Linkuri accesibilitate

Putin şi amforele greceşti de secol şase


Revista presei internaționale.




„Lumea nu trebuie să se teamă de o Uniune Eurasiatică” îndeamnă premierul rus Vladimir Putin în „The Times”. E vorba despre dorința Rusiei de a construi o nouă forță economică alcătuită din fostele republici sovietice, având ca punct de pornire uniunea vamală
Nu e vorba de o recreare a fostei Uniuni Sovietice, ci de o integrare mai mare, care e imperativă.

Rusia - Belarus - Kazakstan. Nu e vorba de o recreare a fostei Uniuni Sovietice, ci de o integrare mai mare, care e imperativă, scrie Putin.

„Propunem o puternică uniune supranațională capabilă să devină un pol al lumii moderne, legând împreună Europa de dinamica regiune Asia-Pacific”. Premierul rus precizează că aderarea la noua formă de organizare regională nu e obligatorie, şi e o decizie suverană dictată de interesele pe termen lung ale fiecărui stat.

Putin aminteşte că unele state vecine descriu integrarea lor cu alte țări de pe fostul teritoriu sovietic drept contrară dorinței lor de a privi în direcția europeană. „Cred că e o diviziune falsă”, scrie primul ministru rus, şi explică: aderarea la Uniunea Eurasiatică, în afară de beneficiile economice directe pe care le aduce, va face ca membrii ei acestei noi Uniuni să se integreze mai repede în Europa şi de poziții mai puternice. Iar un parteneriat între Uniunea Eurasiatică şi Uniunea Europeană ar avea fără îndoială un impact pozitiv pe plan global”.

*

„Vladimir Putin vrea să întoarcă Rusia înapoi în timp”, scrie în „Daily Telegraph” Alex Spilius, într-un comentariu pe marginea propunerii lui Putin de înființare a Uniunii Eurasiatice. Subtitlul comentariului spune că dorința premierului rus de a recrea zona de influență a fostei Uniuni Sovietice e sortită eşecului. Venind de la un fost colonel KGB care a spus că desființarea Uniunii Europene a fost cea mai mare tragedie geopolitică a secolului 20, propunerea lui Putin a generat temerea că el vrea să recreeze Uniunea Sovietică. Dar Putin neagă asta.

Care însă din cele 25 foste
Putin trăieşte în trecut, şi încearcă să recreeze presupusele glorii ale primei sale şederi la Kremlin.

republici sovietice ar accepta invitația? Alex Spillius le ia la rând: țările baltice sunt fericite cu independența lor, şi sătule de harțuielile cibernetice ale Rusiei. Ucraina, care ar fi crucială în orice nouă aliniere, doreşte să se alăture Europei, şi nu a apreciat deloc amenințările ruseşti la adresa aprovizionării ei cu gaze. Celelalte „stan-uri”, Uzbekistan, Tadjikistan şi Turkmenistan, sunt dornice să-şi balanseze interesele de politică externă între Moscova, China şi Washington.

Autorul comentariului din „Daily Telegraph” îl citează pe James Nixey, analist pe probleme ruseşti de la Catham House, care spune că Putin trăieşte în trecut, şi încearcă să recreeze presupusele glorii ale primei sale şederi la Kremlin. Fapt e că Rusia nu are prieteni şi, dacă nu ai prieteni adevărați, o asemenea propunere nu va merge. O avea Uniunea Europeană probleme cu eurozona, dar tot e mai atractivă decât ceva care trage spre trecut, mai spune James Nixey.

*

„De unde pesimismul legat de reîntoarcerea lui Putin?” se întreabă Katrina vanden Heuvel and Stephen F. Cohen în „Washington Post”. După ce scriu că nu îl consideră deloc pe Putin un democrat, autorii spun că majoritatea comentariilor americane după anunțul că Vladimir Putin se va întoarce la Kremlin în 2012 nu sunt altceva decât moralitate simplistă deghizată în analize politice.

După ce demontează mai multe opinii formulate în presa americană în legătură cu acest subiect (Putin revine pentru că aşa vrea el, revenirea lui Putin e o veste proastă pentru ruşi, va fi rău pentru interesele Occidentului) Heuvel şi Cohen încheie amintind o afirmație a lui Putin din 2002: „Era concesiilor geopolitice făcute de Rusia s-a încheiat.”

Concluzia autorilor articolului din „Washington Post” este că modul cum Putin va coopera în viitor cu Statele Unite va depinde de ceea ce crede el că sunt interesele Rusiei, dar în mod egal de cooperarea Washingtonului cu Moscova, cooperare care, în ciuda politicii lui Obama de resetare a relațiilor Americii cu Rusia, nu a implicat până acum concesii tangibile din partea Statelor Unite.

*

„Bietul Medvedev” citim în „Moscow Times”, care observă că statura politică a actualului preşedinte rus a fost sever compromisă de decizia sa de a nu candida la preşedinție în 2012 şi de a rămâne pe planul doi în tandemul său cu Vladimir Putin. La congresul partidului Rusia Unită din 24 septembrie, Putin l-a pus pe Medvedev primul pe lista acestei formațiuni politice, şi i-a dat sarcina de a conduce Rusia Unită spre o victorie în alegerile pentru Duma de Stat.

Un obiectiv care îl va forța pe Medvedev să se folosească de populism, având în vedere ca în campania electorală componenta socială va fi considerabilă. Iar asta va contrazice tot ce a spus el până acum ca preşedinte. Ca preşedinte, Dmitri Medvedev s-a concentrat pe oamenii cu afaceri mici şi mijlocii, pe liberali, pe tineret şi pe ruşi orientați spre tehnologie. După ce a primit noua sarcină, Medvedev va trebui să atragă un electorat pe care l-a ignorat până acum - angajații la stat şi pensionarii, majoritatea lor săraci.

*

„Diving Popularity", „popularitate scufundătoare” este titlul unui editorial al ziarului „The Times”, care începe prin a se referi la o întâmplare de luna trecută, când preşedintele Vladimir Putin a scos din Marea Neagră bucăți din nişte amfore de secol 6, la situl arheologic al portului grecesc Phanagoria. S-a dovedit însă că
Poți păcăli tot timpul câțiva, şi uneori îi poți păcăli pe toți, dar ai fi nebun să nu încerci să-i păcăleşti tot timpul pe toți.

bucățile cu pricina fuseseră găsite de arheologi ceva mai devreme şi plantate în locul unde au fost „descoperite” de Putin.

„Pantomima”, continuă editorialistul de la „The Times”, aruncă o lumină nouă asupra altor legendare activități îndrăznețe ale lui Putin, despre care autorul se întreabă dacă nu cumva au fost nişte puneri în scenă. „Este clar că subterfugiile i-au folosit cu prisosință dlui Putin în a-şi adjudeca premiile politice.

Poate e exact aşa cum a obervat el însuşi cândva: Poți păcăli tot timpul câțiva, şi uneori îi poți păcăli pe toți, dar ai fi nebun să nu încerci să-i păcăleşti tot timpul pe toți. Sau e încă o păcăleală că ne-a lăsat să credem că el însuşi a inventat spusa asta?”
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG