Linkuri accesibilitate

UE extinde sancţiunile împotriva Belarus şi Iran


UE ar putea amâna semnarea acordului de liber schimb cu Ucraina, din cauza procesului împotriva fostului premier Iulia Timoşenko.


Miniştrii de externe din Uniunea Europeană reuniţi la Luxembourg au decis să adauge 16 nume noi la lista de 192 de cetăţeni belaruşi, apropiaţi de regimul preşedintelui Alexandr Lukaşenca. Au fost de asemenea extinse sancţiunile impuse unor personalităţi din Iran, considerate apropiate de regimul Iranian.

Majoritatea din cetăţenii belaruşi care nu au dreptul de a călătorii în ţările Uniunii Europene sunt considerate că au participat la reprimarea participanţilor la demonstraţiile de protest din decembrie anul trecut, provocate de realegerea preşedintelui Lukaşenca la conducerea ţării.

Înainte de reuniunea ministerială, ministrul de externe german Guido Westerwelle a declarat că este inacceptabil modul în care este tratată opoziţia din Belarus.

Tot la Luxembourg s-a decis extinderea cu un an a sancţiunilor impuse nu numai unor cetăţeni din Belarus, dar şi unor firme care au afaceri în ţările Uniunii Europene.

Ministrul de externe britanic William Hague a anunţat de asemenea că vor fi mărite presiunile asupra regimului de la Teheran, tot prin faptul că va fi mărită lista persoanelor care nu au voie să călătorească în Uniunea Europeană.

Pe agenda reuniunii de la Luxembourg se află şi situaţia din Ucraina, legată mai ales de procesul fostului premier Iulia Timoşenko. Verdictul este aşteptat marţi, iar miniştrii de externe vor decide cum să reacţioneze în funcţie de acest verdict. Surse diplomatice au declarat corespondentului Europei Libere că cel mai posibil va fi amânată semnarea acordului de liber schimb, care trebuia încheiat la sfârşitul acestui an. Se pare că Germania şi Franţa sprijină această măsură şi că Polonia, care deţine preşedinţia prin rotaţie a Uniunii, ar fi în acest moment una din puţinele ţării care mai susţin Ucraina.

Lituania ar dori de asemenea semnarea acordului, dar ministrul de externe al ţării baltice s-a declarat îngrijorat de evoluţia situaţiei din Ucraina. Şi mai ales de situaţia fostului premier Timoşeko, acuzată de abuz de putere în legătură cu acordul din 2009 încheiat cu Rusia prin care Gazprom a reluat livrarea de gaze naturale.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG