Linkuri accesibilitate

Așteptăm o metodă de rezolvare de nota 10


Pe vremea cînd îmi făceam studiile la liceul din sat, profesorul meu de matematică, regretatul Eugen Popa, ne spunea că o problemă de matematică poate fi întotdeauna rezolvată prin mai multe metode: există rezolvare de nota 5 și există rezolvare de nota 10. Pe atunci nu înțelegeam de ce ar fi metoda de rezolvare atît de importantă și credeam că cel mai mult contează să poți găsi soluția, de aceea mereu căutam să găsesc metoda care mă duce cît mai repede spre o soluție.

Astăzi înțeleg de ce metoda de rezolvare contează. De exemplu, dacă luăm problema instabilității politice din Moldova - doar o metodă de rezolvare de nota 10 ar putea asigura stabilitatea politică pentru o perioadă de lungă durată. O metodă de nota 5 - ne-ar putea crea doar iluzia unei stabilități politice, ceea ce ne-ar cauza și mai multe necazuri în viitor.

La moment observăm un grad de toleranță mai mare între PLDM și PCRM pe de-o parte și între PD și PL pe de altă parte. Cred că ar fi o idee bună dacă aceste partide ar cauta să găsească soluții în mod paralel, după care să se așeze la masa de negocieri și să-și prezinte soluțiile comune de ieșire din criza politică.

Un detaliu important pe care l-am învăţat la compania la care lucrez este că dacă ai o problemă, nu trebuie să te strădui să o rezolvi imediat, ci trebuie să te gîndești ce pas ar trebui să faci ca să te apropii mai mult de soluție.

Alegerea preşedintelui ar putea însemna un salt enorm în direcţia parcursului nostru european. În acelaşi timp, odată ce alegem preşedintele, aprecierile venite din partea UE s-ar putea întîmpla să fie mai puţin pozitive, pentru că vor începe să reflecte mai obiectiv starea internă a lucrurilor. Aprecierile pe care le primim acum par să reflecte mai mult componenta externă a parcursului nostru european.
XS
SM
MD
LG