Linkuri accesibilitate

Se anunță un post de radio SRR în Moldova: Radio Chişinău (R.G.News)


Partidul Ceauşescu are un bazin electoral imens (R. Liberă).



La Forumul Românilor de Pretutindeni, care a avut loc la Bucureşti la sfârşitului săptămânii trecute, primul ministru roman Emil Boc a anuntat intenția deschiderii unui post de radio apartinand Societatii Romane de Radiodifuziune: Radio Chisinau, care va functiona in Republica Moldova. Stirea este comunicata de agentia Romanian Global News. In acelasi context, al reuniunii reprezentantilor asociatiilor de romani de peste hotare, deputatul democrat liberal pentru diaspora, William Branză si-a sustinut proiectul de lege vizand votul prin corespondenta intr-un interviu acordat ziarului Evenimentul Zilei. In prezent, abia 5% dintre românii din afara tarii pot vota, a explicat parlamentarul.

Slabirea pozitie politice a Partidului Conservator din Romania a devenit, peste noapte, un punct-cheie al scenei politice. Minusculul partid condus de Dan Voiculescu a obtinut reprezentare insemnata in ultimele parlamente prin aliante preelectorale platite cu servicii mass media (prin posturile de televiziune Antena). PC risca sa intre in anul electoral 2012 fara partener-locomotiva.

O analiza a ziarului Evenimentul Zilei, semnata Adrian Patrusca, leaga de aceasta situatie brusca relansare a ideii monarhice. La 25 octombrie, cand implineste 90 de ani, regele Mihai I va tine un discurs in Parlament. Potrivit Evenimentului zilei, asupra fostului monarh Mihai I se fac presiuni importante ca sa rosteasca in acea zi cateva fraze impotriva presedintelui Traian Basescu si a Partidului Democrat Liberal, ba chiar sa ceara revenirea Romaniei la monarhie. Initiatorul ar fi chiar liderul Partidului Conservator, iar instrumentele, ginerele regelui, principele Radu, si mostenitoarea tronului, principesa Margareta. Voiculescu e insa departe de a fi devenit monarhist – mai arata analiza citata. Vrea doar sa recastige atentia fata de partidul sau, sa aplice inca o lovitura imaginii lui Basescu si sa-i impiedice pe alegatorii cu convingeri monarhiste sa mai voteze cu PDL.

Din pacate, în România convingerile politice sunt extrem de labile. Comentariul de weekend semnat de Dan Cristian Turturica, in Romania libera, trimite la o lectie care ar trebui rapid insusita de politicienii romani, atat de la putere cat si din opozitie: succesul relativ al comunistilor in Cehia. Daca in Cehia a fost posibil, atunci Romania se regaseste cum nu se poate mai expusa, cata vreme „Partidul Ceausescu are un bazin electoral imens”. Un asemenea partid i-ar reprezenta pe toti românii care se dau in vant dupa emisiuni legate de familia dictatorului sau dupa amanunte picante din viata cuplului Ceausescu. Un simptom al nevoii patologice de a fi mereu in preajma lui Ceausescu este, in opinia lui Turturica, si analiza academica semnata de Vladimir Tismaneanu despre pregatirea politica a lui Nicu Ceausescu.
XS
SM
MD
LG