Linkuri accesibilitate

3.10 - București: Vize și criminalitate transfrontalieră


Un interviu cu Gh. Enache, șeful Direcției de Combatere a Infracționalității Transfrontaliere.




3 octombrie 2001

Actualitatea (Moderator: Liana Ionescu; corespondent: Sabina Fati).

Vize și criminalitate transfrontalieră.

Într-un interviu acordat Europei Libere colonel Gheorghe Enache, şeful direcţiei de combatere a infracţionalităţii transfrontaliere susţine că autorităţile de la Bucureşti au decis introducerea vizelor pentru cetăţenii de Federaţia rusă, Ucraina şi Republica Moldova. Pe de altă parte oficiali ai Ministerului Roman de Externe au declarat postului nostru de radio că nu se pune încă problema impunerii vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova. Mai multe informaţii despre această problema în interviul pe care Sabina Fati l-a realizat cu colonelul Gheorghe Enache.

Europa Liberă: Domnule colonel, în ce măsură securizarea graniţelor de nord si de est şi impunerea vizelor pentru cetăţenii ucrainieni, rusi şi moldoveni ar reduce imigraţia ilegală, traficul de arme, traficul de stupefiante ?

Gh. Enache:
„Pe lîngă măsurile întreprinse de statul român pentru securizarea frontierelor, dintre care, pe scurt, aş vrea sa numesc, realizarea cadrului legislativ, restructurarea şi modernizarea instituţională, practic avem o noua structură, o nouă politie de frontieră în care un element de care trebuie să se ţină cont este faptul că peste 85% din efectiv se află la structurile de execuţie, de asemeni, un alt accent s-a pus pe modernizarea şi pregătirea la nivelul cerinţelor actuale a acestui efectiv şi nu în ultimul rînd eforturile care se depun pentru o dotare la nivelul standardelor europene cu tehnică de calcul, tehnică de supraveghere. Consideram că pentru aceste ţări ar stopa fluxul migrator care provine din spaţiul ex sovietic.”

Europa Liberă: Si cînd estimaţi că se vor impune vize pentru cetăţenii Republicii Moldova ?

Gh. Enache:
„Cu aproximaţie şi din discuţiile purtate cu colegii de la Ministerul de Externe, cred că de la 1 ianuarie 2002.”

Europa Liberă: Estimaţi aceeaşi dată şi pentru Ucraina şi pentru Federaţia Rusă?

Gh. Enache:
„Sunt luate în calcul şi aceste ţări şi credem că cu aceeaşi dată se vor introduce şi pentru aceste ţări.

Europa Liberă: Vă pun această întrebare pentru că am purtat o discuţie cu cineva de la Ministerul de Externe care mi-a spus că într-adevăr vor fi puse vize pentru Federaţia Rusă şi pentru Ucraina, dar că pentru Republica Moldova lucrurile nu vor merge atît de departe.

Gh. Enache:
„Pot să vă spun că aceştia au fost, din ideile şi discuţiile pe care le-am purtat cu colegi de la Ministerul de Externe, dînşii sunt cei mai în măsură să hotărască concret cînd şi în ce condiţii se vor introduce aceste vize.”

Europa Liberă: Cele mai multe reţele subterane care se ocupă cu trafic de arme, cu trafic de stupefiante dar şi reţele care organizează imigraţia ilegală, din ce parte vin ?

Gh. Enache:
„Către Romania pot să spun că sunt două mari fluxuri, un flux din partea de nord-est, respectiv Moscova, Kiev, Chişinău, şi de acolo la frontiera de vest, traversează Romania în drumul lor către ţările Occidentale. Asta se datorează uşurinţei de trecere prin spaţiul fost sovietic, întrucît în marea majoritate a acestor state frontierele sunt mai mult pe hartă şi nu sunt păzite.

Un al doilea flux este cel din partea de sud prin Turcia, Bulgaria, la fel trecere, legală sau ilegală, dar de cele mai multe ori ilegală a frontierei, in drumul lor către frontiera de vest. [...]
XS
SM
MD
LG