Linkuri accesibilitate

Economia Moldovei şi „caşcavalul elveţian”


„Găurile sunt locuri unde poţi să te dezvolţi şi să respiri liber, iar restul e catalogat ca o zonă moartă.”



De ce nu trebuie să se îmbete cu apă rece autoritățile de la Chişinău după creşterea economică de 7 la sută înregistrată în primul semestru. O convorbire între Valentina Ursu şi analistul economic Iurie Gotişan.

Iurie Gotişan în dialog cu Valentina Ursu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:27 0:00
Link direct



Iurie Gotişan: „Aşa după cum a afirmat şi reprezentantul Fondului Monetar Internaţional la Chişinău, modelul de creştere economică de la noi este clădit anume pe consum excedentar şi nu pe producere. De fapt este şi ceva firesc. Nu poţi schimba un model ce s-a închegat în câţiva zeci de ani, timp de doi ani de zile.”

Eiropa Liberă: Şi totuşi va înregistra sau nu Republica Moldova creştere economică? Sau poate din contra, această creştere economică poate să încetinească? Aşa cum FMI spune că nu ar trebui autorităţile de la Chişinău să se îmbete cu apă rece.

Iurie Gotişan:
„Da, cifrele arată că pentru primul semestru creşterea economică a bătut aşteptările şi se situează chiar peste 7 la sută. Creşterile cele mai mari le-au avut serviciile, exporturile şi consumul privat. Însă toate sunt de fapt componente volatile ale creşterii, care depind de ceea ce se întâmplă pe extern, respectiv de venitul disponibil curent în cazul consumului. Te-ai aştepta ca această creştere economică, care se petrece consecutiv ani la rândul, să se vadă şi în nivelul de trai, excepţie făcând doar 2009. Din păcate nu se întâmplă aşa. Pe unde mai pui că salariul real, tot statistica arată, că a scăzut uşor, iar ponderea exagerat de mare în coşul de consum a cheltuielilor pentru produse alimentare şi de întreţinere, care trec lejer chiar de 60 la sută per total, este o dovadă în plus că avem o populaţie săracă, din moment ce o mare parte din bani se duc pe acoperirea nevoilor de bază.”

Europa Liberă: Reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional atenţionau despre eficienţa zonelor economice libere, pe care Guvernul se pare că mizează mult. E greşit? E corect?

Iurie Gotişan:
„În linii mari zonele economice libere nu sunt cele mai bune modele de atragere a investiţiilor, fapt pentru care chiar şi cei de la FMI au spus asta, fiindcă dacă dai prioritate unor zone sau regiuni anumite, înseamnă că defavorizezi pe altele. După cum s-au exprimat chiar cei de la Fondul Monetar Internaţional, acestea amintesc despre „caşcavalul elveţian”, găurile fiind acele locuri unde poţi să te dezvolţi şi să respiri liber, iar restul fiind catalogat ca o zonă moartă. Ar trebui să se lucreze asupra consolidării unui climat investiţional sănătos pe întreg teritoriul ţării. Şi nu ar trebui ca investitorii să fie goniţi în aşa zisele „rezervaţii economice”, ăştia până la urmă trebuie să aibă libera alegere, inclusiv şi a locaţiei.”*
Previous Next

XS
SM
MD
LG