Linkuri accesibilitate

Steve Jobs, co-fondatorul Apple, a murit la 56 de ani


Steve Jobs
Steve Jobs

Anunţul a fost făcut de Apple. Steve Jobs s-a retras acum şase luni de la conducerea firmei, suferind de cancer la pancreas.


Steve Jobs, forţa creativă în spatele firmei Apple, a murit la 56 de ani. Cu şase luni în urmă, Jobs s-a retras de la conducerea firmei pe care o crease împreună cu prietenul său din tinereţe Steve Wozniack, din motive de sănătate. A murit în urma unui cancer la pancreas. Ileana Giurchescu rezumă relatarea corespondentului Europei Libere, Antoine Blua:


Steve Jobs, co-fondatorul Apple, a murit la 56 de ani
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:18 0:00
Link direct


Apple a anunţat moartea lui Steve Jobs fără a explica motivele: „Suntem foarte trişti să anunţăm moartea lui Steve Jobs. Pasiunea şi energia lui au adus lumii întregi produse noi , care ne-au revoluţionat viaţa”.

Iar preşedintele Statelor Unite, Barack Obama a avut următoarele cuvinte despre Steve Jobs: „a avut curajul să gândească diferit, a avut curajul să creadă că poate schimba lumea şi a avut talentul să o facă”.

Cancerul pancreatic a fost diagnosticat în 2004, în 2009 a făcut un transplant de ficat. De fiecare dată s-a retras temporar de la conducerea firmei, ultima dată în ianuarie, când a predat conducerea Apple lui Tim Cook.

Când s-a retras ultima data, a făcut următoarea declaraţie: „Am spus mereu că voi fi primul să vă anunţ când nu mai pot conduce Apple. Din păcate, ziua aceasta a venit”.

Apple fără Steve Jobs
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:00:51 0:00
Link direct

A fondat Apple cu prietenul său din copilărie Steve Wozniak în 1976, în Sillicon Valley, în garajul părinţilor. În 2005, într-un discurs la Universitatea Stanford, Steve Jobes a vorbit despre începuturile firmei sale:

„Am început Apple cu prietenul meu Woz la 20 de ani. Am lucrat din greu şi zece ani mai târziu aveam o afacere care făcea 2 miliarde de dolari şi avea patru mii de angajaţi. Atunci am adus pe piaţa primul Macintosh, iar eu împlinisem 30 de ani”.

În 1985, compania nu mergea foarte bine iar Steve Jobes a fost forţat de acţionari să părăsească Apple. Şi s-a implicat în alte două firme: NEXT, pe care Apple a cumpărat-o ulterior si Pixar, renumitul studio de animaţie, cumpărat între timp de Disney. Iar Steve Jobs a devenit cel mai mare acţionar individual la Disney.

În 1996, Steve Jobs s-a întors la firma pe care o co-fondase şi a devenit nu numai directorul de dezvoltare, dar şi faţa publică a firmei Apple. Primul produs de mare succes, după revenirea la Apple, a fost Mac-ul colorat, iMac-ul. În primul an de la lansare s-au vândut peste 2 milioane de computere.

În 2001 a urmat iTunes, programul folosit pe computere pentru a înregistra şi organiza arhive de muzică sau video.

În acelaşi an a fost lansat iPod-ul „1000 de cântece în buzunar” – spunea reclama.

Steve Jobs , la lansarea iPod-ului: în fine poţi pleca la plimbare cu toată arhiva ta muzicală.

În 2007 a urmat iPhone-ul, aşa-numitul telefon inteligent. Până în martie 2011, s-au vândut 100 de milioane de telefoane mobile. Care sunt mult mai mult de atât: mici computere, aparat de fotografiat, cameră video, arhivă muzicală. Şi multe altele…

Şi în 2010, Jobs a lansat iPad-ul, computerul cu un ecran interactiv. Cu toate aceste invenţii, anul trecut, Apple a depăşit ca valoare Microsoft, devenind a doua sau chiar prima cea mai valoroasă firmă americană.

In 1996, Steve Jobs declara: „Trebuie să te confrunţi cu cele mai valoroase invenţii după care să încerci să se le transformi în produse. Picasso spunea că un artist bun copiază, unul genial… fură. Şi nouă nu ne-a fost nici odată ruşine să împrumutăm cele mai bune idei”.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG