Linkuri accesibilitate

Moldova este în centrul atenției partenerilor europeni


La summitul Parteneriatului estic de la Varșovia
La summitul Parteneriatului estic de la Varșovia

Victor Chirilă: „Filat şi Lupu vor domina scena politică pentru mulţi ani şi ar fi foarte bine să aibă un mesaj comun şi faţă de cetăţenii R. Moldova şi în discursurile de consum extern.”


Visul european al Republicii Moldova – între basme şi performanţe, între declaraţii politice şi progrese reale. Ce ascunde totuşi retorica europeană ? O posibilitate reală de intrare în familia comunitară? Sau un orizont care se îndepărtează mereu?. Vom afla în următoarele minute punctul de vedere al directorului Asociaţiei pentru Politică Externă, Victor Chirilă.

Europa Liberă: Rezultatele Summit-ului Parteneriatului Estic care a avut loc la Varşovia în perioada 29-30 septembrie, au fost apreciate în mod diametral diferit. Ba că sunt usturător de dezamăgitoare, ba că ar trebui să ne facă mândri… Dvs., ca expert în politica externă şi bucătăria instituţională şi politică a UE în ce tabără de apreciere vă regăsiţi?

Interviul dimineții la Europa Liberă: cu Victor Chirilă despre perspectivele europene ale Moldovei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:09:44 0:00
Link direct


Victor Chirilă: „Eu cred că rezultatele sunt bune pentru Republica Moldova. Rezultatele au fost previzibile pentru
Victor Chirilă

mine. Eu cred că şi pentru marea majoritate a politicienilor realişti de la Chişinău au fost previzibile, inclusiv pentru cei care au sperat ca acest Summit va da Republicii Moldova o perspectivă mai clară de integrare europeană.

Trebuie să menţionez că aceste aşteptări erau mai degrabă formulate ca un mesaj pentru partenerii noştri externi, decât pentru cetăţenii noştri din ţară. De ce ca mesaj? Pentru că, într-adevăr, aşa cum a menţionat premierul polonez, dl Donald Tusk, şi Ucraina şi Moldova şi Georgia au avut nişte aşteptări, aşteptări că acest Summit va overi o perspectivă clară de integrare europeană în următorii ani pentru aceste state.

Acest mesaj a fost înţeles şi auzit de către partenerii noştri europeni, dar situaţia politică, situaţia economică, situaţia financiară actuală în care se află Uniunea Europeană nu-i permite să ia nişte decizii în acest sens, pentru că nu are consensul şi este preocupată de probleme interne la ora actuală.”

Europa Liberă: Ce-a reuşit în realitate Republica Moldova încât să merite laude?

Victor Chirilă:
„Dacă analizăm rezultatele Summit-ului din perspectiva aşteptărilor noastre şi a intereselor noastre naţionale, eu cred că Summitul a fost un succes pentru Moldova. A fost un succes al diplomaţiei noastre, a fost un succes al premierului Vladimir Filat personal. De ce?

Pentru că Moldova s-a aflat în centrul atenţiei Parteneriatului Estic, s-a aflat în centrul atenţiei oficialilor europeni, fie că ei reprezentatu instituţiile europene, fie că reprezentau statele europene, dar Moldova a fost în centrul atenţiei şi acest lucru este extrem de important în situaţia complicată în care se află acum Uniunea Europeană, atenţia UE este orientată spre problemele interne, în primul rând; apoi statele mari europene sunt mai mult concentrate pe dimensiunea sudică, mă refer în special la Franţa, mă refer la Italia, dar mă refer în acest context deloc uşor pentru Republica Moldova, guvernul, diplomaţia a reuşit să menţine ţara pe agenda Uniunii, să menţină reflectoarele UE concentrate pe problemele noastre, pe interesele noastre şi acest lucru este foarte important, mai ales dacă dorim să beneficiem în continuare de suportul Uniunii Europene, pentru reformele pe care le implementăm deloc uşor în ţară.”

Europa Liberă: Ce capacităţi au fost cultivate la nivel regional pentru a face faţă priorităţilor pe care le presupune procesul de integrare europeană?

Victor Chirilă:
„Vedeţi, totuşi am obţinut câteva mesaje foarte clare de susţinere din partea Uniunii Europene, de susţinere politică, de susţinere pentru integrarea economică a Republicii Moldova cu UE, de susţinere pentru liberalizarea regimului de vize, aşa cum au menţionat şi alţi politicieni, această declaraţie a Parteneriatului Estic nu menţionează perspectiva de lungă durată a implementării regimului de vize cu UE, este pentru prima oară, este o omisie deloc întâmplătoare, cred că şi statele membre ale Uniunii înţeleg cât de important este acest subiect pentru cetăţenii Republicii Moldova, pentru apropierea de Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: Cum vedeţi schimbul de replici între – aşa cum sunt ironizaţi deja Euro-scepticul Marian Lupu de euro-entuziastul Vlad Filat? Experţii mai au şansa să se descurce dar consumatorul simplu de televiziune şi presă ce să înţeleagă din afirmaţiile total opuse ale celor două persoane care au cele mai importante funcţii în stat?

Victor Chirilă:
„Eu cred că şi dl Filat şi dl Lupu sunt nişte politicieni care vor domina scena politică din Republica Moldova pentru mulţi ani înainte. Ei sunt liderii clasei noastre politice şi ar fi foarte bine ca dânşii să aibă un mesaj comun şi faţă de cetăţenii Republicii Moldova şi în discursurile de consum extern.

Altfel vor apărea întrebări, neîncredere faţă de noi, în special din partea partenerilor noştri europeni şi din păcate în ultimul timp se cam înmulţesc aceste disonanţe între principalii noştri lideri politici, fie că vorbim despre dosarul transnistrean, fie că vorbim despre dosarul european, unii interpretează acest lucru ca un fel de invidie, ca un fel de concurenţă, eu cred că concurenţa, invidia pe dosare de importanţă naţională este foarte riscantă pentru noi şi acest lucru trebuie să fie evitată pe viitor.”

Europa Liberă: Chiar dacă lecţiile vor fi făcute impecabil – şi nu chiar cazul R. Moldova – ce poate oferi la modul realist UE pentru R. Moldova în privinţa aspiraţiilor ei europene?

Victor Chirilă:
„Din punctul meu de vedere, perspectiva de integrare politică în Uniunea Europeană actualmente este una irealistă, este una fantezistă, având în vedere problemele cu care se confruntă Uniunea Europeană dar şi faptul că Moldova însăşi nu este pregătită pentru aşa ceva, dar Parteneriatul Estic, viitorul Acord de Asociere pe care Republica Moldova îl negociază ne oferă nişte oportunităţi, nişte beneficii, nişte obiective realiste.

Și în primul rând, mă refer la liberalizarea regimului de vize, care este importantă pentru cetăţenii noştri, importantă pentru tânăra generaţie care vrea să călătorească în Uniunea Europeană, să studieze în UE, pentru cetăţenii care doresc să se întâlnească mai des cu rudele, fraţii, surorile care muncesc în statele UE, important pentru oamenii de afaceri care doresc să stabilească nişte legături de durată pline de încredere cu colegii din UE, şi în al doilea rând este importantă această perspectivă de integrare economică, care va permite economiei Republicii Moldova să se integreze total în piaţa UE, să nu existe diferenţe de legislaţie, de standarde.

Iar acest lucru înseamnă un mai mare acces al producătorilor noştri pe piaţa UE, fără de care economia ţării noastre nu poate progresa, iar pe măsură ce vom avansa pe aceste dosare, cu siguranţă şi persectiva politică va veni de la sine, va fi obţinută în mod gradual şi oferirea unei perspective politice clare din partea Uniunii Europene nu va mai fi pusă la îndoială nici de ţările mari ale lumii.”

Europa Liberă: Pe această notă de vis frumos, european, încheiem interviul. Dle Chirilă, vă mulţumim pentru amabilitatea de a fi alături de noi.
XS
SM
MD
LG