Linkuri accesibilitate

Verve Remixed, citite şi re-citite


Partituri ale unor mari interpreţi de jazz de pe la mijlocul secolului trecut recântate de artişti contemporani.






„Încărcătura termenilor lectură şi relectură e temporală; primul desemnează parcurgerea unui text literar pentru prima oară; al doilea, parcurgerea unui text literar a doua, sau a treia, sau a n-a oară, deci repetarea lecturii şi shimbările de percepţie pe care le aduce cu ea”, scrie Matei Călinescu în prefaţa la ediţia românească a volumului său „Rereading”, tradus de Virgil Stanciu sub titlul „A citi, a re-citi”.

Poate că la aceste schimbări de percepţie aduse de repetarea lecturii s-au gîndit şi cei de la casa de discuri Verve, faimoasă pentru impresionanta sa arhivă de jazz, atunci cînd au creat seria „Verve Remixed”, în care partituri vestite ale unor mari interpeţi de jazz de pe la mijlocul secolului trecut sînt remixate – deci „citite”, şi „re-citite” – de artişti contemporani.

Verve Remixed 2
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:05:01 0:00
Link direct


Aparenta diferenţă dintre relectura de care vorbeşte Matei Călinescu şi recitirile partiturilor muzicale amintite aici este că, în timp ce textul literar recitit se modifică doar la nivelul percepţiei, deci într-o mod mai degrabă abstract, partitura muzicală re-lecturată, re-cîntată, pare să-şi modifice şi forma concretă, dacă se poate vorbi de o concreteţe a sunetului muzical. Mai precis - rearanjarea partiturii pare de multe ori să aibă ca rezultat crearea unei cu totul alte piese. Un bun exemplu e faimoasa melodie bebop Manteca” a lui Dizzie Gillespie, re-citită aici de duo-ul londonez Funky Lowlives.

„Dacă nu ne face plăcere să citim aceeaşi carte mereu şi mereu, nu are nici un rost să o mai citim, de la bun început”, spune Oscar Wilde, citat de Matei Călinescu la începutului capitolului cinci al cărţii sale „A citi, a re-citi”. Varianta propusă de cei de la Gotan Project pentru melodia „Whatever Lola Wants” a lui Sarah Vaughan pare să-i dea dreptate lui Oscar Wilde. Căci cum altfel ar fi putut Gotan Project să o re-cînte pe Sarah Vaughan decît cu o foarte mare plăcere?
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG