Linkuri accesibilitate

9.10 - București: Traian Băsescu și războiul cu firmele căpușă


Președintele Traian Băsescu în 2011
Președintele Traian Băsescu în 2011

Peste 50% din consilierii municipali din Bucureşti sunt implicaţi în firme căpuşă care au diverse contracte cu cele trei regii aflate în subordinea primăriei capitalei.





9 octombrie 2001

Actualitatea. (Moderator: R.C. Cristea; reporter: Radu Stănescu)

Traian Băsescu și războiul cu firmele căpușă.

Primarul general al capitalei Traian Băsescu a declarat război deschis firmelor căpuşă care „ar suge în acest an până la 20 la sută din bugetul primăriei”. Peste 50 la sută din consilierii municipali din Bucureşti sunt implicaţi în firme căpuşă care au diverse contracte cu cele trei regii aflate în subordinea primăriei capitalei, a declarat Traian Băsescu.

Mai mult, Băsescu a declarat că primăria a pierdut peste două miliarde de lei numai în acest an: „…cel puţin 20 la sută din cele 9.800 de miliarde de lei, deci bugetul primăriei este de 9.800 de miliarde, eu estimez că circa 20 la sută din aceşti bani se pierd”.

Traian Băsescu a explicat, la o conferinţă de presă, care este mecanismul: consilierii municipali care au firme de prestări servicii forţează prin diverse metode cele trei regii ale primăriei RADET, RATB si Administraţia străzilor să încheie contracte dezavantajoase cu firmele lor.

Traian Băsescu a declarat că a studiat modul în care se folosesc banii publici şi a ajuns la concluzia: „caracteristica utilizării banilor publici de către unităţi subordonate primăriei capitalei este îndreptarea acestor bani către firme ale consilierilor”.

De aceea, încă de ieri, Băsescu le-a cerut consilierilor, indiferent de apartenenţa politică, să se retragă din afacerile cu primăria ori să demisioneze din consiliul general. În caz contra, Băsescu a ameninţat că va bloca aceste contracte dezavantajoase pentru primărie prin sistarea plăţilor către RADET, RATB sau Administraţia străzilor.

Băsescu a mai anunţat că din trei consilieri PD identificaţi că ar face afaceri cu primăria doi au demisionat iar celui de al treilea i s-a retras sprijinul politic. Băsescu le-a cerut şi directorilor celor trei regii să demisioneze dacă nu fac faţă presiunilor consilierilor.
În caz contrar, a continuat Băsescu, vor fi consideraţi părtaşi la ce fac consilierii şi vor fi primii traşi la răspundere.
XS
SM
MD
LG