Linkuri accesibilitate

Sectorul energetic şi protecția socială


Valeriu Lazăr: Beneficiile se vor vedea atunci când vom avea tehnologii mai puţin energofage.





Republica Moldova a aderat la un memorandum de privatizări în domeniul energetic care va lua în calcul şi protecţia socială a consumatorilor de energie. Documentul a fost semnat în cadrul unei forum social al comunităţii energetice, care a avut loc la Chişinău. Corespondenta Europei Libere, Valentina Ursu l-a intervievat pe ministrul economiei, vicepremierul Valeriu Lazăr.

Valeriu Lazăr în dialog cu Valentina Ursu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:52 0:00
Link direct


Valeriu Lazăr: „Fără îndoială sectorul energetic este prioritar. Deloc întâmplător tocmai acest sector face obiectul celor mai ample reforme şi de preluare a standardelor europene şi dacă am reuşit în scurt timp să impelementăm în Republica Moldova acquis-ul comunitar în domeniul energetic, cel puţin pe două zone - pe gaze naturale şi pe energia electrică, este o dovadă a faptului că noi plenar suntem prinşi în acest proces, fiindcă sectorul energetic ne limitează într-adevăr spaţiul de manevră şi în politica internă şi în politica externă. Avem această înţelegere cu colegii europeni şi avansăm în acest sector.”

Europa Liberă: Dar haideţi să ne spuneţi foarte clar, domnule Lazăr, cine şi ce investiţii poate face în sectorul energetic şi când se vor face aceste investiţii?

Valeriu Lazăr: „Pe gaze naturale vorbim de un proiect foarte concret, care se numeşte gazoductul Ungheni-Iaşi. Avem şi parţial finanţarea sub formă de grant din partea Comisiei Europene. Acum se definitivează studiul de fezabilitate şi în timpul cel mai apropiat vom intra în faza operaţională.

Dacă vorbim de interconexiunile fizice pe energia electrică ele deja există prin liniile, care au fost construite anterior, dar capacitatea lor este insuficientă şi facem investiţii în extinderea acestor capacităţi. Dacă vorbim de un proiect nou, cel mai de anvergură - este linia de 400 kilovolţi Bălţi-Suceava.

Acum dacă vorbim de infrastructura internă - cel mai înalt grad de uzură este la Termocom, adică în sectorul termoenergetic, acolo este de 80 la sută, de aceea punem pe masă acest plan de restructurare, ca să atragem investiţiile. Investiţiile pot fi diferite. Acum lucrăm cu Banca Mondială la un plan investiţional - ce investiţii trebuie să facem pe termen scurt, astfel încât să crească calitatea acestor servicii şi să stopăm acest proces de majorare a tarifelor şi ce investiţii sunt necesare pe termen lung.”

Europa Liberă: Dar dacă ar fi să spuneţi o cifră, cam la cât s-ar evalua acesteste investiţii?

Valeriu Lazăr:
„Miliarde de lei. Este vorba de sute de milioane de dolari, fiindcă sectorul energetic necesită foarte multe investiţii. Şi acum fără îndoială că din contul bugetului statului şi din contul resurselor a înşişi acelor întreprinderi nu va fi posibilă modernizarea lor. Şi tocmai de aici am venit cu conceptul de parteneriat public-privat.

Viziunea Ministerului Economiei este că în zone, precum distribuţia energiei electrice, chiar şi în zona generării energiei electrice, eu cred că noi trebuie să dăm accesul capitalului privat. Dacă noi spunem că în Republica Moldova pe piaţa energetică vor funcţiona regulile pieţei energetice europene unice,
Noi nu vom avea pe termen scurt, mediu şi chiar lung, spaţiul fiscal necesar ca să venim cu investiţii de stat şi este sectorul pe care trebuie să-l deschidem pentru investiţiile private.
dacă noi spunem că politica tarifară este una corectă, dacă noi spunem că regulatorul este unul corect şi onest, nu intervine politicul în politica tarifară, astea sunt precondiţii pentru a veni capitalul privat.

Sigur că statul trebuie să-şi menţină cuvântul în acest sector, poate să fie la nivelul unui pachet de blocare, poate să fie la nivelul unui pachet de control. Dar ceea ce este absolut clar - noi nu vom avea pe termen scurt, mediu şi chiar lung, spaţiul fiscal necesar ca să venim cu investiţii de stat şi este sectorul pe care trebuie să-l deschidem pentru investiţiile private.”

Europa Liberă: Reformele le-a promovat statul, dar le-a suportat cetăţeanul. Iată de ce pentru mulţi le este frică, când aud de reforme, pentru că ei imediat asociază cu tarife. Şi tarifele uneori nu sunt nici corecte şi nici accesibile. Şi atunci omul se întreabă: are nevoie de a accepta aceste reforme?

Valeriu Lazăr:
„Hai să substituim noţiunea de reformă cu noţiunea de schimbări şi lucrurile o să fie mai clare. Şi dacă zicem că noi am văzut că în sectorul termo-energetic s-au acumulat 2,5 miliarde de lei în bilanţ şi este în pragul colapsului, de fapt este în faliment şi noi riscăm să lăsăm cetăţenii în genere fără aceste servicii, atunci politicienii responsabili trebuie să ia o decizie - ori lăsăm lucrurile să meargă cum merg, ori trebuie să facem schimbări.”

Europa Liberă: Tariful arde buzunarul. Omul nu are, pentru că nu-i permite salariul.

Valeriu Lazăr:
„Hai să întrebăm oamenii, ce preferă ei? Să plătească un tarif mai mare, cu condiţia că el are certitudinea că el este corect, fără îndoială cu această remarcă. Sau să nu aibă deloc? Problema nu este pe moment că la noi tarifele sunt exagerat de mari. Eu am văzut chiar nişte studii comparative. Să zicem la energia electrică, şi la energia termică şi chiar la gaze naturale în plan regional nu avem noi cel mai mare tarif.

Problema este că nivelul veniturilor cetăţenilor noştri este mai mic comparat cu capacitatea de cumpărare. Asta este problema. Şi atunci noi trebuie să vedem cum putem reduce bugetul alocat pentru aceste servicii, iar asta vine din zona eficienţei energetică, din zona transparentizării procesului de aprobare a tarifelor şi eficientizării,
Să reducem din bugetul alocat pentru resurse energetice şi să ne preocupăm de creşterea nivelului de venit al populaţiei, asta este soluţia.

fără îndoială.

Dar nu trebuie să luptăm cu morile de vânt. Cu ele poţi lupta până la o anumită fază. Trebuie să luptăm cu problemele reale, iar problema reală este nivelul redus al veniturilor în Republica Moldova. Fiindcă atâta timp cât noi importăm energia, Gazpromul poate se vândă în Republica Moldova, dar poate să vândă pe piaţa europeană, ei nu au probleme cu realizarea. Şi atunci ce să vândă ei într-o piaţă cu un preţ mai mic, când pot să vândă pe o piaţă, care-i dă un preţ mai mare? Nu aici trebuie să căutăm noi cheia soluţiei.

Cheia, spuneam, eficienţa energetică - să reducem din bugetul alocat pentru resurse energetice şi să ne preocupăm de creşterea nivelului de venit al populaţiei, asta este soluţia. Iar pentru cei care într-adevăr au un nivel foarte redus al veniturilor, statul aşa cum a făcut-o anul trecut, vom compensa parţial prin sistemul de ajutor social, dar nu la toţi. Nominal, persoanele care au într-adevăr venituri mici. Dar această politică când nu majorăm tarifele şi beneficiază şi milionarii şi săracii, mă scuzaţi, este un sistem absolut ineficient de protecţie socială, asta este explicaţia.”

Europa Liberă: Când vor fi sesizabile beneficiile?

Valeriu Lazăr:
„Atunci când vom avea alternativă reală în furnizare şi ne va da spaţiu în negocieri. Atunci când vom avea, de exemplu, tehnologii mai puţin energofage. Până la 30-40 la sută din energia termică pe Chişinău poate fi economisită, dacă vom aplica elementare tehnologii de eficienţă energetică, dar noi stăm iarna cu ferestrele deschise şi ne plângem că ne vine factura mare. Gigacaloria este aşa cum este, important este ca veniturile oamenilor să crească. Iar cei cu venituri realmente mici să profite prin sistemul social de ajutorul statului, asta este o politică corectă.”

Europa Liberă: Şi o întrebare aparte: ce pierde Republica Moldova din moment ce tranzitul gazelor ruseşti pe teritoriul Republicii Moldova va fi diminuat, acum în legătură cu refuzul Turciei?

Valeriu Lazăr:
„Veniturile din serviciile de tranzitare a gazelor naturale sunt luate în calcul la elaborarea tarifului pe intern şi există o zonă peste care s-ar putea întâmpla, aceste venituri fiind mai mici să ne permită mai puţin să compensăm. Momentan colegii de la MoldovaGaz fac calculele respective.

Din declaraţiile lor, am văzut că pe moment nu există un pericol iminent că va trebui de umblat cumva la tarife din această perspectivă, dar volumul de tranzit va fi compensat din contul altor livrări. Adică MoldovaGaz spune că pe moment la acest 14-15 la sută reducere nu există un pericol iminent. Dar vom vedea ce va urma. Iarăşi sunt factori, care nu depind de noi.

Noi nu putem impune Turcia să procure anume prin această linie. Dar piaţa regională energetică se reconfigurează. Toată lumea care are posibilitatea să facă achiziţii alternative - o face. Dar Turcia nu înseamnă că ei cumpără mai puţin gaz de la Gazprom, ei doar cumpără prin alte canale. De aceea trebuie să fim şi noi atenţi la ceea ce se întâmplă şi căutăm să profităm şi noi de această conjunctură.”
XS
SM
MD
LG