Linkuri accesibilitate

11.10 - București: România și Nato un interviu cu ministrul apărării.


Ioan Mircea Pașcu, fost ministru al apărării
Ioan Mircea Pașcu, fost ministru al apărării

I.M. Pașcu: „liderii de la Moscova par să-şi promoveze vechea politică şi este greu de crezut că aceasta va influenţa politica globală.”





11 octombrie 2001

Actualitatea (Moderator: R.C. Cristea; reporter: Sabina Fati).

România și Nato un interviu cu ministrul apărării.

Într-un interviu acordat Europei Libere, ministrul apărării Ioan Mircea Paşcu afirmă între altele că una din priorităţile armatei trebuie să fie acum pregătirea pentru o replică adecvată în cazul unui atac terorist. Ioan Mircea Paşcu a confirmat de asemenea că avioanele NATO continuă să folosească spaţiul aerian românesc. Cererea de survolare a venit din partea Statelor Unite, a mai precizat Paşcu.

În opinia ministrului, important politic este că România, situându-se pe ruta naturală de zbor a aviaţiei NATO, a fost prima să-şi ofere spaţiul aerian şi nu a aşteptat să fie rugată.
România s-a oferit să participe şi cu trupe iar daca Statele Unite, ca ţară NATO şi aliat strategic al României va alege să apeleze la acest ajutor, atunci vor începe negocierile, a mai declarat ministrul apărării.

Cât priveşte măsurile speciale luate de conducerea armatei după atacurile teroriste din 11 septembrie, Paşcu a explicat că este vorba în primul rând de „accentuarea componentei anti-teroriste” în pregătirea militarilor români. Informaţiile militare vor trebui de asemenea să se specializeze în colectarea acestui tip de informaţii (legate de terorism).

S-a creat de asemeni un „sistem de răspuns la criză” care se ocupa de problemele logistice (apărare civila, soarta guvernului) în cazul unui atac terorist.

Noua apropiere a Rusiei de Statele Unite, la prima vedere, ar putea încetini procesul de extindere a NATO dar „liderii de la Moscova par să-şi promoveze vechea politică şi este greu de crezut că aceasta va influenţa politica globală. Este însă de salutat apropierea Rusiei de Occident…”
XS
SM
MD
LG