Linkuri accesibilitate

„R. Moldova nu are alternativă decât să meargă ferm spre Uniunea Europeană”


Iurie Leancă: „Acum doi ani, când am venit la putere, mi-am imaginat că aceste reforme vor fi ceva mai simplu de realizat.”


Europa Liberă: Ultima reuniune a Parteneriatului estic - se zice că a fost şi un succes, se fac auzite voci care spun că a fost şi un eşec. Totuşi, Dumneavoastră ce ziceţi?

Iurie Leancă: „Sub nici o formă nu a fost un eşec. Mai mulţi participanţi au atras atenţia că dacă în 2009, atunci când a fost lansat Parteneriatul la Praga, nivelul de participare, de reprezentare a ţărilor Uniunii Europene a fost unul relativ modest. De data aceasta interesul pentru această iniţiativă, ceea ce înseamnă interesul pentru regiunea noastră, a fost unul mult mai mare. Sigur că nu suntem poate mulţumiţi în totalitate de ceea ce a fost reflectat în Declaraţia finală, dar trebuie să fim realişti.”


Un interviu cu Iurie Leancă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:12:55 0:00
Link direct


Europa Liberă: Dar ce înseamnă că nu sunteţi mulţumiţi?

Iurie Leancă: „În totalitate, am zis. Nu am ascuns – am fi vrut o referinţă explicită la articolul 49.”

Europa Liberă: De ce nu se doreşte să se vorbească despre o perspectivă clară de extindere?

Iurie Leancă
Iurie Leancă
Iurie Leancă: „De aceea că Uniunea Europeană trece acum perioade foarte complicate. Iată am fost în Cipru, am trecut prin Grecia, la revenire toată Grecia iarăşi a fost imobilizată pentru 24 de ore – grevă generală. Gândesc că aceste probleme se extind din păcate şi asupra altor ţări din Uniunea Europeană, ţări mult mai mari şi ca pondere, dar şi ca impact, eventual în cazul în care lucrurile degradează.

În aceste situaţii, opinia publică în ţările Uniunii Europene bineînţeles că nu doreşte să mai apară încă o nouă problemă, care pentru început ar însemna resurse financiare suplimentare, care ar însemna deschiderea frontierei pentru cetăţenii unei alte ţări, e un şomaj destul de ridicat în mai multe ţări din Uniunea Europeană. Deci, există aceste percepţii, există aceste temeri şi trebuie să fim conştienţi de ele.”

Europa Liberă: Şi atunci Moldova e motivată să se ambiţioneze şi pe mai departe să ajungă acolo, unde se porneşte?

Iurie Leancă: „Deşi acest lucru de schimbare a relaţiei dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană este unul foarte dificil, pornind de la aceste situaţii cu care ne confruntăm cu unele ţări din Uniunea Europeană, dar convingerea mea foarte puternică este că inversul este imposibil. Chiar în ţările unde mai există această reticenţă, semnalele pe care le-am primit şi despre care nu pot vorbi, dar îmi confirmă această încredere, că dacă ne vom mişca bine aici la noi acasă, fiindcă nu e posibil să nu ne facem tema pentru acasă, nu e posibil să nu demonstrăm o mişcare înainte aici pe toate domeniile, începând cu reforma justiţiei, terminând cu reforma în economie, cu reforma instituţiilor statului, descentralizarea ş.a.m.d., deci fără acest lucru nimeni nu o să vină să ne întindă o mînă de ajutor.

Totuşi, Republica Moldova, cu toate deficienţele acestei coaliţii, cu toate animozităţile, dezbaterile pe alocuri foarte aprinse şi poate prea exteriorizate, dar totuşi suntem o ţară care are acest mecanism democratic de interacţiune, există acest sistem de anumit echilibru, ceea ce nu prea există în alte ţări din spaţiul nostru, al Parteneriatului estic. Noi avem anumite atuuri, noi trebuie să le amplificăm, noi trebuie să venim tot cu mai multe şi mai multe argumente, care ne vor permite să dărâmăm ultimele elemente de rezistenţă care mai există în unele capitale.”

Europa Liberă: Moldova trebuie să ofere mai mult, ca să poată primi mai mult?

Iurie Leancă: „Moldova trebuie să facă mai mult ca să beneficieze de mai mult în sens financiar, inclusiv în sens politic.”

Europa Liberă: Domnule Leancă, şi totuşi de la Dumneavoastră, de la cei care sunteţi astăzi la guvernare în Republica Moldova, nu văd un termen clar, pe care aţi vrea şi aţi putea să-l numiţi, că Republica Moldova îşi propune să adere la Uniunea Europeană. Ceea ce am auzit de la georgieni şi ucraineni – ambele state au declarat că Georgia şi Ucraina ar putea să ajungă în UE în 10 ani.

Iurie Leancă: „Noi nu trebuie să ne aventurăm în astfel de declaraţii. Am putea să ajungem şi în 10 ani, am putea să ajungem şi în opt ani, am putea să ajungem şi în 12 ani. Dar toate aceste preziceri au un element foarte puternic speculativ. Nu poţi să prezici cum vor evolua lucrurile în Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: Cel puţin şi domnul Saakaşvili, şi domnul Ianukovici au declarat sus şi tare.

Iurie Leancă: „Asta ţine de felul în care înţeleg ei să-şi construiască această relaţie pe plan domestic şi în ceea ce priveşte relaţiile cu Uniunea Europeană. Din punctul meu de vedere şi vreau să vă zic că această poziţie consună puternic cu opiniile colegilor noştri din Uniunea Europeană – cel mai important pentru noi e să iniţiem acest proces. În momentul în care noi vom deveni ţară candidat, şi aceasta este cea mai mare prioritate, din momentul respectiv Moldova va intra pe acest făgaş ireversibil.”

Europa Liberă: Când va fi acest moment respectiv?

Iurie Leancă: „Atunci când vom depune cererea şi când cererea va fi examinată, procesul durează cam un an, un an şi jumătate. Şi când această cerere va fi urmare a unei monitorizări şi analize extrem de minuţioase şi se va solda cu un aviz pozitiv al Comisiei, susţinută de toate ţările membre ale Uniunii Europene. Iată pe această dimensiune ne axăm acum. Fiindcă în momentul în care depunem cererea, trebuie să fim convinşi că nici o ţară din cele 27 nu va avea obiecţii.

Pe acest motiv suntem angajaţi puternic în acest dialog bilateral cu toate ţările membre din Uniunea Europeană. Ştim ţările şi, slavă Domnului, sunt mult mai puţine decât cele care sunt puternic în favoarea perspectivei clare europene pentru Republica Moldova. Ţările care au aceste reticenţe şi le au nu din cauza Republicii Moldova, ceea ce e foarte important într-un context ceva mai mare şi regional şi unul pe motivul situaţiei interne.

Vedeţi ce se întâmplă, cumva mai puţin ne axăm pe reforme propriu-zise, deşi pe anumite domenii, cum ar fi de exemplu pregătirea pentru negocierile pentru zona de liber schimb, pentru crearea spaţiului comun aviatic, pentru aceeaşi zonă de liberalizare noi mergem bine, dar totuşi noi trebuie să ne mişcăm pe toate domeniile, pe toate instituţiile. Fiindcă doar atunci vom putea vorbi că Republica Moldova realizează un progres.”

Europa Liberă: Paradoxul care este sesizabil pe interior, domnule Leancă, chiar şi opoziţia comunistă, care opt ani, cât a fost la guvernare, a trâmbiţat că Moldova trebuie să meargă către euro-integrare. Iată că acum are o altă opţiune, cea de a duce Moldova în uniunea euro-asiatică. Poate ei iau în calcul, comuniştii, PCRM, iau în calcul şi această oboseală de extindere, şi faptul că anumiţi demnitari din UE au început să facă declaraţii că finele anului 2012 ar putea să nu aducă regim liberalizat de vize pentru cetăţenii moldoveni.

Iurie Leancă: „Scuzaţi-mă că vă întrerup, am să vă întrerup. Politica externă de opt ani a comuniştilor a fost doar oscilări, care ne-au costat sute de milioane de dolari, pierderi de timp irecuperabile. Aduceţi-vă încă o dată aminte - ucrainenii au început negocierile pe zonă de liber schimb, pe acordul de asociere, pe vize ş.a.m.d. cu doi ani şi jumătate înaintea noastră. Deci, uitaţi-vă cât timp am pierdut. Eu le-aş dori lor să fie totuşi ceva mai consistenţi şi să nu fie foarte speculativi şi extrem de oportunişti.”

Europa Liberă: Domnule Leancă, dar ei au electoratul lor, peste 40 la sută, oricum electoratul care îi simpatizează o să se dea de partea acestei opţiuni pro Est.

Iurie Leancă: „Valentina, eu totuşi sper că cetăţenii noştri sunt mult mai nuanţaţi şi mult mai inteligenţi. Atunci după ce au venit cu acest mesaj Rusia-Belarus, eu cred că ei şi-au modificat agenda de politică externă, fiindcă şi-au dat seama că totuşi majoritatea cetăţenilor din Republica Moldova vor această integrare în Uniunea Europeană.

Acum încă în ceea ce aţi mai spus, chestia că unii demnitari europeni vorbesc că 2012 nu este un termen fezabil. Nu am auzit pe nici un demnitar sau parlamentar european să vorbească despre faptul că finele lui 2012 este irealizabil.

Din contra, uitaţi-vă ce spune declaraţia de la Varşovia. Şi una din marile realizări ale diplomaţiei noastre legat de acest summit din Varşovia este faptul că nu se mai vorbeşte despre regimul fără de vize ca despre un proces pe termen lung.

Nu, în momentul în care suntem gata şi pe asta ne axăm, perspectiva e foarte clară – numărul unu. Doi: încă o dată am vorbit foarte puţin despre rezoluţia Parlamentului European din 17 septembrie, iar din câte cunosc, textul respectiv a fost dezbătut pe larg în interiorul grupurilor parlamentare şi în momentul în care această rezoluţie pentru prima dată vorbeşte nu doar de perspectivă europeană, acest limbaj uneori poate puţin prea confuz, dar despre faptul că Republica Moldova are şansa să devină membru al Uniunii Europene, iată asta reflectă totuşi anumite schimbări profunde într-o instituţie al cărei rol creşte puternic – Parlamentul European şi care are capacitatea şi şansa de a avea o influenţă şi asupra altor instituţii şi asupra altor ţări membre ale Uniunii Europene.

Eu nu vreau să fiu nici foarte euforizat. Nu, cunosc foarte bine că e un lucru dificil, dar nici nu vreau să intru în cealaltă fază de pesimism total. Eu cred, încă o dată, puternic în primul rând că Republica Moldova nu are alternativă decât să meargă ferm şi coerent spre Uniunea Europeană, altfel o să pierdem iarăşi ani întregi din dezvoltarea noastră. Astfel că cetăţeanul din Republica Moldova n-o să mai creadă că are o perspectivă pentru el şi pentru copii lui aici, la el acasă. Doi: dacă vom crede cu tărie, dacă mergem susţinut în acest sens, obiectivul care astăzi pare a fi dificil, peste un an va fi perfect realizabil.”

Europa Liberă: Dar nu credeţi că a obosit şi cetăţenii Republicii Moldova de aceste încurajatoare promisiuni că Moldova merge pe calea euro-integrării, europenizării, dar de fapt e puţin sesizabilă această europenizare acasă.

Iurie Leancă: „Ceea ce n-am reuşit noi să facem totuşi în primul rând este ca cetăţeanul la finele lunii să primească un salariu mult mai decent, o pensie mult mai bună şi mult, mult mai multe locuri de muncă. Cel mai greu e la noi că mentalitatea noastră în primii 18 ani de independenţă cumva s-a încorsetat.”

Europa Liberă: Corupţia nu se stârpeşte, descentralizarea nu se produce, economia de piaţă mai şchiopătează.

Iurie Leancă: „Valentina, este adevărat că acum doi ani când am venit la putere mi-am imaginat că aceste reforme vor fi ceva mai simplu de realizat. Deseori vine o rezistenţă inconştientă, dacă doriţi. Lumea nu prea vrea să-şi modifice aptitudinile, felul de viaţă ş.a.m.d. Dar deseori vedem şi o rezistenţă foarte bine gândită şi foarte bine orientată. Deci, eu gândeam că va fi ceva mai simplu.”

Europa Liberă: Vroiam totuşi să insist şi să vă întreb: uniunea euro-asiatică ar fi pentru Republica Moldova o perspectivă?

Iurie Leancă: „Perspectiva foarte clară pentru noi şi obiectivul fundamental al Republicii Moldova este integrarea europeană. Şi nu doar pe motivul că asta vor însemna mai mulţi bani şi mai multă presiune să ne reformăm noi şi să preluăm toate practicile. Nu, vorbesc acum de valori. Practicile europene, cele care înseamnă inclusiv un alt nivel de viaţă, un alt nivel de securitate, o altă perspectivă pentru fiecare individ. Dar asta înseamnă şi faptul ca să fim parte a unei pieţe de 500 şi ceva de milioane, auzeam cum comuniştii vorbeau – iată o piaţă de 200 de milioane.”

Europa Liberă: Piaţa euro-asiatică.

Iurie Leancă: „Piaţa euro-asiatică. Păi mă întreb de ce opt ani cât au fost la putere, de ce n-au demonstrat avantajele unei astfel de ancorări a Republicii Moldova? Dacă şi de data aceasta iarăşi vom începe să ne mişcăm aşa haotic, atunci cred că efectul va fi acelaşi – iarăşi ne vom menţine pe aceeaşi linie de plutire incertă şi cu riscul de a ne duce la fund.”

Europa Liberă: Domnule Leancă, dar totuşi este o iniţiativă lansată de premierul rus, Vladimir Putin. Acum înţelegem prea bine că şi în Federaţia Rusă vor fi alegeri prezidenţiale. Eventual, dacă se ajunge la alegeri anticipate parlamentare şi în Republica Moldova, comuniştii ar putea să folosească ca un PR şi această opţiune pro-estică.

Iurie Leancă: „Eu nu ştiu ce înseamnă opţiune pro-estică. Ceea ce ştiu eu este că avem nevoie de relaţii bune şi previzibile cu partenerii noştri din Est. Ceea ce mai ştiu eu este că între noi şi restul CSI-ului se află o ţară, care se numeşte Ucraina. Trebuie să ne uităm foarte atent şi la mişcările Ucrainei. Ucraina, cu toate aceste invitaţii şi oferte foarte active din alte capitale, vorbeşte în sistem de faptul că se va mişca spre Uniunea Europeană, iată, aţi menţionat că preşedintele Ianukovici vine şi cu anumite pronosticuri ş.a.m.d. Dar ce cred eu că cel mai mult contează pentru Republica Moldova, că în sfârşit clasa politică s-a maturizat, ştie exact ce trebuie să obţină pentru Republica Moldova din punct de vedere al ancorării sale.”

Europa Liberă: Dar la un segment din electorat prinde bine această ofertă, făcută de premierul rus Putin?

Iurie Leancă: „O realitate, de exemplu, este că comerţul exterior al Republicii Moldova în măsura de 50 la sută este orientat spre pieţele Uniunii Europene. O altă realitate este că vom avea zonă de liber schimb. O altă motivaţie este că o piaţă de 500 de milioane şi o piaţă cu o capacitate de cumpărare foarte mare şi de acolo pot veni inovaţiile, tehnologiile avansate, investiţiile, locurile de muncă ş.a.m.d. Dar asta nu înseamnă că trebuie să ignorăm partenerii noştri din Est. Şi în acest sens cred că în aceşti doi ani cel puţin am avut o relaţie poate nu atât de spectaculoasă în ascendere, dar una totuşi care ne-a permis să evităm tot felul de oscilări, aşa cum s-a întâmplat în 2004, 2005, 2006, chiar şi în relaţia cu Federaţia Rusă.

Şi eu prefer să mergem cu paşi mici, eventual siguri şi unii care cât de cât ne permit să avansăm. Iar relaţia cu Ucraina aţi văzut, în ultimele trei-patru luni chiar am reuşit să creăm o cu totul altă atmosferă şi care va fi benefică în primul rând pentru Republica Moldova.”
XS
SM
MD
LG