Linkuri accesibilitate

Un jurnalist închis pentru că a spus adevărul


Einulla Fatullaiev intervievat de Daisy Sindelar (RFE)
Einulla Fatullaiev intervievat de Daisy Sindelar (RFE)

Einulla Fatullaiev: „Vreau ca autorităţile să ştie că sunt aici, că scriu şi că nu tac.”




Jurnalistul Einulla Fatullaiev a fost închis timp de patru ani pentru dezvăluiri făcute în ziarul său legate de conflictul din Nagorno Karabach, dar şi pentru articole critice la adresa regimului lui Ilham Aliev. A fost unul din cei mai cunoscuţi deţinuţi de conştiinţă din Azerbaidjan, sprijinit de o serie de organizaţii internaţionale, începând cu Consiliul Europei. Aflat la Praga, el a stat de vorbă cu corespondenta Europei Libere Daisy Sindelar iar interviul este rezumat de Ileana Giurchescu.


Cărţile şi literatura l-au ajutat pe Fatullayev să supravieţuiască celor patru ani de închisoare, între care unii în condiţii foarte grele. Serghei Dovlatov, Serghei Esenin, Hemingway sau Soljeniţîn, povesteşte jurnalistul azer, toţi i-au dat curaj şi puterea de a lupta mai departe.

„Soljeniţîn m-a ajutat cel mai mult. Mi-am spus, unii au trecut şi prin închisorile staliniste. Şi nu s-au dat bătuţi, nu au renunţat să lupte. În comparaţie, eu eram vizitat de ambasadori şi de emisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, puteam trimite articole la diverse ziare. Aşa că am luptat în continuare.”


Einulla Fatullaiev în închisoare, Baku, mai 2007
Când a fost arestat, Fatullaiev era co-editorul a două publicaţii influente de opoziţie, una de limbă rusă, una în azeră. În 2007, a publicat un articol despre masacrul de la Kojali, din Nagorno-Karabach, în care au fost ucişi zeci de azeri, masacru pe care l-a pus pe seama trupelor azere.

Fatullaiev susține în continuare că masacrul din 1992 a fost comis de azeri şi că afirmaţia sa se bazează pe documente oficiale. Dar acest articol a fost ultima picătură, şi în 2007 a fost arestat.

Arestarea nu a venit ca o surpriză: înainte, fusese bătut rău pe stradă, tată său fusese răpit iar colegul său de redacţie, ucis.

Iniţial a fost condamnat la doi ani închisoare, pedeapsa a fost ulterior dublată. Iar condiţiile de detenţie s-au înăsprit.

La un moment dat, a fost încarcerat, iarna, într-o celulă fără încălzire, cu fereastra mereu deschisă şi fără pat. 15 zile, povesteşte Fatallayev, nu a dormit ca să nu îngheţe.

În închisoare s-a împrietenit cu un alt jurnalist, Emin Milli, un blogger critic şi el la adresa guvernului, care fusese condamnat la 17 luni închisoare pentru huliganism.

La ieşirea din închisoare, Milli a plecat în Anglia, după ce şi-a pierdut familia şi nu a găsit nimic de lucru. Fatullaiev este foarte întristat de soarta prietenului său, dar spre deosebire de el, fiind proaspăt căsătorit, a hotărât să rămână în Azerbaidjan, în ciuda presiunilor exercitate de autorităţi. Iar soţia sa Nigar, de profesie medic ginecolog, este decisă să-l sprijine: „Poate că o să ajungă din nou în închisoare. Poate o să i se întâmple tot felul de lucruri incredibile. Dar înainte de nuntă i-am spus că ştiu în ce mă bag şi că sunt dispusă să suport toate greutăţile împreună cu el.”

Pentru moment, Fatulaiev ţine un blog şi scrie puţin dar vrea să se întoarcă la munca de jurnalist de ziar cât mai repede. „Vreau ca autorităţile să ştie că sunt aici, că scriu şi că nu tac. Din păcate, ţara noastră se transformă dintr-o autocraţie într-o dictatură totalitară. Şi primele semne sunt limitarea dreptului de expresie. Democraţia noastră simulată nu mai există, orice iniţiativă de liberalizate a fost înăbuşită. La eliberarea mea din închisoare, am spus că am fost arestat într-o ţară şi eliberat în alta.”
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

Previous Next

XS
SM
MD
LG