Linkuri accesibilitate

Primele discutii ruso-române pe teme energetice, fără rezultat (E. Zilei)


Opoziția din România este ca o placintă bună la gust, dar toxică pentru organism (R. Liberă)

De prezenta delegatiei romane la Moscova, pentru reuniunea Comisiei interguvernamentale romano-ruse, se leaga destule asteptari in România. Ministrul economiei, Ion Ariton, este seful delegatiei, dar are si misiunea de a obtine maximum in intrevederea cu seful Gazprom, Aleksei Miller. Editorialul ziarului Evenimentul zilei, semnat de Nicoleta Savin, anunta ca Rusia si Romania doresc deopotriva renegocierea Conventiei incheiate in 1996 cu privire la livrarile de gaze naturale rusesti. Motivele sunt insa diferite. Romania ar vrea sa poata revinde o parte din gaze altor tari fara acordul Gazprom, prevazut deocamdata ca obligativitate. Interesul Rusiei include eventualul acces la depozite subterane de stocare a gazelor si care ar fi urmat sa fie construite pe teritoriul Romaniei. Primele discutii nu au dus insa la niciun rezultat – se mai arata in Evenimentul zilei.

Acelasi cotidian il citeaza pe premierul moldovean Vlad Filat, via Unimedia, cu afirmatia ca Republica Moldova se va conecta pana la sfarsitul lui 2012 la reteaua romaneasca de gaze naturale si poarta discutii cu Bucurestiul pentru a se alatura proiectului AGRI. Proiectul prevede construirea a doua terminale de gaz lichefiat, la Tbilisi si la Constanta, si a fost initiat de presedintele Traian Basescu – precizeaza stirea. O alta stire consemneaza declaratii ale lui Andrei Fursenko, copresedintele Comisiei interguvernamentale romano-ruse, care exprima interesul crescand al Moscovei fata de companiile romanesti. Volumul schimburilor comerciale dintre cele doua tari a crescut de altfel spectaculos dupa 2009, cu 35%, Romania exportand pentru prima oara in Rusia dupa 1989 marfuri in valoare de peste 1 miliard de dolari.

Opozitia din Romania este ca o placinta buna la gust, dar plina de E-uri, deci toxica pentru organism. Comentariul lui Laurentiu Mihu, din Romania Liberă ajunge la aceasta concluzie analizand modul in care aceste partidele de opozitie rateaza sa foloseasca politic greselile actualei puteri. Prestatia social-democratilor si a liberalilor se rezuma, in ultima vreme, la interventii incoerente, fixatii pe chestiuni fara miza, superficialitate si populisme absurde, scrie Mihu. Din ultima categorie ar face parte propunerea legislativa a social-democratei Ecaterina Andronescu ca facultatile sa accepte si tineri care nu au trecut examenul de bacalaureat .
XS
SM
MD
LG