Linkuri accesibilitate

Deciziile nechibzuite nu aduc decît prejudicii


Ministrul Andrei Popov
Ministrul Andrei Popov

Andrei Popov: pentru R. Moldova UE rămâne cea mai importantă pârghie de modernizare, care nu are alternativă reală.”




Liderul Partidului Comuniştilor din Moldova, Vladimir Voronin a declarat astazi că Moldova ar trebui să adere „urgent” la spaţiul economic unic format din Rusia, Belarus şi Kazahstan, ce va deveni operaţional de la începutul anului viitor şi care, potrivit propunerii premierului Rusiei, Vladimir Putin, ar urma să se transforme într-o Uniune Euroasiatică, menită să contrabalanseze geopolitic Uniunea Europeană. Liderul comuniştilor moldoveni crede că astfel Moldova va avea şi gaze naturale mai ieftine şi îşi va rezolva şi problema transnistreană. Valentina Ursu a căutat să afle cum sunt privite aceste declaraţii la guvernul Moldovei şi a vorbit cu ministrul adjunct de externe Andrei Popov.


Europa Liberă: Conform ultimului sondaj de opinie, cu opt la sută s-ar fi diminuat încrederea moldovenilor în UE, sau că nu-şi mai doresc aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Aceste argumente ale lui Vladimir Voronin acum stau bine pentru Federaţia Rusă?

Andrei Popov:
„Cauzele unei receptive diminuări a
susţinerii populare pentru opţiunile europene sunt multiple. O parte din ele derivă şi din schimbarea configuraţiei politice. Iată un important partid, care de opt ani de zile a fost la guvernare şi în ultima perioadă a promovat integrarea europeană ca singura opţiune strategică a politicii interne şi externe, acum este în opoziţie şi se repoziţionează, şi este mult mai euro-sceptic. Şi evident, o parte din susţinătorii acestui partid urmează linia partidului.

Pe de altă parte nu putem nega şi faptul că la ora actuală Uniunea Europeană nu trece prin cea mai fericită perioadă. Dar cu siguranţă, cum s-a demonstrat şi în trecut, această criză instituţională şi criză monetară de moment va fi depăşită şi Uniunea Europeană va demonstra viabilitatea şi
Pentru Republica Moldova Uniunea Europeană rămâne cea mai importantă pârghie de modernizare, care nu are alternativă reală.”

atractivitatea acestei Uniuni.

Într-adevăr, este o situaţie paradoxală, nimeni nu vrea să iasă din Uniunea Europeană, iar toate statele din vecinătate, în primul rând din Balcanii de Vest vor să intre în Uniunea Europeană şi pentru Republica Moldova Uniunea Europeană rămâne cea mai importantă pârghie de modernizare, care nu are alternativă reală.”

Europa Liberă: Domnule Popov, dar Uniunea Euroasiatică este un proiect geopolitic? Sau este un vis electoral pentru anumiţi politicieni din spaţiul CSI?

Andrei Popov:
„Alte state importante din spaţiul CSI, în primul rând mă refer la Ucraina, mai puţin conectate la pieţele europene, mult mai conectate la piaţa rusească, care ipotetic ar putea, judecând după această logică, ar trebui să fie în faţa noastră în coadă pentru integrarea în uniunea vamală, au o poziţie foarte rezervată.

Şi calculele economice arată că atâta timp cele trei state – Rusia, Belarus, Kazahstan, - nu au aderat la OMC, este imposibil de a face un calcul raţional cu privire la toate costurile şi beneficiile acestui proiect. Sigur că există şi o încărcătură geopolitică în acest proiect.

Proiectul presupune crearea unor structuri supra-naţionale, în care statele suverane deleagă competenţa de a lua decizii unor organe supra-naţionale. Or, ponderea voturilor, puterea de a influenţa deciziile va fi direct proporţional cu calibrul economic al statelor. Şi Moldova probabil, ipotetic vorbind, o ţară de talia Moldovei ar putea pretinde la trei-cinci procente din voturi. Ar fi un acţionar totalmente minoritar şi deci neglijabil.”

Europa Liberă: Premierul rus Vladimir Putin a dezvăluit acest proiect de creare a unei Uniuni Euroasiatice, care ar uni fostele republici sovietice. Preşedintele comunist Vladimir Voronin ar vrea să se dea bine pe lângă Vladimir Putin?

Andrei Popov:
„Lasă politicienii să facă asemenea analize şi conexiuni. Doar mă voi limita la constatarea faptului că timp de opt ani de zile domnul preşedinte Voronin a avut puterea absolută în Moldova, bucurându-se şi de o susţinere parlamentară, inclusiv majoritate constituţională şi a avut toate posibilităţile să promoveze acest proiect, dar nu a făcut-o. Constat că devine încă un zig-zag în principiile politicii externe susţinute de acest partid.

Or, pentru o ţară ca Republica Moldova deciziile
Consider că o responsabilă continuare a cursului de integrare europeană şi mobilizarea susţinerii tuturor forţelor din Parlament rămân obiectivul principal.

nechibzuite, aruncarea dintr-o extremă în alta nu pot decât să aducă prejudicii. Noi promovăm o politică externă echilibrată, eficientă şi calculată. Noi nu ne creăm duşmani, noi ne cultivăm prieteni şi avem nevoie de foarte mulţi prieteni în lumea de astăzi.

Dar cel mai important, avem nevoie de predictibilitate şi de seriozitate. Or, oricare proiect nou, radical trebuie să se bucure şi de susţinerea populaţiei şi de înţelegerea partenerilor, susţinerea în Parlament. De aceea consider că o responsabilă continuare a cursului de integrare europeană şi mobilizarea susţinerii tuturor forţelor din Parlament rămân obiectivul principal. Şi sper că este exact platforma pe care se vor putea reuni toate forţele responsabile de pe eşichierul politic din Republica Moldova.”
XS
SM
MD
LG