Linkuri accesibilitate

Despre poama bună, educatul viei și micii producători


Anatolie Iurco: „Pentru a produce un vin bun trebuie să fi nu numai vinificator dar trebuie să te şi descurci în viticultură.”


Suntem în ajunul Festinalului Național al Vinului care va fi organizat în zilele de sâmbătă şi duminică la Moldexpo. O sărbătoare cu gust cam păgân pentru unii, cei care o consideră un fel de beţie naţională de faţă cu turiştii. Pentru alţii, însă, o măsură absolut firească într-o ţară producătoare de vin. Cu ce, în mod concret, poate ajuta o astfel de sărbătoare producătorii din industria vitivinicolă? Căutăm răspuns la această întrebare astăzi într-o discuţie cu Anatolie Iurco, proprietarul unei fabrici de vin din Răscăieţii Noi, Ştefan Vodă.

Anatolie Iurco: „Pentru a produce un vin bun, din start fiecare vinificator trebuie să aibă o parcelă nu chiar mare de viţă de vie, care să fie îngrijită pentru a obţine întâi o poamă calitativă. Aceasta este foarte important pentru a produce un vin bun şi, evident, având un utilaj contemporan.”

Interviul dimineții la Europa Liberă: cu Anatolie Iurco despre micii viticultori și problemele lor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:13:11 0:00
Link direct


Europa Liberă: De ce este important utilajul?

Anatolie Iurco:
„Se începe de la o presă bună, de la un zdrobitor bun... Este important pentru a obţine o materie suficient de calitativă pentru a produce un vin bun.”

Europa Liberă: Credeţi că pentru cel care e faţă în faţă cu paharul contează să ştie ce storcător a fost folosit? Voiam să ştiu cum aţi caracteriza un vin bun ca produs.

Anatolie Iurco:
„Ca produs, trebuie să lucrăm cu o parcelă, să avem în bază macar o poamă bună, în acest an vedem un procent înalt de zahar. La mine, chiar în această noapte am măsurat, este 23% de zahar. Când avem aşa ceva în materie, pe urmă se obţine un vin de o calitate foarte înaltă, cu un procent de spirt de 13% şi chiar mai mare.”

Europa Liberă: Domnule Iurco, este suficient să ai un vin bun ca să-l poţi vinde sau promovarea este cea mai importantă?

Anatolie Iurco:
„Pentru a promova un vin bun evident că trebuie de avut un vin bun, de obţinut. Noi avem oameni care se descurcă în ţara noastră în vinuri. Noi trebuie să avem din start ceva bun pentru a începe o promovare. Dar promovarea este necesară pentru a ne promova pe piaţă, pentru a activa şi a avea un profit, un venit ceva.”

Europa Liberă: Cu alte cuvinte, trebuie să avem ce promova mai
întai. Nu este primul an cand aveţi de gând să vă aduceţi produsul la Chişinău, la Festivalul Vinului. De ce faceţi acest efort? Chiar acest gen de evenimente sunt o metodă bună de atragere a cumpărătorilor sau vă uitaţi la ele un pic altfel?

Anatolie Iurco:
„Acest Festival este necesar pentru noi, producătorii. În primul rand aş menţiona că el trebuie făcut, socot eu, în aşa zile cand se termina lucrarile cu vinul, adică după aceasta noi vom avea toata gama de vinuri. Maine se incepe acest festival. Eu, bunăoară, nu pot să arăt vinurile mele, tulburelul, de aceea că fermentarea, practic, încă se petrece.”

Europa Liberă: Personal cred că un astfel de festival ar trebui să fie gândit astfel încât să devină un fel de generator de contracte, tehnologii noi, sau invers, mai vechi şi uitate, un fel de atracţie turistică sau toate împreună. Cum ar trebui să se organizeze acest festival al producătorilor ca să fie un folos adevărat?

Anatolie Iurco:
„Evident că noi aşteptăm un real folos de la orice festival, orice eveniment. Aici
trebuie să ne gândim că petrecând aşa sărbătoare ca Festivalul Vinului, noi am vrea să fim văzuţi de mai mulţi vizitatori de peste hotare, nu numai din Chişinău. De fapt am auzit că vor fi delegatii din alte ţări, de pildă din China. Eu aştept că totuşi ne va vedea cineva şi se va apropia şi ne va degusta vinul şi in viitor vom mai avea încă un client.”

Europa Liberă: Acest festival a reuşit să devină un eveniment promoţional în timp?

Anatolie Iurco:
„Mai mult pentru noi, moldovenii. Tot ce se petrece e mai mult pentru cetăţenii ţării noastre. Noi, producatorii, venim acolo sa amintim cetăţenilor că noi existăm, noi facem vinuri si sa-i uimim cu vinuri de calitate.”

Europa Liberă: Un fel de demonstraţie de muşchi.

Anatolie Iurco:
„Noi vedem că acest festival se petrece înainte de ziua oraşului. Repet că ar fi bine de petrecut acest festival mai bine spre sfârşitul lunii. Dar acum, dupa cum se petrece e mai mult pentru moldoveni şi partial este pentru vizitatorii străini.”

Europa Liberă: Degustările pe care le dau producătorii în cadrul acestui festival, dvs. cum credeţi, cum ar trebui să fie gândite ca să nu se transforme într-un fel de beţii demonstrative?

Anatolie Iurco:
„Trebuie de organizat mai din timp.”

Europa Liberă: Poate nişte taxe de intrare în saloanele de degustare?

Anatolie Iurco:
„Nu ar face faţă, trebuie să fie acces liber. Cum ne comportam noi, care ne promovam vinurile, aceasta inseamna mult, trebuie să ne arătăm cultura. Evident, înainte de organiza acest Festival, ar
trebui totuşi de pus nişte condiţii pentru producătorii care vor sta la standurile lor, ca aceste degustări, intr-adevăr, să nu se transforme într-o beţie. Ar trebui permisă doar o cantitate foarte mică pentru degustare şi Festivalul ar trebui supravegheat de poliţie, cei care asigura ordinea publică.”

Europa Liberă: Ce aşteptări aveţi în acest an, cât vin speraţi să adunaţi la final de sezon în poloboace?

Anatolie Iurco:
„Eu sunt un producător mic. Am în proprietate 10 hectare de viţă de vie. Aşa am educat via mea ca am deja şi voi avea pana la cinci tone la hectar.”

Europa Liberă: Aţi educat-o?

Anatolie Iurco:
„Da, din primăvară, din tăiatul în uscat, cum se spune. Până la strânsul strugurilor este o perioadă cand trebuie câte ceva de tăiat, de exemplu creşerea a doua, viticultorii înţeleg. Pentru a produce un vin bun trebuie sa fi nu numai vinificator dar trebuie să te şi descurci în viticultură. Eu aştept undeva 30-32 de tone de produs.”

Europa Liberă: Şi ce faceţi cu el, unde îl vindeţi, aveţi piaţă de desfacere?

Anatolie Iurco:
„Avem piaţă de desfacere, la piaţa locală, lucrez în reţea, vinul meu e vândul în marketele din Moldova. Am clienţi şi în China.”

Europa Liberă: Speraţi că la acest festival să vă pricopsiţi cu clienţi noi?

Anatolie Iurco:
„Noi sperăm. La acest festival vor fi multi oameni, eu sper ca cineva se va apropia la standul nostru de mic producatori, asa ca va invităm, dragi chişinăuieni, dragi vizitatori la standul nostru la Moldexpo, ne veţi găsi sub sigla „Asociaţia Micilor Producători”.”
XS
SM
MD
LG