Linkuri accesibilitate

Criza din Consiliul Municipal Chişinău se agravează


Partidele Alianţei boicotează şedinţele, iar întrunirile majorităţii comuniste ar putea fi declarate ilegale pentru că nu ar exista cvorum după ce doi consilieri comunişti au ales mandatul de deputat.





Toate se întâmplă la patru luni de la alegerile locale şi cu două luni înainte ca forul deliberativ al municipiului să devină dizolvabil dacă nu reuşeşte să se întrunească. Liliana Barbăroşie s-a interesat dacă vor găsi aleşii locali o soluţie sau se vor confrunta şi ei, la fel ca deputaţii din Parlament, cu riscul unor anticipate.

Criza din Consiliul Municipal
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
Link direct



Comuniştii, care în urma alegerilor din iunie au obţinut în consiliul capitalei o majoritate la limită, 26 din 51 de mandate, s-au întrunit joia trecută într-o încercare de a rupe blocajul. Numai că celelalte grupuri de consilieri au boicotat şedinţa, iar ulterior au contestat legalitatea ei în instanţă. Ion Gabura, preşedintele fracţiunii liberale din consiliu, spune că şedinţa nu a întrunit rigorile legale pentru că nu a fost deliberativă: „Pentru că ei chiar dacă au fost la şedinţă 26, în realitate au fost 24. Două madate, cel al lui Dodon şi cel al lui Grecianâi, sunt expirate.”

Într-adevăr, atât comunistul Igor Dodon, cât şi Zinaida Grecianâi renunţaseră public la mandatele de consilieri, alegându-le pe cele de deputat. Grupul de consilieri ai comuniştilor afirmă totuşi că, oficial, ambii rămân deocamdată consilieri. Preşedintele fracţiunii, Boris Golovin: „Ei sunt şi deputaţi, şi consilieri. Pur şi simplu nu au dreptul de vot în consiliu. Aşa este după lege”.

Opinie contestată însă de opozanţii comuniştilor din consiliu. Ei spun că legea îi obligă pe aleşi să facă de bună voie o alegere, iar dacă nu, să le fie retras în mod automat unul dintre mandate. Litigiul a ajuns în judecată, iar minoritarii se declară hotărâţi să continue boicotarea şedinţelor.

Ar putea aduce această situaţie la repetarea alegerilor pentru consiliu? Mai ales că legea obligă acest for să se autodizolve dacă nu reuşeşete să se întrunească timp de jumătate de an?

Comuniştii nu cred că se va ajunge la aşa ceva. Din nou Boris Golovin: „N-ar trebui să se întâmple asta. Noi avem majoritate, 26 de mandate. Primarul este obligat prin lege să convoace nu mai rar de o dată în 3 luni consiliul. Dacă nu-şi va îndeplini atribuţiile, poate fi tras la răspundere.”

Ion Gabura, preşedintele grupului de consilieri ai liberalilor, al doilea ca mărime din forul deliberativ al capitalei, admite însă anticipatele. El spune că majoritarii insistă pe şefia mai multor comisii decât li s-ar cuveni şi tocmai acesta ar fi motivul neînţelegerilor dintre majoritari şi minoritari: „Noi avem 7 comisii, iar ei vor 6. Dacă comuniştii vor continua tot aşa, anticipatele sunt inevitabile. De fapt, fracţiunea majoritară trebuie să ne invite la negocieri. Aşteptăm să ne invite. Dacă nu, vom avea alegeri anticipate, la şase luni de la alegeri, adică prin decembrie.”

Şi primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, a admis recent într-un interviu pentru postul nostru de radio că alegerile pentru consiliu ar putea fi repetate. Liberalii recunosc totuşi că mai speră pe o reconfigurare a majorităţii în consiliu, dacă alianţa de guvernământ va reuşi să aleagă un şef de stat şi va pune capăt crizei politice.
Previous Next

XS
SM
MD
LG