre Alexandru Ganenco, de 70 de ani, ghidul meu imaginar pe străzile vechiului Chişinău.

Chișinăul de ieri - Chișinăul de astăzi
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:29 0:00
Link direct


„Pe strada Lenin, cu un tramvai foarte drăguţ, nişte felinare păstrate din perioada interbelică, străzile pavate, curate cu emblematica interbelică, de pe timpul ţarului. Şi îmi pare rău că străzile au fost depavate, iar
Imagine a vechiului Chișinău
Imagine a vechiului Chișinău
tramvaiul înlocuit cu un troleibus, care nu îmi place. Linia parcului soborului nu erau nici o construcţie din astea de pizza, era un loc de odihnă, de recreaţie pentru cetăţeni. Piaţa veche unde era catedrala veche. La Sfîntul Ilie era un izvor, era o cruce, acum e Procuratura acolo, magazinul Fidesco şi ASEM. Erau copaci verzi dar acum toţi sunt defrişaţi, iau luat locul betonul, sticla, asfaltul. ”

Cum arăta centrul urbei acum 6 decenii aflăm şi de la octogenarul Aurel Marinciuc: „extraordinar de frumos era cartierul mitropolitan, acolo unde se află Casa Guvernului. Clădirile acelea ieşeau
Martore ale timpului, cărțile poștale
Martore ale timpului, cărțile poștale
la stradă, deci acolo unde este asfaltat, la colţ era biserica Trei Ierarhi. Iar în centru era Mitropolia. Terenul era mai înalt cu vreo 5-6 metri decît partea carosabilului a bulevardului. Era pe un dîmb o clădire cu doură etaje, în interior era o arhitectură, colonade, scări de marmoră, sobe de faianţă, mînere de bronz, mobilă scluptată acolo era o frumuseţe.”

Aurel Marinciuc
Aurel Marinciuc
Aurel Marinciuc spune că începînd cu anii ’90 a pornit erodarea aspectului arhitectural al Chişinăului: „A apărut un stil obraznic, case de locuit la 10 metri una de altă, dar unde sunt case înalte, dar unde să fie curte pentru copii, unde este un colţ verde cu nişte scaune pentru bătrîni.

Străzile acestea erau calculate pentru timpurile cînd acolo trecea din cînd în cînd o caretă o bricică, sau chiar automobil. Încă o porcărie care este numai în Chişinău, dacă ceva se construieşte, se îngrădeşte şi se ocupă trotuarul. Şi cînd se face o clădire monstru, alături să fie chiar şi aceeaşi clădire istorică e nu are aspect, seamănă la o şatră.”

Alexandru Ganenco e de părere că modernizarea Chişinăul nu presupune distrugerea trecutului istoric şi arhitectural: „vrem să ne integrăm în Europa, trebuie să avem un oraş modern, ca toţi cetăţenii Chişinăului şi toţi cei care ne vin în Chişinău să vadă un oraş modern, un oraş bine educat, curat. Oraşul trebuie să aibă o arhitectură, o faţă a lui. Acum este o arhitectură eclectică şi aduce elementul rustic, un element rustic care îi strică faţa.”

Cei care au cunoscut vechiul Chişinău, sunt îngrijoraţi de faptul că acea capitală ar putea rămîne doar în imagini, dar tot ei mai pun speranţa că autorităţile vor face tot ce le stă în puteri pentru a păstra patrimoniul Chişinăului de alta dată.
Previous Next

XS
SM
MD
LG