Linkuri accesibilitate

„Faceți să vă funcționeze justiția” (Evenimentul zilei)


Stînga și dreapta printre tineri și pe web (Adevărul).





Editorialul ziarului Evenimentul zilei are drept motto un citat din Barack Obama: „Faceti sa va functioneze justitia: ce aud de la firmele americane despre România este legat de justitie” – a spus presedintele american. Nicoleta Savin porneste de la aceasta recomandare ca sa argumenteze cat de urgent este sa fie curatita justitia de coruptie.

Scandalurile legate de magistrati din esaloanele superioare ale sistemului au izbucnit simultan cu respingerea in Senat a unui proiect de lege care permitea cernerea mai atenta a celor care ajung la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Jurnalista reconstituie cum s-a ajuns aici: fostul presedinte social-democrat Ion Iliescu a asezat justitia sub amenintare direct fizica (articolul povesteste o mica istorie din decembrie 1989, avandu-l drept protagonist pe un foarte controversat senator social-democrat, Catalin Voicu); tot Iliescu a avut grija ca in ultimele zile ale mandatului sau sa fie adoptata in Parlament inamovibilitatea magistratilor. Acestia au ramas in posturi de-a valma, curati si patati deopotriva. Intre timp, sistemul de promovare la Inalta Curte de Casatie si Justitie a ajuns nu doar netransparent, ci si profund viciat de clientelism. Nicoleta Savin reaminteste ca legea respinsa la Senat ar mai avea sansa sa fie adoptata de Camera Deputatilor.

Doua comentarii remarca astazi trezirea dezbaterii doctrinare in Romania. In Adevarul, Liviu Antonesei se refera la doua site-uri din ce in ce mai active: unul cu orientare de stanga, „CriticAtac”, celalat cu orientare de dreapta, „inliniedreapta”. Din pacate „tinerii par sa se fi molipsit de boala batranilor (…) o foarte mare risipa de efort este indreptata de unii impotriva celorlalti! Nu se mai scot din bolsevici, respectiv fascisti, de parca lupta ideologica se castiga in ritmul etichetarilor, nu in numarul de probleme ridicate si, intr-un ceas bun, rezolvate” - scrie Liviu Antonesei.

Hotnews Romania preia de pe site-ul Contributors.ro un text semnat de Alin Fumurescu pe aceeasi tema. Observatiile autorului vizeaza mai ales gradul de coeziune al stangii, si respectiv, al dreptei tinere. La dreapta, se vede déjà destula fragmentare ideologica (liberalism clasic, conservatorism, crestin-democratie, libertarianism etc.). Diferentele de nuanta doctrinara sunt in schimb mult mai bine camuflate la stanga, unde noua viziune este articulata de figuri prea putin conturate politic, precum Vasile Dancu sau Ioan Mircea Pascu.
XS
SM
MD
LG